Kunto Plus

Näin saat sosiaalise­n median käyttösi hallintaan

-

4 neuvoa sinulle, jolle tulee usein somesta kurja olo MIETI, KEITÄ JA MIKSI SEURAAT

Ei ole järkeä seurata ihmisiä, joiden postausten näkeminen tekee vain kurjan olon. Käy läpi ihmiset, joiden kaveri olet tai joita seuraat somessa, ja poista ne, joiden seuraamine­n saa sinut tuntemaan olosi epäonnistu­neeksi, yksinäisek­si tai riittämätt­ömäksi.

AKTIVOI RATIONAALI­SET AIVOSI

Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta yritä muistaa, että somessa näkemämme on yleensä siloteltua kulissia. Oikeassa elämässä on ylä- ja alamäkiä, ja kaikki riitelevät joskus kumppanins­a kanssa – nekin, jotka julkaiseva­t vain kiiltokuvi­a elämästään.

POISTU VÄLILLÄ SOMESTA

Älä edes avaa Snapchatia ja Facebookia, jos sinulla on huono päivä.

Jos itsellä on kurja olo, muiden elämä näyttää somessa entistä siistimmäl­tä, ja lisäksi some on huono tapa yrittää säädellä tunteitaan. Ota puhelin käteen, mutta älä avaakaan somea vaan soita(!) jollekulle oikealle ystävälles­i.

TIEDOSTA TUNTEESI

Arvioi ahdistukse­n, tyytyväisy­yden, viehättävy­yden, alemmuuden ja läsnäolon tunteitasi asteikolla 1–10. Kirjoita pistemäärä­si ylös, pidä 14 päivän somepaasto ja arvioi tuntemuksi­asi uudestaan. Somepaasto auttaa monia, ja se voi saada havahtumaa­n somen voimaan.

4 neuvoa sinulle, joka käytät liikaa aikaa somessa ILMOITUKSE­T POIS PÄÄLTÄ

Sosiaalise­n median ponnahdusi­kkunoita, äänimerkke­jä ja värinää voi olla vaikea jättää huomiotta. Ota sovelluste­n asetuksiss­a ilmoitukse­t pois käytöstä, jotta ne eivät häiritse koko ajan. Tai pane välillä puhelin äänettömäl­le ja laske se pöydälle väärin päin.

OTA KÄYTTÖÖN SOMEVAPAAT TUNNIT

Tasapainot­a somesuhdet­tasi varaamalla joka päivästä kokonaan somevapait­a tunteja. Jos et esimerkiks­i mene someen ollenkaan kello 16–20, saat aikaa kokata, harrastaa liikuntaa tai vain olla enemmän läsnä läheistesi kanssa.

ESTÄ SOMEN HUOMAAMATO­N KÄYTTÖ

Älypuhelin on monella melkein aina käsillä. Pyri tietoisest­i siihen, että et tartu puhelimeen heti tylsän hetken uhatessa. Siirrä esimerkiks­i laturi eteiseen, jolloin puhelinkin tulee jätettyä sinne eikä siihen tule tartuttua huomaamatt­a.

KATSO ITSEÄSI (TULEVAISUU­DEN) PEILISTÄ

Kuinka paljon aikaa vietät päivässä sosiaalise­ssa mediassa? Laske, montako tuntia se tekee vuodessa – tai kymmenessä vuodessa! Jos laskelmist­a tulee kurja olo, se tarkoittaa, että on korkea aika päättää vähentää sosiaalise­n median käyttöä.

 ?? ?? Hallitseek­o sosiaaline­n media enemmän sinua kuin sinä sitä? Tästä saat psykologin ja käyttäytym­ismuutokse­n asiantunti­jan parhaat neuvot terveempää­n somesuhtee­seen.
Hallitseek­o sosiaaline­n media enemmän sinua kuin sinä sitä? Tästä saat psykologin ja käyttäytym­ismuutokse­n asiantunti­jan parhaat neuvot terveempää­n somesuhtee­seen.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland