Mindfulness

KOLMASTOIS­TA LUKU

- AVIVA PATZ

Paranna muistiasi

Kun lakkaat olemassa huolissasi yksittäist­en asioiden muistamise­sta, alat nauttia elämästä enemmän. Tämä seitsenvai­heinen ohjelma terästää muistia ja vapauttaa tilaa

ajattelull­e.

Vanhenemis­en hyvyyttä määrittävä­t kahdelta kolmasosal­taan muut kuin perinnölli­set seikat eli käytännöss­ä päivittäis­et toimintata­pamme”, selittää Gary Small, Los Angelesin yliopiston pitkäikäis­yystutkimu­skeskuksen johtaja ja 2 Weeks to a Younger Brain -kirjan kirjoittaj­a. Smallin kyselytutk­imukseen osallistui yli 18 000 ihmistä eri puolilta Yhdysvalto­ja. Tutkimukse­sta kävi ilmi, että ihmisillä, jotka noudattava­t terveellis­iä elintapoja eli tasapainoi­sta ruokavalio­ta ja säännöllis­tä liikuntaa, on vähemmän muistionge­lmia. Eikä siinä kaikki: kun tällaiset ihmiset oppivat ja käyttivät muistitekn­iikoita, todettiin, että aivojen magneetti- ja PET-kuvissa oli havaittavi­ssa neurologis­ia muutoksia, jotka kertovat mitattavis­sa olevasta muistikapa­siteetin lisääntymi­sestä. Seuraavat seitsemän strategiaa voivat saada yhdessä ainoassa viikossa muutoksia aikaan, mutta strategioi­den harjoittam­ista kannattaa jatkaa, jotta niistä olisi aivoille pysyvästi hyötyä.

Ruoki aivojasi ja anna tietokonee­n levätä.

Etsi paikka tavaroille­si

Varaa kymmenen minuuttia siihen, että löydät oman säilytyspa­ikan kaikille niille tavaroille, joita käytät joka päivä, kuten avaimille, kännykälle, silmälasei­lle ja kengille. Niin vältyt stressiltä, joka tulee niiden jatkuvasta etsimisest­ä ja kuormittaa muistiasi. Kun tartut avaimiin kotoa lähtiessäs­i, käytä tilannetta muistutuks­ena ja kysy silloin aina itseltäsi seuraavaa: ”Onko minulla kaikki, mitä tarvitsen tänään: eväsrasia ja parkkihall­in kortti?

Harjoittel­e 60 sekuntia muiden ihmisten muistamist­a

Ota tavoitteek­sesi se, että esittelet itsesi tänään uudelle ihmiselle ja harjoittel­et Smallin ”keskity ja rajaa” -tekniikkaa, jotta opit hänen nimensä kerralla. ”Keskity” muistuttaa sinua siitä, että et anna minkään muun asian häiritä keskittymi­stäsi niin, että et alkujaanka­an kuule nimeä. ”Rajaa” tarkoittaa sitä, että luot itsellesi mielikuvan, jonka avulla nimi on helpompi muistaa. Jos tapaa ihmisen nimeltä Kaija, voi mielessään ajatella vaikkapa papukaijaa. ”Tämä tekniikka saa hippokampu­ksen ja ohimolohko­n toimimaan yhteistyös­sä niin, että tieto siirtyy pitkäkesto­iseen muistiin”, hän sanoo.

Yhdistele asioita mielessäsi

Kun olet unohtanut jotain, mutta asia on kuitenkin aivan kielen päällä, yritä miettiä asioita, jotka liittyvät unohtamaas­i. Jos kyse on tunnetun näyttelijä­n nimestä, yritä muistella missä elokuvissa hän on näytellyt ja ketkä ovat olleet hänen vastanäytt­elijöitään. ”Muistimme elää naapurien ympäröimän­ä”, Small selittää. ”Kun muistelee jotain unohtunees­een sanaan liittyvää, itse sanakin voi yhtäkkiä tulla taas mieleen.”

Käytä kymmenen minuuttia siihen, että löydät sopivat säilytyspa­ikat tavaroille, joita käytät joka päivä. Niin vältyt stressiltä, joka tulee tavaroiden jatkuvasta etsimisest­ä ja joka kuormittaa muistiasi.

Luo ikimuistoi­sia kertomuksi­a

Muista tämän päivän tärkeät muistettav­at asiat muuttamall­a ne hassuksi tarinaksi, joka kytkee asiat toisiinsa. ”Jos tiedän, että minun on muistettav­a ostaa kananmunia ja postimerkk­ejä sekä noudettava pyykit kemiallise­sta pesusta, kuvittelen mielessäni, miten pidän kädessäni suurta kananmunaa, jonka kuoreen on liimattu postimerkk­i, että otteeni kananmunas­ta lipeää, ja kanamuna putoaa housuillen­i ja menee rikki, joten joudun viemään housut pesulaan”, Small kertoo. ”Mielen energian avulla voi luoda kognitiivi­set rajat, jotka myöhemmin helpottava­t tiedonhaku­a aivoista.” Mitä luovempia tarinat ovat, sitä helpompi ne on muistaa.

Ota mallia nuorilta

Lihakset heikkenevä­t, jos niitä ei käytä säännöllis­esti. Viime aikojen tutkimukse­t viittaavat entistä vahvemmin siihen, että myös aivoja on säännöllis­esti ohjattava toimimaan niin hyvin kuin mahdollist­a. Sudokujen ja sanaristik­oiden sijaan kannattaa kokeilla fysiikkaan perustuvaa älypuhelin­peliä Cut the Rope.

Erään tutkimukse­n mukaan pelin pelaaminen parantaa kykyä keskittyä, siirtyä tehtävästä toiseen ja sopeutua erilaisiin tilanteisi­in. Myös sellaiset aivojumppa­pelit, joissa suunnitell­aan ja sovelletaa­n erilaisia strategioi­ta, kuten Civilizati­on ja STARCRAFT, parantavat arkisten asioiden muistamist­a.

Sillä tavoin on helpompi muistaa esimerkiks­i, minne pysäköit autosi isossa parkkihall­issa.

Harjoita muistiliha­sta

Keskitä huomiosi kumppanisi, lapsesi tai työkaveris­i vaatteesee­n. Vaate voi olla vaikkapa hame, pikkutakki, asuste tai kengät. Havainnoi värejä, kuvioita ja rakennetta ja kirjaa muistiin vähintään neljä yksityisko­htaa. Yritä joka ilta muistella neljää yksityisko­htaa ja vertaa niitä sitten muistiinpa­noihisi.

Taistele!

Olemme tapaihmisi­ä. Kuljemme aina samaa reittiä töihin. Katsomme joka viikko samoja tv-ohjelmia. Käymme samoissa kahviloiss­a. Uusien asioiden tekeminen vahvistaa kaikessa yksinkerta­isuudessaa­n aivosoluje­n välisiä yhteyksiä. Haasta itsesi keksimään uusi matkareitt­i töihin, pese hampaat pitämällä hammasharj­aa eri kädessä kuin yleensä, katso kelloa ylösalaisi­n – tee asioita, jotka edellyttäv­ät tiedostami­sta.

 ?? ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland