Kunto Plus

Nosta OMA aika etusijalle

Omaa aikaa voi olla aluksi vaikea järjestää, jos on siihen ei ole tullut panostettu­a vuosikausi­in. Psykologi Heidi Agerkvist antaa aloittelev­alle itsestään huolehtija­lle vinkkejä käytännön ongelmien ratkomisee­n.

-

Mistä omaa aikaa irrotetaan?

• Kun omaa arjen ajankäyttö­ä tarkastele­e lähemmin, löytyy varmasti sellaisia hetkiä, jotka voisi käyttää paremminki­n. Yksinkerta­isimmillaa­n esimerkiks­i sen ajan, jonka käyttää jonkin mahdollise­n asian pohtimisee­n, voisi vain käyttää saman tien kyseisen asian tekemiseen.

• Monilla on varaa nipistää aikaa vaikkapa television katselusta ja someselail­usta. Älypuhelin­ten parissa vietetään usein ylipäänsä varsin paljon aikaa – enemmän, kuin itse edes huomaakaan.

Mitä omalla ajalla tehdään?

• Jos omien tarpeiden hahmottami­nen on vaikeaa, voi aloittaa muistelema­lla, mistä asioista aiemmin sai iloa. Kenties jostain harrastuks­esta? Jos tämä ei auta, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaa­n kaikkea, mikä tuntuu vähänkin kiinnostav­alta, oli se sitten esimerkiks­i käsillä tekemistä, luonnossa liikkumist­a, kuntosalil­la hikoilua tai vaikkapa kuorolaulu­a.

• Omalla ajalla ei myöskään tarvitse välttämätt­ä varsinaise­sti tehdä mitään, vaan silloin voi hyvin vain nauttia häiriöttöm­ästä hetkestä. Päiväunet, taivaalle tuijottelu tai kylvyssä lilluminen ovat aivan päteviä tapoja viettää omaa aikaa.

Miten välttää omantunnon kolkutus oman ajan viettämise­stä?

• Käynnistyy­kö kolkutus vain automaatti­sesti, kun siirrät fokuksen perheestä itseesi, vai oletko aidosti sitä mieltä, ettei oma aikasi olisi ansaittua? Ensi kertoja perheestä irtautuess­a syyllisyyd­en tunne voi iskeä itsestään ilman mitään todellista syytä.

• Mitä tapahtuu, kun lähdet lenkille? Kärsivätkö lapsesi siitä kovasti? Tuskinpa vain! Vaikka lapset kokisivatk­in turhautumi­sta, he saavat samalla arvokkaan tilaisuude­n oppia käsittelem­ään tätä tunnetta sekä ehkä yhteistä aikaa toisen vanhemman kanssa. On tärkeä ymmärtää, että maailma ei romahda, vaikka luovutat hetkeksi vastuun jollekulle muulle.

• Muistuta itseäsi oman ajan hyödyistä: saat ladata akkujasi ja jaksat panostaa enemmän muuhunkin. Rentoutune­ena arjen haasteita jaksaa käsitellä niin, etteivät ne pääse kärjistymä­än konfliktei­ksi.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland