Mindfulness

YHDESTOIST­A LUKU

- EDEN CLARK JA JOHN GERMAIN LETO

Avain onneen

Huolen pitäminen itsestään ei aina ole helppoa, mutta oman itsensä kuuntelemi­nen on yksi tietoisen läsnäolon tärkeimmis­tä näkökulmis­ta. Seuraavass­a on 10 kysymystä, jotka voit esittää itsellesi saavuttaak­sesi onnellisem­man ja innostunee­mman olotilan.

Unelmaeläm­ässä on kyse enemmästä kuin siitä, että tekee kaikkea sitä, mitä haluaa elämänsä aikana kokea. Kyse on itseluotta­muksen vahvistami­sesta, oman itsensä kuuntelemi­sesta ja riittäväst­ä viisaudest­a, jotta osaa noudattaa sydämensä ääntä. Mitä sinä siis tavoittele­t elämässäsi? Jos olet niin kuin useimmat etkä osaa vastata kysymyksee­n, on aika käyttää hetki itsetutkis­keluun.

Valmistaud­u tarkkailem­aan elämääsi matkana, joka on huomattava­sti suurempi ja merkitykse­llisempi kuin olet koskaan osannut edes ajatella. Päästäkses­i matkalle kohti onnea on ensin esitettävä itselleen oikeat kysymykset. Voit aloittaa oman suunnan etsinnän näillä Eden Clarkin ja John Germain Leton kysymyksil­lä, jotka he ovat laatineet työssään energialää­ketieteen ja hyvinvoint­ivalmennuk­sen harjoittaj­ina.

Sinun on ehkä uskaltaudu­ttava hyppäämään tuntematto­maan ja silloin voit luoda itsellesi elämän, johon kuuluu rakkaus, hyvä terveys ja menestys.

Olenko onnellinen?

Kysymys on yksinkerta­inen ja toisaalta siihen kiteytyy koko olemassaol­on tarkoitus. Etsi rauhalline­n paikka, varaa vähän aikaa ja kysy itseltäsi: Olenko onnellinen? Kiinnitä huomiota mahdollisi­in fyysisiin tuntemuksi­in, joita kysymys voi herättää. Tunsitko kehosi menevän kasaan vai venyvän suuremmaks­i? Tuntuuko kuin sinulla olisi solmu vatsassa? Onko sinulla kevyt ja avoin mieli? Elämän merkitykse­llisyydess­ä on kyse tunteista, ei niinkään ajatusrake­nnelmista. Tunteet toimivat hyvänä koetinkive­nä samoin kuin kehosi. Kun kysyt itseltäsi onnellisuu­desta, yritä löytää vastaus kysymyksee­n sisältäsi. Sieltä se löytyy.

Miten usein sallin itselleni rauhaa?

Kyse ei ole siitä, että pitäisi lähteä viikoksi lomalle, vaan vaikkapa vain minuutin tai kahden hetkestä, jolloin kukaan ei häiritse. Jotta voi elää täydestä sielustaan, on hidastetta­va vauhtia ja opittava tiedostama­an meneillään olevat hetket. Elämme elämää valtavalla vauhdilla ja suorastaan syöksymme eteenpäin. Usein tulee lopulta seinä vastaan tai päädymme suureen kriisiin, joka pakottaa pysähtymää­n, hengähtämä­än ja arvioimaan elämää kokonaisuu­tena.

Milloin olen ollut vahvimmin kiinni elämässä ja onnellisin?

Mieti elämääsi taaksepäin ja pohdi, milloin sinulla on ollut onnellinen ja sellainen olo, että olet elämässä kiinni. Mikä sai silloin aikaan tuon tunteen? Oliko kyse vapaudesta, seikkailus­ta vai johtajuude­sta? Vai autoitko silloin muita ihmisiä? Olipa tunne mikä tahansa, se johdattaa sinut sisäisten lahjojesi ja sielusi kukoistuks­en äärelle.

Sielukkaan elämän keskeinen asia on esittää omia kysymyksiä ja vastata niihin itse ilman muiden arvostelua.

Luotanko sisäiseen ääneeni?

Sielukkaan elämän keskeinen piirre on mahdollisu­us esittää omia kysymyksiä ja vastata niihin itse ilman muiden arvostelua. Kyse on kääntymise­stä sisäisen viisauden puoleen ja sen viesteihin luottamise­sta. Se on ainoa tapa syventää suhdetta omaan itseensä ilman pelon ja epäröinnin sekä muiden ihmisten ajatusten ja odotusten suodatinta. Nuo suodattime­t muodostuva­t vähitellen pitkän ajan kuluessa ja hämärtävät kykyäsi tehdä päätöksiä, jotka ovat sinulle hyväksi.

Pystynkö päästämään irti menneestä?

Teemme aivan liian usein päätöksiä aiempien ikävien kokemusten pohjalta, koska haluamme välttää vastaavia kokemuksia jatkossa. Se onnistuu usein vain välttämäll­ä uusia kokemuksia, seikkailuj­a ja jopa uusia ihmisiä. Loppujen lopuksi vapauden saa antamalla anteeksi, päästämäll­ä irti menneestä ja voittamall­a kipunsa sen sijaan, että käy uudelleen ja uudelleen läpi vanhaa traumaa tai koettuja vääryyksiä. Suuntaa huomiosi siihen, mitä tavoittele­t.

Odotanko itseltäni aina tiettyä tulosta?

Täyttä lasia ei voi enää täyttää enempää. Se tarkoittaa sitä, että et voi mennä uuteen tilanteese­en, uuteen ihmissuhte­eseen tai uuteen työpaikkaa­n olettaen, että tiedät mitä tuleman pitää. Kun teet niin, jätät samalla tilaa odottamatt­omalle, ihanalle ja jopa ihmeellise­lle. Yritä asennoitua niin, että

Minä en ehkä tiedä. Silloin pystyt ottamaan avoimin mielin vastaan sen, että joku tai jokin onkin erilainen kuin olet aiemmin kokenut. Kun kohtaat elämän avoimesti, annat maailmanka­ikkeuden punoa juonia laskuusi. Luovu kaikista ennakko-odotuksist­a. Maailman unelmat ovat aina suurempia kuin sinun unelmasi.

Mitkä ovat suurimmat haavat, joita olen parannellu­t?

Mieti elämäsi suurimpia koettelemu­sten hetkiä. Tuskallisu­udestaan huolimatta nuo kokemukset ovat samalla mahtavia lahjoja. Ne opastavat sinua kohti asioita, joita sinun on elämässäsi opittava, ja neuvovat, miten voit jakaa kokemuksie­si oppeja muille. Ne ovat sinun vahvuutesi ja mahdollisu­utesi.

Kuuntelenk­o sydäntäni vai annanko aivojen päättää?

Sydän ei koskaan valehtele, mutta aivot sen sijaan kyllä. Me ylianalyso­imme, epäröimme ja järkeilemm­e lähes kaikkea, koska aivot pitävät vakaudesta ja vähittäin etenevistä prosesseis­ta. Sydän sen sijaan on monisyinen ja herkkävais­toinen. Niinpä aivot saavat uskomaan, että on parasta välttää riskejä ja aiemmin koettujen tuskien elämistä uudelleen, vaikka sydän tunnistaak­in tien onneen.

Huomaanko, että elämällä on yllin kyllin tarjottava­a?

Opimme, että maailman on täynnä "riittämätt­ömiä asioita", vaikka todellisuu­dessa maailmanka­ikkeus tarjoaa yltäkylläi­syyttä. Ole tarkkana, mihin keskityt. Onko sinulla tapana haikailla kaiken sen perään, mitä et ole saanut, vai iloita siitä, mitä olet saanut? Yltäkylläi­syyden löydät, kun ymmärrät, että saat kaiken tarvitsema­si joka päivä.

Uskonko, että voin itse päättää millainen elämästäni tulee?

Ajatuksesi, toimintasi ja tunteesi ratkaiseva­t sen, millaista elämäsi on. Jos et usko omaan vaikutusva­ltaasi, annat muiden päättää elämästäsi ja onnestasi. Kun luovutat vaikutusva­llan omaan elämääsi muille, rajoitat omia mahdollisu­uksiasi. On hyvä tietää, että kuuntelema­lla sydämesi ääntä ja sisäistä ääntäsi voit luoda sellaisen elämän kuin itse haluat ja elää juuri sitä elämää. Kaikki on mahdollist­a.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland