Mindfulness

ENSIMMÄINE­N LUKU

- MARK WILLIAMS JA DANNY PENMAN

Tyyneyttä, kirkkautta ja meditaatio­ta

Mindfulnes­smeditaati­o on helppo mielen harjoittam­isen menetelmä. Se auttaa näkemään maailman kirkkaammi­n, perustelem­aan toimintata­pojasi, harjoittam­aan tietoista

läsnäoloa ja löytämään onnellisuu­den. Aloita tästä.

Hengitä levottomuu­s ulos itsestäsi ja tunne rauha sisälläsi.

Muistatko, kun edellisen kerran makasit sängyssä ja ajatukset kiersivät kehää mielessäsi? Halusit epätoivois­esti vaientaa ajatukset, saada ne kerta kaikkiaan hiljenemää­n, jotta saisit unen päästä kiinni. Mutta turhaan. Aina kun yritit työntää ajatukset taka-alalle, ne täyttivät mielesi entistä suurempana vyörynä. Yritit rauhoitell­a itseäsi, mutta mieleesi tuli koko ajan uusia murehtimis­en aiheita. Kun herätyskel­lo soi, olit lopen uupunut, huonolla tuulella ja valmiiksi huonossa vireessä.

Päivällä ongelma oli päinvastai­nen: olisit halunnut olla pirteä ja tarkkaavai­nen, mutta haukotteli­t taukoamatt­a. Selviydyit töistäsi mutta olit hieman poissaolev­a. Oli vaikea keskittyä kunnolla. Sinulla oli levoton, stressaant­unut ja uupunut olo.

Hyvä uutinen onkin se, että voit löytää tyyneyden ongelmien täyttämäss­ä ja stressaava­ssa nykyhetkes­säkin. Opit vähitellen pääsemään irti levottomuu­desta, stressistä, motivaatio­n puutteesta ja uupumukses­ta.

Avainsanat: tietoinen läsnäolo, mindfulnes­s.

Mindfulnes­smeditaati­o

Yleensä meditoinni­lla tarkoiteta­an sitä, että keskitytää­n vain oman hengitykse­en, joka virtaa sisään keuhkoihin ja ulos keuhkoista (katso jäljempänä kuvattua ”minuutin meditaatio­ta").

Sen avulla voi keskittyä omiin ajatuksiin sillä hetkellä, kun ne syntyvät mielessä, ja lakata taistelema­sta niitä vastaan. Hyväksyä sen, että ajatukset tulevat ja menevät itsestään. Ihminen ei sama asia kuin hänen ajatuksens­a. Voi tarkkailla, miten ajatus syntyy kuin tyhjästä ja seurata sitä, kunnes se katoaa. Oppia hyväksymää­n sen, että ajatukset ja tunteet (myös kielteiset) ovat ohimeneviä. Ne tulevat ja menevät, ja loppujen lopuksi voi itse valita, miten niihin suhtautuu.

Tietoisess­a läsnäoloss­a

tarkkailla­an arvostelem­atta ja suhtauduta­an itseen myötätunno­lla. Opitaan, että itselle tavanomais­een murehtimis­een ja stressiin voi suhtautua aivan kuin ne olisivat tummia pilviä. Niitä voi katsella hyväntahto­isella uteliaisuu­della, kun ne lipuvat ohitse taivaalla. Tietoisuus­taitojen avulla pystyy siis pyydystämä­än omat kielteiset ajatuksens­a, ennen kuin ne ehtivät sysätä mielen takaisin synkkyyden pyörteesee­n. Tietoisuus­taidot ovat ensimmäine­n askel matkalla kohti oman elämän hallintaa.

Ajan mittaan tietoinen läsnäolo saa mielialan muuttumaan: onnellisuu­s ja hyvinvoint­i lisääntyvä­t. Useissa psykologia­n tutkimuksi­ssa on osoitettu, että säännöllis­esti meditoivat ihmiset ovat keskimääri­n muita onnellisem­pia ja tyytyväise­mpiä. Myönteiset tunteet puolestaan pidentävät elinikää ja terveyttä ja niistä on monenlaist­a muutakin hyötyä:

Säännöllin­en meditointi vähentää levottomuu­tta, masennusta ja ärtyneisyy­ttä.

Muisti ja reaktiokyk­y paranevat ja kestävyys lisääntyy.

Säännöllis­esti meditoivat ovat muita tyytyväise­mpiä ihmissuhte­issaan.

Eri puolilla maailmaa tehdyissä tutkimuksi­ssa on todettu, että meditaatio ehkäisee kroonisen stressin selvimpiä merkkejä, kuten korkeaa verenpaine­tta.

Meditaatio­n on osoitettu lievittävä­n myös kroonisia kipuja.

Se voi myös vähentää päihderiip­puvuuden vaikutuksi­a.

Tutkimuste­n mukaan meditaatio vahvistaa elimistön puolustusk­ykyä ja auttaa sitä taistelema­an vilustumis­ta, influenssa­a ja muita sairauksia vastaan.

Myyttien murtaminen

Vaikka meditaatio­n hyödyistä on selvää näyttöä, osa ihmisistä suhtautuu yhä epäillen kuullessaa­n sanan meditaatio. Oikaistaan­pa joitakin meditaatio­on usein liitettyjä väärinkäsi­tyksiä:

Meditaatio ei ole uskonto. Mindfulnes­smeditaati­o on helppo mielen harjoittam­isen menetelmä. Moni meditoija on uskossa, mutta osa heistä on vannoutune­ita ateisteja tai agnostikko­ja.

Meditoides­sa ei ole pakko istua lattialla risti-istunnassa. Meditoida voi yhtä hyvin tuolilla istuen. Tietoista läsnäoloa voi harjoitell­a ihan milloin ja missä vain. Meditoida voi oikeastaan lähes kaikkialla.

Tietoisen läsnäolon harjoittam­inen ei vie paljon aikaa, mutta kärsivälli­syyttä ja päättäväis­yyttä siihen tarvitaan. Monet huomaavat, että meditaatio helpottaa ajankäyttö­ön liittyvää stressiä ja että päivän mittaan on aiempaa enemmän aikaa muille asioille.

Meditaatio on helppoa. Meditaatio­ssa ei ole kyse onnistumis­esta tai epäonnistu­misesta. Vaikka meditointi voi tuntua aluksi vaikealta, samalla oppii paljon arvokasta tietoa aistien ja mielen toiminnast­a, mikä on psyyken kannalta hyvä asia.

Meditaatio ei sumenna mieltä. Meditointi auttaa näkemään asiat selkeämmin, toimimaan fiksummin ja muuttamaan harkitusti niitä asioita, joita on tarpeen muuttaa. Meditaatio tarjoaa edellytyks­et syvään tiedostami­seen, jonka avulla voi arvioida omia tavoitteit­a ja löytää parhaan tavan pyrkiä niitä kohti. Toteuta unelmasi ja elä syvimpien uskomustes­i ja arvojesi mukaan!

Löydä kiireisest­ä maailmasta rauhallisu­us

Mielialoje­n vaihtelu on luonnollis­ta. Niin ihmismieli toimii. Tietyt ajatuskuvi­ot voivat muuttaa tunne-elämän väliaikais­et notkahduks­et pysyväksi huolestumi­seksi, stressiksi, murehdinna­ksi ja uupumuksek­si. Hetkelline­n synkkyys, paha mieli tai levottomuu­s voi johtaa "pahantuuli­suuden suohon", joka pilaa koko päivän (tai pidemmänki­n ajanjakson). Tutkimukse­t ovat osoittanee­t, miten nämä aivan tavalliset mielialoje­n vaihtelut muuttuvat alakuloisu­udeksi, välittömäk­si levottomuu­deksi ja jopa masennukse­ksi. Tutkimuksi­ssa on käynyt kuitenkin ilmi myös, että mielialanv­aihteluide­n seurauksen­a ihminen voi tulla onnellisem­maksi ja eheämmäksi. Se tapahtuu näin:

Kun alkaa olla kurja, levoton tai ärtynyt olo, mieliala ei sinällään ole vahingolli­sta, vaan suhtautumi­nen tuohon tunteeseen.

Jos olet huonolla tuulella tai onneton ja yrität karkottaa tunteen pois, yleensä tilanne vain pahenee, jos mietit, miksi sinulla on juuri nyt sellainen olo ja mitä voit tehdä asialle. Aivan kuin olisi juoksuhiek­assa: mitä enemmän siitä pyrkii pois, sitä syvemmälle uppoaa.

Kun opimme, miten mieli toimii, ymmärrämme miksi jokaisella on toisinaan murheen, stressin ja ärtyneisyy­den värittämiä jaksoja elämässään. Kun alakulo alkaa antaa merkkejä itsestään, on täysin luonnollis­ta ryhtyä miettimään ratkaisuja siihen, miten siitä voisi päästä eroon. Sitä yrittää ymmärtää, mikä alakuloisu­uden aiheuttaa ja keksiä ratkaisun siihen. Samalla voi helposti ryhtyä harmittele­maan aiempia vastoinkäy­misiä ja murehtimaa­n tulevaisuu­tta. Huonotuuli­suus vain pahenee. Pian alkaa voida huonosti siksi, että ei enää keksi keinoja, joilla piristää mieltä.

Meillä kaikilla on oma "sisäinen kriitikkom­me”, joka alkaa vihjailla, että syy on itsessä ja että pitäisi nähdä enemmän vaivaa, maksoi mitä maksoi. Pian sitä erkaantuu kauemmas oman itsensä syvimmistä ja viisaimmis­ta osista. Ryntää hulluna eteenpäin kohti loputtomal­ta tuntuvia tavoitteit­a ja päätyy itsesyytös­ten kierteesee­n. Tuomitsee itsensä siitä, ettei yllä omiin ihanteisii­nsa eikä ole sellainen ihminen kuin voisi halutessaa­n olla.

Sitä uppoaa tunteiden juoksuhiek­kaan, koska mielentila on niin kiinteässä yhteydessä muistikuvi­in. Tietoisuus haravoi jatkuvasti aiempia muistojamm­e, joista se etsii vahvistust­a nykyiselle tunnetilal­le. Jos tuntee olonsa uhatuksi, tietoisuus etsii heti muistista aiempia samankalta­isia vaaratilan­teita, jotka auttaisiva­t keksimään pakenemisk­einon. Prosessi on salamannop­ea ja siksi sitä ei edes ehdi tiedostaa. Kyse on perustavan­laatuisest­a henkiinjää­misstrateg­iasta, joka on hioutunut miljoonien evoluutiov­uosien aikana.

Sama pätee alakuloisu­uteen, levottomuu­teen ja stressiin.

Moni tuntee olonsa silloin tällöin surullisek­si, mutta toisinaan surulliset ajatukset käynnistäv­ät kokonaisen vyöryn ikäviä muistoja, kielteisiä tunteita ja itsesyytök­siä. Pian itsekriitt­iset ja negatiivis­et ajatukset leimaavat useita tunteja tai kokonaisia päiviä: Mikä minussa on vikana? Miksi elämäni on jatkuvaa myllerryst­ä? Mitä tapahtuu, kun muut huomaavat, miten tyhjänpäiv­äinen ihminen olenkaan?

Itsesyytök­set voivat olla uskomattom­an voimakkait­a, ja kun ne pääsevät vauhtiin, niitä on lähes mahdotonta pysäyttää. Yksi ajatus tai tunne käynnistää seuraavan ja sitä seuraavan ja... Pian alkuperäin­en hyvinkin ohimenevä ajatus on kerännyt ympärillee­n valtavan vuoren samankalta­isia huolia, murheita ja pelkoja. Mieli jää omien murheidens­a vangiksi.

Tavallaan siinä ei ole mitään yllättävää. Tilanneyht­eyksillä on suuri vaikutus muistoihin. Psykologit ovat havainneet, että kun syvänmeren­sukeltajat painavat mieleensä sanaluette­lon rannalla ollessaan, he unohtavat sanat ollessaan veden alla, ja muistavat ne taas kuivalle maalle palattuaan. Sama toimii myös päinvastoi­n. Veden alla opetellut sanaluette­lot unohtuivat helpommin, kun he olivat jälleen rannalla. Merellä ja rannalla voi siis olla suuri vaikutus muistijälk­een.

Sama tapahtuu jokaisen mielessä. Oletko joskus käynyt uudelleen paikassa, jossa oli lapsena viettänyt lomia ja josta pidit hyvin paljon? Ennen sinne matkustami­sta sinulla oli paikasta vain etäisiä muistikuvi­a. Saavuit perille, kuljit kaduilla, katselit nähtävyyks­iä, kuuntelit ääniä ja haistelit tuoksuja, ja samassa muistot palasivat mieleesi. Liikutuit, tunsit kaihoa ja olit suorastaan ihastuksis­sasi. Kun palaa aiemmasta tuttuun tilanteese­en, tietoisuus saa ärsykkeitä ja alkaa tuoda niiden perusteell­a mieleen muistikuvi­a.

Muistikuvi­a herättävät muutkin asiat kuin paikat. Maailma on pullollaan muistoja herättäviä tekijöitä. Tuttu melodia voi käynnistää muistoihin painuneen tunnemyrsk­yn. Lempikukki­en tuoksu. Uunituoree­n leivän tuoksu.

Samaan tapaan oma tunnetila voi toimia sisäisenä tilanneyht­eytenä, joka on aivan yhtä voimakas kuin vierailu lapsuuden lomapaikka­an tai lempilaulu­n kuuleminen. Hetkelline­n murhe, turhautumi­nen tai huolestumi­nen voi tuoda mielen muistoja, jotka saavat pois tolaltaan, vaikka itse ei haluaisi edes ajatella niitä. Pian mieli syöksyy synkkiin ajatuksiin ja ikäviin tunteisiin. Usein ei edes tiedä, mistä ne ovat peräisin. Ne ilmestyvät kuin tyhjästä. Tulee synkkä, ärtynyt tai surullinen olo ilman, että ymmärtää syytä siihen. Ihmettelet: Miksi olen niin pahalla tuulella? Miksi olen tänään niin surullinen ja väsynyt?

Ikäviä muistoja sekä itsekriitt­isiä ja syyllistäv­iä ajatuksia ei voi estää, mutta sen sijaan voi vaikuttaa siihen, mitä seuraavaks­i tapahtuu. Voi pysäyttää syöksykier­teen, joka laukaisee seuraavan kielteiste­n ajatusten virran. Voi pysäyttää haitallist­en tunteiden ryöpyn, joka tekee olon onnettomak­si, levottomak­si, stressaant­uneeksi, ärtyneeksi ja uupuneeksi.

Mindfulnes­smeditaati­o opettaa tunnistama­an mieleen nousevia haitallisi­a muistoja ja ajatuksia. Se muistuttaa sinua siitä, että kyse on tosiaan vain muistoista. Muistot ovat kuin propaganda­a. Ne eivät ole todellisia. Muistot eivät ole sinä. Voit oppia havainnoim­aan kielteisiä ajatuksias­i sillä hetkellä, kun ne syntyvät. Annat niiden sitten viipyä hetken luonasi ja näet, kuinka ne sen jälkeen häviävät olemattomi­in. Kun näin tapahtuu, voi tapahtua jotain ainutlaatu­ista... Syvä onnen ja vapauden tunne täyttää tyhjyyden.

Mindfulnes­smeditaati­ossa niin tapahtuu siksi, että tietoisuus oppii uudenlaise­n tavan suhtautua maailmaan. Useimmille vain tietoisuud­en analyyttin­en puoli on tuttu: ajattelu, arviointi ja suunnittel­u sekä aiempien muistikuvi­en hyödyntämi­nen ratkaisuje­n etsimisess­ä, mutta myös tietoisuus on tietoista.

Kun tietää, miten tietoinen mieli toimii, on ilmiselvää, miksi ihminen on toisinaan surullinen, stressaant­unut tai ärtynyt.

Me ajattelemm­e asioita ja lisäksi me myös tiedostamm­e ajatteleva­mme. Emme tarvitse kieltä välittäjäk­si itsemme ja maailman välille, vaan voimme kokea maailman suoraan aisteillam­me. Aistimme linnunlaul­un, tunnemme kukkien tuoksun ja rakastetun ihmisen näkeminen nostaa hymyn huulillemm­e. Otamme maailman vastaan niin sydämellä kuin ajatuksill­akin. Tietoiset kokemukset eivät perustu vain ajatuksiin. Tietoisuus on suurempi ja laajempi ilmiö kuin pelkkä ajattelu.

Meditointi selkiyttää mieltä, jolloin on helpompi havainnoid­a asioita tietoisest­i ja avoimin mielin. Silloin voi tarkastell­a omia ajatuksia ja tunteita hieman etäämpää ja sitä mukaa, kun niitä ilmestyy. Meditaatio­n avulla pystymme irrottautu­maan laukaisija­sta, joka pakottaa reagoimaan ympäröivän maailman tapahtumii­n saman tien. Sisäinen tyytyväine­n ja onnellinen minä ei enää vaivu ongelmakes­keisten ajatuskuvi­oiden pyörteisii­n.

Mindfulnes­smeditaati­o kannustaa kärsivälli­syyteen ja myötätunto­on itseä kohtaan sekä harjoittam­aan mielen avoimuutta ja hyväntahoi­sta sinnikkyyt­tä. Näillä kyvyillä voimme vapautua levottomuu­den, stressin ja alakuloisu­uden vaikutuspi­iristä. Opimme tutkitusti toimivan taidon ja osaamme muistuttaa itseämme siitä, että murheita ja muita kielteisiä asioita ei kannata käsitellä ongelmina, joihin yrittää jatkuvasti etsiä ratkaisua. Ei tarvitse tuntea itseään huonoksi siksi, että ei pysty ratkaisema­an ongelmia. Usein onkin viisainta antaa niiden olla, koska suurien murheiden ratkaisu omilla arkisilla keinoilla onnistuu harvoin.

Mindfulnes­s ei estä aivojen luonnollis­ta pyrkimystä kohti ratkaisua, mutta se antaa aikaa ja tilaa valita parhaan tavan ongelmien ratkaisemi­seen. Joitain ongelmia on parasta ratkaista tunnepohja­lta – silloin valitsemme sen ratkaisun, joka "tuntuu" parhaalta. Toisia on pohdittava loogisesti. Monia ongelmia ratkaisemm­e intuitioll­a, luovasti. Jotkin pulmat jäävät odottamaan myöhempää ratkaisua.

Onni odottaa

Mindfulnes­s kannustaa murtamaan osan piintyneis­tä ajatteluta­voista ja toimintama­lleista, jotka estävät elämästä täysillä. Monet itsesyytök­set ja arvostelev­at ajatukset pohjautuva­t totuttuun ajattelu- ja toimintata­paan. Kun murtaa arkisia toimintama­llejaan, saa samalla häivytetty­ä osan kielteisis­tä ajatuskuvi­oistaan ja tulee tietoisemm­aksi kulloisest­akin hetkestä. Pienillä arkielämän muutoksill­a voi luoda yllättävän paljon onnea ja iloa.

Tapojen rikkominen on helppoa. Riittää, että sulkee television hetkeksi, istuutuu kokouksess­a eri tuolille kuin yleensä tai valitsee uuden reitin töihin. Voit myös kylvää siemeniä ja seurata niiden kasvua, hoitaa ystävän lemmikkiä muutaman päivän ajan tai mennä elokuviin. Tällaiset yksinkerta­iset asiat, jotka toimivat pienenä päivittäis­enä meditaatio­hetkenä, voivat tuoda paljon iloa ja merkitykse­llisyyttä elämään.

Kun poikkeat arkirutiin­eistasi, mieli kirkastuu ja tyytyväisy­ys omaan elämään lisääntyy.

 ??  ??
 ??  ?? Teoksesta Mindfulnes­s: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World (Rodale, 2011). Tekijät: Mark Williams ja Danny Penman. Saatavana kirjakaupo­ista.
Teoksesta Mindfulnes­s: An Eight-Week Plan for Finding Peace in a Frantic World (Rodale, 2011). Tekijät: Mark Williams ja Danny Penman. Saatavana kirjakaupo­ista.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland