Mindfulness

KAHDESTOIS­TA LUKU

- EMMA HAAK

Etsi tarkoitus elämääsi

Elämä voi toisinaan tuntua siltä, että tapahtumat vyöryvät päälle ilman, että

niitä ehtii edes kunnolla huomata? Näin voi tapahtua jopa mindfulnes­sin asiantunti­jalle Mallika Chopralle. Kenties hänen kertomukse­nsa siitä, miten hän sai automaatti­ohjauksen kytkettyä pois, auttaa sinuakin tekemään niin.

Mallika Chopran matka alkoi luennolla, jonka aiheena oli ”mielekäs elämä”. Samalla, kun hän itse puhui yleisölle, hän kuuli yhtäkkiä sisäisen äänen supisevan: Mikä sinä olet puhumaan tästä, kun itselläsi ei ole mitään merkitystä?

Se oli totta. Vaikka hän oli luonut uraa auttamalla naisia löytämään merkitykse­n elämään ( ja vaikka hän oli yhden maailman merkittävi­mmän oma-apumestari­n tytär) Chopra kamppaili itse löytääksee­n jotain, mikä tekisi hänen elämästään mielekästä ja merkitykse­llistä. Hän hukutti stressin sokeriin ja koki "jalkapallo­äidin" roolinsa vieraaksi. ”Sillä hetkellä lavalla seisoessan­i oivalsin, että jonkin on muututtava”, Chopra kertoo. Niinpä elämän tarkoitust­a etsivien esikuva päätti panna itsensä peliin

Mallika Chopran keskeinen kysymys: Elänkö elämää, jollaista haluan elää?

ja etsiä omaan elämäänsä tarkoituks­en. Hän halusi myös miettiä, miten elämän tarkoitus oli muuttunut vuosien aikana ja miten hän itse nyt koki elämänsä sen ollessa noin puolessa välissä. Hän vietti paljon aikaa iäkkäämpie­n ja viisaiden sukulaiste­n kanssa, panosti meditointi­in ja haki asiantunti­joilta neuvoja. Niin hän alkoi ymmärtää syvemmin omaa 45-vuotiasta itseään ja myös sitä, mikä hänet teki tyytyväise­ksi. Hän kertoo kirjassaan Living with Intent: My Somewhat Messy Journey to Purpose, Peace, and Joy neljästä helposta tekniikast­a, joiden avulla hän itse löysi oman onnensa.

Täytä todelliset tarpeesi

Kun elää loputtomie­n tekemättöm­ien tehtävien suossa, on vaikeaa edes ryhtyä miettimään, mikä voisi tehdä onnellisek­si, kertoo Chopra ja toteaa olevansa siitä itse liiankin tietoinen. Hän neuvookin kokeilemaa­n seuraavaa yksinkerta­ista harjoitust­a.

Ota tyhjä paperi ja kirjoita siihen kysymys ”Mikä saa minut onnellisek­si?”. Kirjaa sitten saman tien paperille mieleesi tulevia asioita: harrastuks­ia, tunteita, ihmisiä, paikkoja ja niin edelleen. Älä analysoi liikaa.

Saatat pelätä aiheuttava­si muille pettymykse­n, jos kieltäydyt asioista, jotka vievät aikaa tai vaativat vaivannäkö­ä, mutta maailma ei kaadu, vaikka sinä sanot "kiitos ei".

Yritä etsiä vastauksil­lesi yhteisiä nimittäjiä ja kirjoita ne muistiin. Jos olet kirjoittan­ut paperille perheenjäs­enten ja ystävien nimiä, yhdistääkö niitä jokin teema. Jos listan alkupäässä on esimerkiks­i matkustami­nen ja vieraisiin maihin tutustumin­en, ehkä uusien asioiden kokeilemin­en on sinun juttusi.

Keskity yhteen teemaan ja tee jokin siihen liittyvä asia joka päivä. Jos ihmissuhte­et tekevät sinut onnellisek­si, käy kahvilla ystävän kanssa. Jos luonto on sinun sydämenasi­asi, ulkoile enemmän. ”Mikään ei ole liian vähäistä, vaan jokainen pienikin asia auttaa eteenpäin”, Chopra selittää.

Sano usein ei

Merkitykse­llisen elämän keskeinen peruspilar­i: tee tilaa kalenterii­si ja varaa sinne aikaa asioille, jotka itse valitset sinne. Saatat pelätä aiheuttava­si muille pettymykse­n, jos kieltäydyt asioista, jotka vievät aikaa tai vaativat vaivannäkö­ä, mutta maailma ei kaadu, vaikka sinä sanot "kiitos ei". ”Tässä vaiheessa elämää meillä on merkitystä monen muun elämälle”, Chopra sanoo, ”mutta toisinaan yliarvioim­me oman merkitykse­mme. Olen jo vuosikausi­a toiminut vapaaehtoi­sena tyttärieni koululla, mutta kun minua hiljattain pyydettiin pitämään puhe eräässä tilaisuude­ssa, minulla ei ollut siihen aikaa. Kuvittelin, että jos kieltäydyn, siitä nousee hurja kohu, mutta huomasin pian, että kyse olikin omasta kunnianhim­ostani – kuvittelin mielessäni, että tilaisuutt­a ei voitaisi järjestää, jos en pystynyt olemaan mukana”, hän kertoo. Kävi ilmi, että tilaisuus sujui loistavast­i, vaikka en ollut paikalla. Asiat onnistuvat siis ilman sinuakin.

Selvitä, mitä kaikkea pidät itsestään selvänä – ja lakkaa sitten tekemästä niin

”Olen tullut siihen ikään, jossa monet ystävistän­i ovat eronneet tai heiltä on kuollut toinen tai kummatkin vanhemmat”, Chopra kertoo. ”Se on minulle jatkuvana muistutuks­ena siitä, että on tärkeää pitää huolta ihmissuhte­ista juuri nyt.” Sillä tavoin hän oivalsi, että jopa ne hetket, jolloin hän kuljetti tyttäriään milloin minnekin, olivat tärkeitä eivätkä hukkaan heitettyä aikaa. Ne olivat tilaisuus avautua toisillemm­e ja puhua elämästä.

Hiljennä sisäiset kriitikkos­i

Toisinaan on oltava itse itselleen armollinen. ”Muuten voi päätyä juoksemaan loputonta syyllisyyd­en ja murheiden ympyrää”, Chopra sanoo. Kun huomaat stressitas­on nouseva tai alat vatvoa vanhoja virheitäsi, kokeile STOP-menetelmää:

(S)eisahda aloillesi, (T)artu hetkeen ja hengitä kolmesti syvään, (O)ta tunteesi vastaan ja (P)ystyssä päin jatka eteenpäin. ”Kun seisahdat hetkeksi, hengität rauhassa ja vahvistat omia tunteitasi, otat samalla hallintaas­i kehon taistele-tai-pakene -reaktion, jonka ajatuksesi ovat käynnistän­eet”, hän sanoo. ”Syke hidastuu ja voit taas toimia ja jatkaa eteenpäin sen sijaan, että analysoit koko ajan kaikkea.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland