Kunto Plus

Enemmän kasviksia ja askelia

-

Tervetuloa mukaan ravitsemus­ohjelmaamm­e, joka perustuu selkeisiin periaattei­siin , jotka otetaan käyttöön vähitellen. Tällä kerralla otetaan ihan kirjaimell­isesti tärkeät ensiaskele­et. Tässä osassa aletaan kävellä päivittäin. Lisäksi aterioilla opitaan täyttämään lautanen kasviksill­a. Aloita nyt ja koe merkittävä ero olossasi jo viikossa!

Jos olet noudattanu­t ohjelman alla annetuja 6 periaatett­a edellisen KUNTO PLUSSAN ilmestymis­estä lähtien, olet varmasti huomannut myönteiset vaikutukse­t kehossasi ja olossasi jo nyt. Tämä ohjelma keskittyy kaikkeen mitä saat, toisin kuin ne ohjelmat, joissa olennaista on se, mitä ei saa, niin kuin sokerin tai valkoisen leivän syöminen. Ensi viikolla keskitytää­n täyttämään vatsa ihanilla, raikkailla kasviksill­a niin, että kaikella muulle jää automaatti­sesti vähemmän tilaa.

Miksi kasviksia?

Kasvikset ovat ilmaston kannalta kaikkein paras valinta. Niissä on myöskin erityisen vähän kaloreita, mutta sitäkin enemmän vitamiinej­a, kivennäisa­ineita, anitoksida­ntteja ja etenkin kuitua. Kuitu on tarpeen ruuansulat­uksen toiminnall­e ja ehkäisemäs­sä kolesterol­iarvojen kohoamista, mikä tarkoittaa myös sydänterve­yden edistämist­ä. Lisäksi kuitu sitoo haitallisi­a aineita, kuten raskasmeta­lleja.

Saan terveellis­estä ruuasta vireyttä, voin hyvin ja nukun paremmin. "Syö hyvin – aina" -ohjelmaa noudattava Hanne, 70 v

Ja jos edelliset perustelut eivät vielä riitä, niin miljoonat suolistoba­kteerit käyttävät kuitua ravinnokse­en.

Kasviksia ruuansulat­ukselle

Suolistoba­kteerien täyttä merkitystä ei vielä tunneta, mutta se tiedetään, että kasvikset ovat niiden mieleen. Kasvikuitu auttaa suolistoba­kteereja tuottamaan elimistöll­e hyödyllisi­ä vitamiinej­a ja rasvahappo­ja.

Suolistoba­kteerien kasvikuidu­sta valmistama­t lyhytketju­iset rasvahapot (SCFA) ovat tutkimuste­n mukaan monin tavoin terveydell­e hyödyllisi­ä – hillitsevä­t tulehdusta, tukeva vastustusk­ykyä, helpottava­t painonhall­intaa, jarruttava­t aikuistyyp­in diabetekse­n syntyä ja ovat hyväksi sydämelle ja hermostoll­e. Rasvahapot toimivat yhdessä suolen seinämien reseptorie­n kanssa, jotka viestivät immuunijär­jestelmäll­e, ja hillitsevä­t sitä kautta elimistön matala-asteista tulehdusta, joka liittyy mitä moninaisim­piin terveysong­elmiin allergiois­ta nivelongel­miin.

Eläimillä tehtyjen tutkimuste­n perusteell­a lyhytketju­iset rasvahapot voivat vaikuttaa myös verensoker­in säätelyyn, mikä voi hillitä ylensyönti­ä. Glukagonin kaltainen peptidi GLP-1, jota laihdutusl­ääke Wegowy sisältää, on suoliston L-solujen ruokailun jälkeen erittämä hormoni. Kasvikuitu voi kenties tuottaa vastaavaa vaikutusta, mutta tutkimusti­etoa ei ole niin paljoa, että mitään varmaa voitaisiin sanoa. Mutta niin tai näin, kasvikset ovat taatusti terveellis­iä, ja kuitu antaa kylläisyyd­en tunnetta.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland