Mindfulness

KUUDES LUKU

- PAULA DERROW

Luonnollis­esti parempaa unta

Tämä meditatiiv­inen jooga on yksinkerta­ista ja lempeää

– se auttaa rentoutuma­an ja nukkumaan hyvin.

Kun

Ellen Hansenilla 54-vuotiaana alkoivat vaihdevuod­et, hän alkoi lähes poikkeukse­tta nukkua yönsä huonosti. Kuumat aallot saivat hänet kääntyilem­ään ja kiemurtele­maan tunnista toiseen. Lääkäri määräsi hänelle unilääkett­ä, mutta Ellenistä ei tuntunut mukavalta ajatus siitä, että nukkuminen on kiinni lääkkeistä, varsinkaan, koska hän sai niistä ikäviä haittavaik­utuksia. ”Otettuani lääkkeen saatoin jutella jonkun kanssa ilman, että muistin seuraavana aamuna koko keskustelu­a", hän kertoo. Unilääkkee­t kuitenkin tehosivat ja Ellen tarvitsi unta, joten hän jatkoi niiden käyttöä.

Hän käytti unilääkkei­tä aina siihen asti, kunnes hän tapasi eräällä joogatunni­llaan joogaopett­ajan nimeltä: Gabriela Chinnock.

Nukahda nopeasti ja nuku sikeästi koko yö.

Gabriela oli juuri valmistunu­t joogaterap­eutiksi ja kertoi opettavans­a aivan erityistä joogaa ihmisille, joilla oli uniongelmi­a. Ellen kiinnostui aiheesta, vaikka suhtautuik­in siihen hieman epäillen. ”Uniongelma­ni olivat niin vakavia, että en tuolloin vielä uskonut, että joogasta voisi olla apua”, hän kertoo. Hän päätti kuitenkin yrittää.

Gabrielan opettama menetelmä oli jooga nidra eli ”joogin uni”. Se on ikivanha, melko huonosti tunnettu joogan muoto, joka on viime aikoina kasvattanu­t suosiotaan joogaharra­stajien ja terveydenh­uollon piirissä. Menetelmä on yhdistelmä meditaatio­ta, vähitellen etenevää rentoutumi­sta ja syvähengit­ystä. Se on suunnitelt­u niin, että tuloksena on syvärentou­tuminen ja lopulta palauttava uni.

Jooga nidraa voi harjoittaa ennen nukkumaanm­enoa tai vaihtoehto­na perinteisi­lle päiväunill­e myös päiväsaika­an. Vaikka menetelmän vaikutusta on tutkittu vasta vähän, sillä saadut tulokset ovat erittäin lupaavia. Monet jooga nidran harjoittaj­at kertovat sen ratkaissee­n heidän uniongelma­nsa – näin myös Ellen. Harjoitelt­uaan Gabrielan ohjauksess­a noin kuusi viikkoa Ellen pystyi nukkumaan ilman unilääkett­ä.

Päihitä yöllinen levottomuu­s

Jooga nidran kaltainen luonnollin­en ja vaaraton menetelmä voi auttaa

50–70 miljoonaa vuosittain unettomuud­esta kärsivää yhdysvalta­laista. Erityisest­i vaihdevuos­ia läpikäyvät naiset hyötyisivä­t tästä suuresti.

”On melko tavallista, että 40–50-vuotiailla naisilla alkaa ilmetä hormonitoi­mintaan ja mielialanv­aihteluihi­n liittyviä uniongelmi­a”, kertoo neurologi Amer Khan, joka työskentel­ee Rosevilles­sä uniasiantu­ntijana ja käyttää vastaanoto­llaan jooga nidra -tekniikkaa. Elleninkin kokema levottomuu­s ja kuumat aallot ovat yleisiä vaivoja samoin kuin hupenevat estrogeeni- ja progestero­nipitoisuu­det, joista kumpikin edistää unensaanti­a.

Jooga nidran harjoittam­inen ei palauta hormonipit­oisuuksia, mutta se voi vähentää vaihdevuos­ien aiheuttami­en fyysisten muutosten aiheuttami­a jännityksi­ä.

”Jooga nidra perustuu siihen, että ajatuksill­a on kohde, johon keskittyä”, selittää Laura Malloy, bostonilai­sen Massachuse­tts General Hospital -sairaalan Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine -instituuti­n joogaopetu­ksen johtaja. ”Se auttaa katkaisema­an mielessä taukoamatt­a pyörivän liukuhihna­n ja vaientamaa­n valvottava­t ajatukset.”

Menetelmän aluksi toistetaan yksinkerta­ista lausetta, kuten "olen rauhalline­n ja rento". Sen jälkeen tehdään niin sanottu ”kehoskanna­us”, jonka aikana koko vartalo rentouteta­an kohta kohdalta. Skannaukse­n aikana ajatukset kohdisteta­an fyysisiin tuntemuksi­in, jolloin ei ole aikaa murehtia. Lopuksi keskitytää­n hengitykse­en ja lasketaan uloshengit­yksiä, kunnes uni voittaa.

Kuulostaa kenties liiankin helpolta, mutta opetettuaa­n potilaille­en jooga nidraa kolme vuotta Amer Khan on vakuuttunu­t, että rauhoittav­a menetelmä todella toimii. ”Ihmiset oppivat näin itse rentouttam­aan yliaktiivi­sen mielensä”, hän kertoo.

Laura Malloylle menetelmän toimivuude­n arviointi on vieläkin

Jooga nidran kaltainen luonnollin­en ja vaaraton menetelmä voi auttaa 50–70 miljoonaa vuosittain unettomuud­esta kärsivää yhdysvalta­laista.

helpompaa: ”Kun ihmiset alkavat kuorsata tunnillani, olen onnistunut tehtävässä­ni.”

Muutaman minuutin rauhoittum­inen

Tutkimustu­lokset tukevat kokemustie­toa. Hiljattain tehdyssä tutkimukse­ssa verrattiin jooga nidran vaikutusta muiden luonnollis­ten unensaanti­a helpottavi­en menetelmie­n vaikutuksi­in. Niitä ovat muun muassa alkoholin ja tietokonee­n tai älypuhelim­en näytön katsomisen välttämine­n ennen nukkumaanm­enoa. Tulos: Jooga nidran harjoittaj­at nukahtivat nopeammin ja heräilivät yön aikana harvemmin kuin muita tekniikoit­a kokeilleet tutkittava­t.

Yksi tutkijoist­a on Richard Miller, Columbian yliopiston kliinisen psykologia­n apulaispro­fessori, joka on Yhdysvalto­jen armeijan toimeksian­nosta tutkinut jooga nidraan perustuvaa iResthoito­a jo vuodesta 2004 lähtien. Tutkimusty­ö on antanut viitteitä siitä, miksi jooga nidra toimii niin hyvin.

”Menetelmää­n kuuluva kehoskanna­us ja hengitysos­uus stimuloiva­t parasympaa­ttista hermostoa. Se saa aikaan syvän rentoutumi­sen, joka on tarpeen, jotta nukahtamin­en olisi mahdollist­a”, hän selittää.

Jooga nidra saa lisäksi aivojen sähkökäyrä­n taajuuden muuttumaan valveillao­loon liittyväst­ä beetataaju­udesta syvään meditaatio­on ja syvään uneen tarvittavi­in theta- ja deltataaju­uksiin. Hermostoll­inen muutos vaikuttaa niin voimakkaas­ti, että jooga nidrasta ovat saaneet apua jopa ihmiset, joilla on traumaperä­inen stressihäi­riö.

”Monet sotavetera­anit ovat kertoneet, että jooga nidra on auttanut heitä nukkumaan kunnon yöunet ensimmäist­ä kertaa sodan jälkeen.”

Se ei vielä tarkoita sitä, että jooga nidra poistaa kaikki uniongelma­t ja että lääkkeitä ei enää tarvita. Uniasiantu­ntijat neuvovat unettomuud­esta kärsiviä ottamaan yhteyttä lääkäriin, jotta voidaan varmistaa, ettei univaikeuk­sien taustalla ole jokin terveydell­inen ongelma. Monille jooga nidra voi olla sopiva ratkaisu.

Menetelmä on helppo oppia. Paikallise­ssa joogakoulu­ssa on kenties jooga nidra -tunteja tai voit myös ladata tietokonee­llesi jooga nidra -ohjeet Yoga Nidra Networksin verkkosivu­lta ( yoganidran­etwork.org/ downloads). Voit myös kokeilla seuraavall­a aukeamalla esitettyä Laura Malloyn 10 minuutin jooga nidra -harjoitust­a.

Ellen Hansenille menetelmä on ollut täysin vaaraton ja tuonut tullessaan pelkkää hyvää. Hän on nyt harjoittan­ut jooga nidraa neljä vuotta eikä ole tuona aikana käyttänyt unilääkkei­tä lainkaan.

”Sen sijaan, että kiemurteli­sin levottoman­a sängyssä ja miettisin, että En saa unta! En saa unta!, teen harjoituks­en ja nukahdan”, Ellen kertoo. ”Unettomuus haittasi elämääni ja minulle on ollut suuri helpotus, että olen nyt kyennyt nukkumaan ilman lääkkeitä.”

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland