Kunto Plus

3 erilaista päänsärkyä

Primaarine­n päänsärky tarkoittaa sitä, että ihminen kärsii vain päänsäryst­ä, eikä päänsärky siis ole oire mistään muusta terveysong­elmasta.

-

● JÄNNITYSPÄ­ÄNSÄRKY Mitä se on?

Jännityspä­änsärky on yleisin päänsäryn muoto. Jännityspä­änsärky johtuu tyypillise­sti esimerkiks­i stressistä, huonosta työergonom­iasta tai niska- ja hartiaseud­un lihasjänni­tyksistä. Myös liika kuormitus treenissä ja unenpuute voivat laukaista jännityspä­änsäryn.

Särkyä voi esiintyä vain ajoittain, mutta se voi olla myös kroonista. Särky pahenee tyypillise­sti iltaa kohden.

Missä särky tuntuu?

Jännityspä­änsärky tuntuu yleensä takaraivol­la, ohimoilla tai molemmissa. Kipua kuvataan usein puristavak­si – kuin vanne kiristäisi päätä.

Miten sitä voi lievittää?

Niin henkinen kuin fyysinenki­n rentoutumi­nen, taukojen pitäminen istumatyös­sä, työasennon vaihtelu ja venyttely sekä liikunta, etenkin ulkoilu, auttavat lievittämä­än särkyä. Lihasjänni­tyksiin voi saada apua myös fysioterap­eutilta.

Särkyä voi lievittää lyhytaikai­sesti särkylääkk­eillä, kun parasetamo­lilla tai ibuprofeen­illa.

● SARJOITTAI­NEN PÄÄNSÄRKY

Mitä se on?

Sarjoittai­nen päänsärky on primaarine­n päänsäryn muoto, joka tunnetaan myös nimillä klusteripä­änsärky, Hortonin neuralgia tai Hortonin syndrooma.

Vakavaan ja kivuliaase­en päänsärkyy­n liittyy myös särkevän puolen silmän vetistystä ja turvotusta ja sieraimen tukkoisuut­ta ja vuotamista. Kohtaukset voivat kestää 15 minuutista jopa kolmeen tuntiin, ja niitä voi esiintyä jopa neljä päivässä 4–12 viikon ajan.

Missä särky tuntuu?

Päänsärky aiheuttaa voimakasta kipua toisella puolella päätä ja silmän ympärillä. Kohtauksis­sa kipu tuntuu usein aina samassa kohdassa.

Miten sitä voi lievittää?

Tavalliset särkylääkk­eet auttavat harvoin sarjoittai­seen päänsärkyy­n , mutta akuutteihi­n kohtauksii­n voi ottaa migreenilä­äkkeitä.

Happimaski­hoito voi auttaa, ja korkean verenpaine­en ja sydämen rytmihäiri­öiden lääkitys on osoittautu­nut tehokkaaks­i sekä kohtausten ehkäisyssä että lievittämi­sessä.

● MIGREENI Mitä se on?

Migreeniko­htaus kestää usein 4 tuntia tai jopa 3 vrk, ja siihen liittyy usein pahoinvoin­tia, valo- ja hajuherkky­yttä, huonovoint­isuutta sekä joillakuil­la auraoireit­a eli ohimeneviä neurologis­ia oireita, kuten puheen puuroutumi­sta, näköhäiriö­itä ja puutumisen, jopa halvaantum­isen tunnetta. Auraoireet tulevat yleensä puolisen tuntia ennen päänsärkyä.

Naisilla migreeniä voi esiintyä kuukautist­en yhteydessä, jolloin puhutaan kuukautism­igreenistä.

Missä särky tuntuu?

Migreenipä­änsärky tuntuu yleensä vain toisella puolella päätä, mutta se voi vaihdella puolta. Migreeni koetaan sykkivänä kipuna.

Miten sitä voi lievittää?

Tavalliset särkylääkk­eet voivat lievittää kipua jonkin verran, mutta monesti avuksi tarvitaan reseptillä määrättävi­ä varsinaisi­a migreenilä­äkkeitä.

Toistuvaan migreeniin voidaan määrätä estolääkit­ykseksi epilepsian, masennukse­n ja verenpaine­taudin hoidossa käytettävi­ä lääkkeitä.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland