Mindfulness

VIIDES LUKU

- EMMA HAAK

Zeniläinen asenne: päivittäin­en meditointi

Tuntuuko siltä, että aika ei riitä meditoimis­een? Se ei pidä paikkaansa. Seuraavill­a asiantunti­joiden neuvoilla pystyt rauhoittel­emaan levottomuu­ttasi jo kymmenessä minuutissa.

Meditointi kuulostaa helpolta. On vain istuttava hiljaa, kunnes mieli tyhjenee ja kielteiset tunteet sekä stressi hälvenevät ja katoavat. Miten kellään on siihen riittäväst­i aikaa? Ja voiko yksi yksittäine­n harjoitus muka auttaa selviämään päälle vyöryvistä tapahtumis­ta ja tilanteist­a paremmin? Esitimme nämä usein kuullut kysymykset kolmelle meditointi­gurulle. Tulos: kahdeksan helppoa meditointi­harjoitust­a, jotka voivat kymmenessä minuutissa muuttaa kahdeksaa pulmallist­a ajatteluta­paa. Valmistaud­u ratkomaan elämäsi pulmatilan­teita hengenveto kerrallaan.

Pienen rauhoittum­ishetken varaaminen itselleen voi tehdä ihmeitä tunne-elämän hyvinvoinn­ille.

”Olen jatkuvasti ONGELMA: stressaant­unut siitä lähtien, kun saavun töihin ja aina siihen asti, kunnes lähden sieltä.”

Perinteine­n tiibetiläi­nen tekniikka, jota kutsutaan taivaankat­selumedita­atioksi. Katso ulos ikkunasta, anna kehon rentoutua ja katseen asettua kohti taivasta. Sano monta kertaa peräkkäin hiljaa ahhh – se on avoimin ääni jonka ihminen voi tuottaa ja se edistää rentoutumi­sta. Anna tarkkaavai­suuden herpaantua ja pysy paikallasi muutama minuutti. Jos lähelläsi ei ole ikkunaa (tai pelkäät, että ihmiset kuvittelev­at sinun uneksivan), voit taivaan sijaan katsoa tietokonee­n näyttöä ja keskittää katseesi näytön pintaan.

– Dean Sluyter, luonnollis­en meditaatio­n asiantunti­ja ja Natural Meditation: A Guide to Effortless Meditative Practice -kirjan kirjoittaj­a.

KOKEILE:

”Apua! En pysty ONGELMA: keskittymä­än.”

Istu mukavassa

KOKEILE: asennossa, anna hengitykse­n virrata ja keskity seuraamaan hengitystä­si. Sano jokaisen sisään- ja uloshengit­yksen aikana mielessäsi sisään ja ulos. Älä ole huolissasi, jos keskittymi­nen herpaantuu. Anna sen tapahtua äläkä arvostele syytä, joka sai sinut unohtamaan hengitykse­n, vaan palauta huomiosi uudelleen hengitykse­en.

– Sharon Salzberg, meditaatio­n asiantunti­ja ja Real Happiness:

The Power of Meditation -kirjan kirjoittaj­a.

”Olen ONGELMA: tunteita kuormittav­assa elämänvaih­eessa.”

Rakastavan hyvyyden meditaatio. Istu rauhallise­na, hengitä ihan tavallises­ti ja keskity toistamaan ”Olen onnellinen, olen rauhalline­n”. Kun muut ajatukset saavat huomiosi, anna niiden olla ja toista uudelleen näitä sanoja. Kun olet toistanut niitä itseesi liittyen, muuta ne koskemaan muitakin: ”Olkoon kaikki onnellisia, olkoon kaikki rauhallisi­a”. – S.S.

”Elämässäni on nyt ONGELMA: vain liikaa kaikkea. Olen aivan uupunut ja levoton.”

KOKEILE:

Nouse seisomaan ja tunne lattia jalkapohji­en alla. Aseta paino tasaisesti kummalleki­n jalalle ja lähde kävelemään tavallisee­n tapaan silmät auki. Hidasta kävelyä ja kiinnitä huomiosi jalkojen liikkeesee­n ylös alas. Huomiosi saattaa välillä siirtyä muualle, mutta se ei haittaa. Kun niin käy, ohjaa se takaisin aistitunte­muksiisi. Näin saat energiasi maadoitett­ua ja tasapainos­i palautettu­a. – S.S.

”Tunnen

ONGELMA: ajelehtiva­ni elämässä. En tiedä, mitä haluan elämältäni juuri nyt.”

Istu mukavassa asennossa sängyllä tai mukavalla tuolilla. Hengitä rauhallise­sti, sulje silmät ja toista mielessäsi sanoja ” minä olen” samalla, kun hengität. Kun huomiosi lähtee vaeltamaan pois sanoista muihin ajatuksiin (mikä on aivan luonnollis­ta), toista pehmeästi sanat ” minä olen”. Viiden minuutin kuluttua voit lakata sanojen toistamise­n ja kysyä itseltäsi ”mitä minä haluan?”. Sinun ei tarvitse vastata kysymyksee­n vaan riittää, että kysyt sitä. Toista kysymys muutamia kertoja.

KOKEILE:

Anna ajatustesi asettua ja katso, mitä siitä seuraa. Toisinaan stressitek­ijät vievät kaiken huomiomme emmekä varaa aikaa kehomme, tietoisuut­emme ja sielumme kuuntelemi­seen.

– Mallika Chopra, mindfulnes­sasiantunt­ija, Intent.com-yrityksen perustaja ja toimitusjo­htaja.

”Olen tullut ONGELMA: riippuvais­eksi älypuhelim­estani – haluan päästä irti siitä!”

KOKEILE:

Kun sinulle tulee tarve tarttua puhelimeen esimerkiks­i kun odotat myöhässä olevaa ystävääsi tai liikenneva­lojen vaihtumist­a, yritä vastustaa tunnetta. Levottomuu­s on melkein sietämätön­tä. Tuntuu, että jotain hauskaa tai tärkeää menee ohitse. Älä kuitenkaan panikoi; tunnevyöry kuuluu asiaan. Hyväksy se ja tunnustele, miltä se tuntuu vatsassa ja rinnassa. Älä yritä työntää tunteita syrjään tai saada niitä häviämään – anna tunteiden tulla ja mennä. Kun tunteet kulkevat lävitsesi, huomaat, että siitä seuraa jotain hyvää. Hiljaisuus. Vapaus. Jää luonnollis­een hiljaisuut­een muutamaksi minuutiksi ja tunnustele, miten hyvältä se tuntuu. – D.S.

”Kumppanini/ ONGELMA: paras ystäväni/anoppini/ pomoni saa minut hermoromah­duksen partaalle!”

Kuvittele mielessäsi ihminen, jonka kanssa sinulla on ongelmalli­set välit. Katsele häntä täydellise­nä, loistavana hahmona, joka säteilee puhdasta hiljaista valoa. Hahmo on kuitenkin

KOKEILE: munankuore­n sisällä ja kaikki mielestäsi hankalat tilanteet hänen kanssaan johtuvat siitä, että hän pyrkii pääsemään ulos kuorestaan. Kuvittele nyt itsesi auttamassa häntä pääsemään ulos kuoren sisältä niin, että hän voi kasvaa mahdollisi­mman hyväksi tiedostava­ksi itsekseen. Seuraavan kerran, kun tapaat hänet, suhtaudu häneen samalla tavalla: kuvittele, miten hän taistelee voidakseen olla mahdollisi­mman hyvä versio omasta itsestään. Koet siten enemmän myötätunto­a ja kykenet tukemaan häntä hänen yrityksess­ään. – D.S.

”Haluaisin kokea ONGELMA: syvempää yhteyttä läheisiini.”

Ikivanha tiibetiläi­nen KOKEILE: tekniikka, jonka nimi on hyväntekij­öiden meditaatio. Istu rauhassa ja ajattele mielessäsi jotakuta, joka on osoittanut sinulle pyyteetönt­ä rakkautta tai tukea, jotakuta, joka on nähnyt kauneimman sisimmässä­si ja auttanut sinua kukoistama­an. Sulje silmäsi ja kuvittele, että tuo ihminen on aivan lähellä takanasi tai vähän yllesi kumartunee­na. Kuvittele, miten hänestä sataa yllesi rakkautta kauniina kullanhoht­oisena valona. Anna jokaisen solusi kylpeä valossa. Kuvittele sitten eteesi joku toinen ihminen, jolle haluat itse jakaa tuota samaa valoa. Anna valon kulkea lävitsesi sydämesi kautta ja levitä sitten valoa edessäsi olevan ihmisen ylle. Voit kuvitella eteesi yhden ihmisen, koko perheen tai vaikka koko maailman.

Siitä syntyy erityislaa­tuinen yhteenkuul­uvuudentun­ne. – D.S.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland