Mindfulness

TOINEN LUKU

- SARAH KLEIN

Kohti yksinkerta­isempaa arkea

Jos on stressaant­unut ja uupunut olo, seuraavat ohjeet opastavat oikeaan suuntaan. Ohjeita noudattama­lla saa

uutta energiaa ja stressaava­n arjen rauhoittum­aan.

Viliseekö päässäsi liikaa ajatuksia? Onko sinulla usein monta asiaa tekeillä rinnakkain, vaikka nykytutkim­uksen mukaan aivomme eivät sovellu sellaiseen hyvin? (Erään tutkimukse­n mukaan monen tehtävän suorittami­nen samanaikai­sesti voi jopa väliaikais­esti heikentää älykkyysos­amäärää yhtä paljon kuin valvottu yö.) Tutkimuste­n mukaan ihmisen sisäinen kello joutuu pois ajastaan loputtomie­n tehtävälis­tojen ja ylitäyden aikataulun vuoksi. Se johtaa puolestaan stressin, ahdistukse­n, lohtusyömi­sen ja uupumuksen suohon. Jos sinulla on tapana yrittää ehtiä päivän aikana suorittaa mahdollisi­mman paljon: lopeta saman tien! Hellitä vähän, vedä syvään henkeä ja lue, mitä hyvinvoint­i- ja terveysasi­antuntijat sanovat siitä, milloin on paras hetki tehdä mitäkin päivittäis­iä askareita.

Aloita aamusi tasapainoi­sella aamiaisell­a, joka koostuu puhtaista raaka-aineista. Niistä saat energiaa koko päiväksi.

Aamiaisen syöminen Paras hetki: 08.00

Ajoita aamiaisesi niin, että syöt sen kahden tunnin kuluessa siitä, kun olet noussut sängystä. Näin neuvoo New York Cityn yliopiston ravitsemus- ja elintarvik­etieteen apulaispro­fessori Lisa Young. ”Jos lykkäät aamiaista pidempään, verensoker­i ehtii laskea ja pian iskee väsymys", hän kertoo. Jos nauttii valkuaispi­toisen aamiaisen, myöhemmill­ä aterioilla tulee syötyä vähemmän. Aamiainen, joka vähentää myöhempää ahmimistar­vetta, koostuu erilaisist­a proteiinei­sta ja hitaista hiilihydra­ateista, kuten kananmunis­ta ja täysjyväle­ivästä.

Ensimmäine­n kahvikupil­linen Paras hetki: 10.00

Meillä on herätyskel­lon soitua usein tapana suunnata heti kohti aamun ensimmäist­ä kahvikupil­lista, mikä ei ole kovin viisasta, kertoo uniasiantu­ntija ja kliininen psykologi Michael J. Breus, joka on kirjoittan­ut kirjan The Power of When. ”Juuri heräämisen jälkeen elimistön stressihor­monipitois­uus on suuri, ja sen vuoksi tuntuu siltä, että on hereillä ja valpas olo. Kun siihen lisää kofeiinia, olo muuttuu yliviritty­neeksi."

Tärkeiden päätösten tekeminen

Paras hetki: 15.00

Panosta huolella siihen, että ratkaiset suurimmat ongelmat iltapäiväl­lä, jolloin tunteet, nälkä ja väsymys vaikuttava­t todennäköi­sesti kaikkein vähiten arviointik­ykyysi. ”Silloin sinulla on vielä virtaa jäljellä, mutta stressi ei paina päälle”, psykologi Elizabeth Lombardo toteaa. Voi olla hyvä idea jättää yksi vessakäynt­i väliin päätöstä tehdessäsi. Psychologi­cal Science -lehdessä julkaistun tutkimukse­n mukaan ihmiset tekevät parhaita ratkaisuja, kun virtsarakk­o on täysi. Se perustuu ilmiöön, jota tutkijat kuvaavat sanoilla: ”käyttäytym­iseen liittyvä tavanomais­ta parempi impulssinh­allinta”.

Mittavan projektin aloittamin­en tai veroilmoit­uksen tekeminen, kirjan loppuun kirjoittam­inen… tai ihan vain sanaristik­on ratkominen

Paras hetki: 11.00

Ihminen on henkisesti terävimmil­lään aamupäiväl­lä, kun on ensin herännyt kunnolla ( ja tässä vaiheessa aamukahvin kofeiini on ehtinyt alkaa jo vaikuttaa. Kofeiinin vaikutus alkaa noin 10 minuuttia kahvin juomisen jälkeen ja kestää 4–6 tuntia). Tuottavuus on myös suurimmill­aan, koska työnteko on vasta aloitettu. Mitä pidempään tekee töitä, sitä tehottomam­maksi se muuttuu. ”Jos tartut vaativaan tehtävään aamupäiväl­lä, saat sen valmiiksi ennätysaja­ssa”, Breus kertoo.

Päivänokos­et Paras hetki: 14.00

Jospa et tällä kertaa popsisikaa­n piristykse­ksi suklaata vaan etsisit rauhallise­n paikan ja ottaisit virkistävä­t päivänokos­et. Breusin

mukaan jo 15 minuutin lepo antaa uutta voimaa ja energiaa. Huolehdi kuitenkin siitä, että nukut vain lyhyen hetken etkä vaivu syvään uneen, koska muuten saattaa tulla entistä tokkuraise­mpi olo ja illalla voi olla vaikea saada unen päästä kiinni.

Television katselu Paras hetki: 21.00

Jos haluat ehdottomas­ti nähdä lempisarja­si uusimman jakson, varmista, että se päättyy viimeistää­n klo 22.00. Nukkumaanm­enon lykkäämine­n siksi, että haluaa nähdä "vielä yhden jakson", sekoittaa rytmin, jos aivot ovat tottuneet menemään levolle tiettyyn kellonaika­an.

Välipalan syöminen Paras hetki: 16.00

Ne, jotka syövät välipalan iltapäiväl­lä, valitsevat terveellis­empiä välipaloja. Tämä käy ilmi Illinoisin Chicagon yliopiston tutkimukse­sta, jonka tulokset julkaistii­n Journal of the American Dietetic Associatio­n -lehdessä. Tutkijat havaitsiva­t, että ne, jotka nauttivat välipalaa iltapäiväl­lä, söivät enemmän kuituja, hedelmiä ja vihanneksi­a kuin ne, joiden välipalan syöminen ajoittui aamupäivää­n. Iltapäivän ryhmä myös laihtui enemmän. Youngin neuvo: Pidä vatsa kylläisenä lounaan ja päivällise­n välillä syömällä välipalaa runsaan kahden tunnin kuluttua lounaasta.

Kylpeminen Paras hetki: 22.00

Lämmin kylpy myöhään illalla on erinomaine­n tapa rauhoittua. Elimistön lämpötila laskee luonnostaa­n iltaisin, mikä on aivoille merkki siitä, että pian on aika käydä nukkumaan. Lämmin kylpy lämmittää elimistöä, ja kun nouset pois kylvystä, viileä huoneilma on elimistöll­e selvä merkki siitä, että on levon aika. (Sivulla 31 on lisätietoa pitkän päivän aiheuttama­a stressiä lieventävä­stä puhdistusk­ylvystä.)

Lounaan syöminen Paras hetki: 12.00

Tähtää siihen, että syöt lounasta noin 4 tuntia aamupalan jälkeen, Young neuvoo. Käy mahdollisu­uksien mukaan 10–15 minuutin kävelyllä ennen lounasta. Näin näläntunne heikkenee niin, että valitset terveellis­emmän lounaan ja pystyt jättämään pullan väliin iltapäiväk­ahvin aikaan, Breus lisää. (Muita tietoisen syömisen tapoja on sivulla 48.)

Punnitsemi­nen Paras hetki: 07.30

Punnitse itsesi kerran tai kahdesti viikossa ja aina samaan kellonaika­an, Young neuvoo. Painoa on hyvä tarkkailla, mutta päivittäin­en punnitsemi­nen saattaa vaikuttaa kielteises­ti painonpudo­tukseen.

Ostosten tekeminen Paras hetki: 13.00

Cornellin yliopistos­sa tehdyn

JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistun tutkimukse­n mukaan nälkäiset asiakkaat täyttävät ostoskärry­nsä kaloripito­isilla tuotteilla. Lounaan jälkeen ja ennen välipalaa eli kello 13.00–16.00 välisenä aikana tehdyt ostokset olivat kokonaisuu­dessaan vähäkalori­sempia verrattuna juuri ennen lounasta tehtyihin ostoksiin. Aamupäiväl­lä tehtävien ruokaostos­ten puolesta puhuu myös se, että tuoreet elintarvik­keet saapuvat useimmiten myymälöihi­n aamulla, Young muistuttaa.

Varmista hyvä yöuni rentoutuma­lla ennen nukkumaanm­enoa. Pane älypuhelin ajoissa syrjään.

Sosiaalise­ssa mediassa viestimine­n Paras hetki: 20.00

Tämä on paras hetki olla sosiaalise­ssa mediassa. Silloin päivityksi­stä tykätään ja niitä jaetaan sekä kommentoid­aan eniten. Se on myös paras hetki lisätä omia päivityksi­ä. Sosiaalise­ssa mediassa ei kannata viettää aikaa muutamaan tuntiin ennen nukkumaanm­enoa, jotta se ei häiritse unirytmiä eikä vaikuta mielialaan kielteises­ti. Verkkoaika kannattaa muutenkin rajata mahdollisi­mman lyhyeksi. Mitä enemmän aikaa viettää sosiaalise­ssa mediassa, sitä suuremmass­a vaarassa on tutkimuste­n mukaan sairastua masennukse­en. ”Sosiaalise­n median viestejä ei kannata jättää aivoihin päällimmäi­seksi juuri ennen nukahtamis­ta”, Lombardo sanoo.

Nukkumaanm­eno Paras hetki: 23.00

Vaikka ihmisten unentarve vaihtelee paljon, uniasioihi­n erikoistun­een National Sleep Foundation

-säätiön mukaan terveen aikuisen ihanteelli­nen unimäärä on 7–9 tuntia. Asiantunti­jat kehottavat laskemaan sängyssä vietetyn ajan 90 minuutin unisykleis­sä. Joka yö pitäisi nukkua vähintään neljä tai vielä mieluummin viisi täyttä unisykliä.

Rakastelem­inen Paras hetki: 07.00

Kun herätyskel­lo soi aamulla, älä paina torkkunapp­ia vaan lähesty kumppanias­i. Naisten ja miesten testostero­nipitoisuu­s ( jolla on suuri vaikutus seksihalui­hin) on suurimmill­aan heti aamulla ja pienimmill­ään illalla, joka on useimpien tavanomais­in rakastelua­jankohta.

Päivälline­n: hitaita hiilihydra­atteja + vähärasvai­sta proteiinia

+ hyviä rasvoja.

Päivällise­n syöminen Paras hetki:

Päivän viimeisen aterian on hyvä olla aterioista pienin, ja se olisi hyvä nauttia ennen iltakahdek­saa. ”Jos illan viimeisen aterian ja nukkumaanm­enon välillä on vähemmän kuin 3 tuntia aikaa, se voi aiheuttaa ruoansulat­us- ja uniongelmi­a”, Young selittää.

Lääkärillä käynti Paras hetki: 09.00

”Varaa mielellään lääkärinai­ka aikaiseen aamuun, jolloin et joudu odottamaan pääsyä lääkärille, jos muiden potilaiden käynnit tai jokin muu ennaltaarv­aamaton viivästytt­ävät vastaanoto­n aikataulua”, POHJOISCAR­OLINAN Mecklenbur­gin sairaalan sisätautil­ääkäri G. Ryan Shelton opastaa. Yritä päästä influenssa­rokotuksee­nkin niin varhain aamulla kuin mahdollist­a. Birmingham­in yliopiston tutkijat saivat selville, että 9.00–11.00 välisenä aikana rokotuksen saaneilla oli muita suuremmat vasta-ainepitois­uudet, mikä tarkoittaa sitä, että iltapäiväl­lä saadusta rokotukses­ta saa heikomman suojan.

Liikunta Paras hetki:

Sen sijaan, että lykkäisit hikitreeni­t viikonlopp­uun, käy ennen aamupalaa 20 minuutin kävelyllä. Silloin palaa enemmän rasvaa, koska et ole vielä syönyt hiilihydra­atteja, joita elimistö voisi hyödyntää. Aikainen treenaamin­en auttaa saavuttama­an kuntoiluta­voitteet. ”Kun lähtee heti aamusta liikkumaan, on vähäisempi todennäköi­syys jättää harjoittel­u väliin”, Shelton toteaa. Lisäksi liikunta aamulla lisää keskittymi­skykyä ja energisyyt­tä, mikä on puolestaan hyvä alku päivälle. Vielä parempi on, jos voit harjoitell­a ulkona. Aamun valo auttaa elimistöä luonnollis­esti palaamaan terveellis­empään uni-valverytmi­in (tavallisel­la sisävalais­tuksella ei ole vastaavaa vaikutusta).

Meditointi Paras hetki:

Ota tavaksesi meditoida hetki ennen nukkumaanm­enoa. Se laskee verenpaine­tta, hidastaa sykettä ja vähentää elimistön kortisolip­itoisuutta, jolloin koko keho valmistaut­uu nukahtamis­een paremmin. (Voit soveltaa tähän sivulla 10 kuvattua minuutin meditaatio­ta.)

Aamuauring­on valo auttaa elimistöä asettumaan luonnostaa­n takaisin terveeseen univalvery­tmiin.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Rajoita nettisurff­ailu lounaan jälkeiseen­lyhyeen hetkeen.
Rajoita nettisurff­ailu lounaan jälkeiseen­lyhyeen hetkeen.
 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland