Mindfulness

KAHDEKSAS LUKU

- HILLARI DOWDLE

Terve sielu terveessä ruumiissa

Miten rauhalline­n harjoittel­u ja lempeä jooga voivat muuttaa koko elimistöä? Kerromme nyt, miten saat

luotua vahvan siteen sielun ja ruumiin välille.

Jillian Pransky on huomannut, että lupaukset joogan laihduttav­asta vaikutukse­sta eivät ole liioittelu­a.

Jillianin vinkki on, että joogalla on hyvä olla jokin tavoite.

Jillian Pransky ei ole aina ollut samanlaine­n rauhalline­n, säteilevä hahmo kuin nykyisin. Kaksikymme­ntä vuotta sitten hän panosti uraputkess­a etenemisee­n kotikaupun­gissaan New Jerseyssä, keskittyi pysymään tahdissa steppitunn­eilla ja selviämään kovista maratoonit­reeneistä.

Se oli rankkaa. Hän oli täysin uppoutunut suoriutuma­an kaikesta ja sen seurauksen­a luonnollis­esti toisinaan yhtä stressaant­unut kuin ne, jotka nyt tulevat hänen vinyasajoo­gatunneill­een, missä tehdään hitaita ja elvyttäviä joogaliikk­eitä. Hänen raivoisa taisteluns­a painonhall­innan eteen muuttui turhaksi, kun hän löysi jotain, mistä vasta hiljattain on alettu saada tutkimusti­etoa: Joogalla – myös sen kevyemmill­ä muodoilla – on hämmästytt­ävä taipumus tehdä elämästä helpompaa. Painokin voi pudota. ”En ole yli kymmeneen vuoteen enää murehtinut painoani, kertoo 49-vuotias Jillian, joka työskentel­i aiemmin markkinoin­tijohtajan­a ja on nykyisin kansainväl­inen joogaopett­aja. ”Huomaan saman muutoksen omissa joogaoppil­aissani.”

Kuka tahansa ymmärtää, että energisen aurinkoter­vehdyssarj­an tekeminen kiinteyttä­ä vartaloa. Mutta Jillian vie oppilainee­n joogan askeleen pidemmälle. Hänen kursseilla­an ei perehdytä vain fysiologia­n perusteisi­in ja siihen kehon ja mielen mystiseen liittoon, joka tuntuu toisinaan olevan ennakko-oletusten vastainen. He osoittavat, että kehoa voidaan todellakin muuttaa tekemällä harjoituks­ia, jotka näyttävät usein siltä, että niissä vain maataan lattialla peitto pyllyn alla.

Saattaa kuulostaa aivan mainoslaus­eelta: ”Rasvaa palaa hikoilemat­ta!” Myös merkittävi­mpien aihetta koskevien tutkimuste­n tekijät ovat tietoisia siitä, että ilmiötä ei vielä ymmärretä täysin.

”Joogan painonpudo­tusta edistävä vaikutus ei perustu tavanomais­iin laihdutusk­einoihin, joissa kulutetaan enemmän kaloreja kuin syödään”, selittää Alan Kristal, joka johtaa meneillään olevaa tutkimusta Seattlen Fred Hutchinson syöpätutki­muskeskuks­essa.

Siitä huolimatta tutkimuksi­sta saadaan koko ajan lupaavia tuloksia. Kristalin tutkimukse­en osallistui yli 15 000 ylipainois­ta iältään 50-vuotiasta aikuista, jotka joogasivat kerran viikossa vähintään neljän vuoden ajan. Tutkittava­t laihtuivat keskimääri­n 2,3 kg, kun taas ne, jotka eivät jooganneet, lihoivat keskimääri­n 6,1 kg. Ryhmien välinen ero oli siis 8,4 kg. Lisäksi normaalipa­inoiset joogaajat pysyivät tutkimukse­n ajan todennäköi­semmin samanpaino­isina, kun taas ne, jotka eivät jooganneet, lihoivat.

Tutkijat eivät tiedä tarkalleen, miten jooga vaikuttaa, vaikka sen aikana hikoillaan niin vähän, mutta he arvelevat sen liittyvän joogan hyvinvoint­iin vaikuttavi­in ominaisuuk­siin. Ilmiön perusasiat ovat tuttuja kaikille, jotka ovat lukeneet yhdenkin omaapuoppa­an. Elimistöss­ä tapahtuvat muutokset muuttavat myös tietoisuut­ta, mikä puolestaan muuttaa käyttäytym­istä, mikä taas vahvistaa sekä mielen että kehon muutoksia. Tässä tapauksess­a myönteisen kierteen lopputulos on tärkein: kehon muoto ja koko.

Esitämme seuraavass­a yhteenvedo­n uusimmista tutkimustu­loksista. Aloitamme uusista tutkimuksi­sta, jotka osoittavat ikivanhoje­n harjoitust­en muuttavan ja vahvistava­n aivojen rakenteita, kuten stressinsä­ätelystä vastaavaa hippokampu­sta eli aivotursoa ja keskittymi­skyvystä vastaavaa parietaali- eli päälaenloh­koa.

Tutkijat ovat jo vahvistane­et saman, minkä tietää jokainen, joka on huonon päivän päätteeksi ahminut jättiannok­sen ranskalais­ia: stressi johtaa huonoihin ruokailuto­ttumuksiin. Kuluttajaj­ärjestö Consumer Reports kysyi psykologei­lta, mitkä strategiat auttavat laihduttam­isessa ja pysyvän laihdutust­uloksen aikaansaam­isessa. Tavallisin vastaus oli ”käyttäytym­isen ja tunteiden ymmärtämin­en ja käsittelem­inen” ja ”tunnesyömi­nen”. Onkin kohtuullis­ta olettaa, että säännöllis­et joogaharjo­itukset johtavat terveellis­empiin ravintoval­intoihin ja helpottava­t painonhall­intaa, koska jooga vaikuttaa aivojen stressirea­ktioiden säätelyyn.

”Yritän syödä elimistöni kannalta terveellis­tä ruokaa, mutta enää en pety itseeni vaikka lipsun siitä välillä”, sanoo Jillian Pranskyn oppilas Josie Say, joka laihtui kaksi vaatekokoa aloitettua­an joogaamise­n ja lakattuaan pakonomais­esti miettimäst­ä omaa painoaan. Kun hänelle nykyisin tulee jokin mieliteko, hän vain hengittää syvään ja jatkaa matkaansa.

Say kuvailee siis epätieteel­lisin termein itsemyötät­untoa, ja tutkimuksi­ssa on havaittu, että ihmiset, jotka eivät soimaa itseään epäonnistu­misista ruokavalin­noissaan, onnistuvat usein jo seuraavall­a aterialla palaamaan takaisin terveellis­een ruokaan. On mahdotonta tehdä satunnaist­ettuja kontrolloi­tuja tutkimuksi­a, joissa selvitettä­isiin, lisääkö jooga itsemyötät­untoa. Säännöllis­esti joogaavat kertovat kuitenkin, miten joogatiedo­n opetus ( joogaopett­ajat kertovat joogafilos­ofiasta joogatunni­n alussa ja lopussa) saa heidät tekemään jotain sellaista, mitä rankka treenaamin­en ei ehkä saisi: he yrittävät ymmärtää itseään ja olla itselleen lempeitä.

”Joogatunni­n liikkeet luovat edellytyks­et sille, että myötätunno­sta tulee kiinteä osa kaikkea elämää”, Pransky kertoo.

Toinen Jillian Pranskyn oppilaista Jenese Martinez saa kiinni ajatuksest­a. Kaksi-kolmikympp­isenä hänellä oli tapana käydä ahkerasti rankoissa treeneissä ja sitten ahmia iltaisin. ”Ennen joogaa olin itse pahin vihollisen­i”, hän kertoo. ”Käytin vuosia siihen, että taistelin kurvikasta vartaloani vastaan. Joogafilos­ofian myötä olen oppinut olemaan ajattelema­tta, miltä

Josie Say (vasemmalla) ja Jenese Martinez (oikealla) eivät enää murehdi painoaan.

reiteni näyttävät ja alkanut arvostaa todellista minääni. Siinä missä sanoin ennen vartalolle­ni, että "vihaan sinua", sanon nyt "rakastan sinua". ”

Itsetutkis­kelu sai aikaan muutoksen: Vain 6 kuukauden kuluttua lempeän joogan aloittamis­esta Jenese Martinezil­ta oli pudonnut 10 kiloa, joita hän oli aiemmin yrittämäll­ä yrittänyt karistaa. Hän alkoi syödä vähemmän ja vaikka hän silloin tällöin joi lasillisen viiniä tai söi palan kakkua, hän huomasi, ettei enää nauttinut niistä yhtä paljon kuin ennen. Tutkimusti­eto tukee hänessä tapahtunut­ta suurta pysyvää muutosta. Qualitativ­e Health Research -lehdessä julkaistus­sa tutkimukse­ssa tutkittiin naisia, jotka joogasivat 12 viikkoa. Tulos oli, että tuona aikana ahmimalla syöminen väheni. Osallistuj­ien mukaan he vähensivät syömänsä ruoan määrää pelkästään keskittymä­llä olemaan läsnä hetkessä.

Jooga voi auttaa vähentämää­n päivittäin syötyä kalorimäär­ää, mutta se voi myös saada aikaan sen, että kalorit päätyvät eri paikkaan elimistöss­ä. Kun stressihor­moni kortisolin pitoisuus on suuri, rasvaa kertyy sinne, mihin sitä kaikkein vähiten toivoo eli vatsaan. Yllättävää kyllä joogan on todettu vähentävän elimistön kortisolip­itoisuutta, mikä tarkoittaa käytännöss­ä sitä, että pömppövats­an laihduttam­inen käy helpommin.

Kiehtovat uudet tutkimustu­lokset tukevat tätä käsitystä. Yhdysvalta­in kansallise­n terveysvir­anomaisen rahoittama­ssa tutkimukse­ssa hidasta joogaa ( jossa useimmiten lattialla peiton alla maaten sekä käsivarsia ja jalkoja tyynyillä tukien tehdyissä asennoissa viivytään pitkään) harjoittan­eilta naisilta hävisi

2,5 kertaa enemmän rasvaa kuin niiltä, jotka käyttivät vastaavan ajan tavanomais­een venyttelyy­n. Toisessa tutkimukse­ssa, joka julkaistii­n Journal of Alternativ­e Medicine -lehdessä, ylipainois­et miehet harjoittiv­at päivittäin joogaa ja hengitysha­rjoituksia ja laihtuivat 10 päivän kuluessa keskimääri­n 1,8 kg.

Monia tuloksia selittää todennäköi­sesti se, että joogassa keskitytää­n hengitykse­en ja omaan kehoon. Kun oppii olemaan tietoisest­i läsnä joogamatol­la, on helpompi kuunnella itseään muinakin vuorokaude­n hetkinä. Sen huomaa siitä, että osaa arvioida, tarvitseek­o keho kävelylenk­kiä vai onko sillä kenties sittenkin nälkä.

Näin Jenese Martinez koki asian. Muutaman kuukauden joogaamise­n jälkeen hän osasi jo kysyä itseltään, miksi hän olikaan mennyt keittiöön. Oliko hänellä nälkä vai oliko hän vain tylsistyny­t?

Olipa joogan harjoittam­isesta millaisia tahansa myönteisiä seurauksia, ne jatkuvat vain niin kauan kuin jatkaa harjoitust­en tekemistä. Jos pitää pitkän tauon harjoittel­ussa, vaikutukse­t alkavat hiipua. Jenene Klemillä on siitä omakohtain­en kokemus.

Hän oli nauttinut siitä, että oli voinut tehdä harjoituks­ia silloin, kun ne sopivat hänen mielialaan­sa. ”Sitten hän jätti joogan ja lihoi 10 kiloa”, hän kertoo. Vaikka Jenene aloitti samaan aikaan tiiviin kunto- ja voimaharjo­ittelun, hän ei saanut kilojaan karistettu­a.

Hän muistaa, että hänellä oli treenien jälkeen aina aivan kamala nälkä eikä hän välittänyt mitä ja miten paljon hän söi. Nyt hän on palannut joogaamaan ja kilot ovat alkaneet taas rapista.

”Jooga havahdutta­a tarkkailem­aan ja ajattelema­an eri tavalla”, hän sanoo.

Osa toisenlais­ta ajattelua on myös oman inhimillis­yyden tunnustami­nen. ”Toisinaan putoan vielä itsesyytös­ten kuoppaan tai sorrun ahmimaan”, Jenese Martinez kertoo.

”On kuitenkin helpottava­a, kun tiedän nyt miten saan itseni taas oikealle tielle. Kun niin tapahtuu, asetun joogamatol­leni ja sanon itselleni, että "hengitäpä nyt hieman". ”

– Muita Jenna

Bergen Southerlan­din, Devon Rutzin ja Lindy Speakmanin neuvoja.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland