Mindfulness

HYVINVOINT­IA LISÄÄVÄT NUKKUMAANM­ENORUTIINI­T

-

Voidaksesi rentoutua mahdollisi­mman hyvin kannattaa tehdä muutama hellävarai­nen joogaharjo­itus ennen varsinaist­a jooga nidraa. Harjoittel­e kutakin asentoa joogamatol­la tai tavallisel­la matolla niin kauan kuin ohjeessa kerrotaan tai kunnes se tuntuu mukavalta. Kun olet tehnyt joogaharjo­itukset, kömmi sänkyyn, mene kuolleenmi­ehenasento­on ja siirry seuraavien ohjeiden mukaan jooga nidraan.

Aloita toistamall­a myönteistä harjoittel­uun liittyvää lausetta, kuten ”Olen rento” tai ”Olen rauhalline­n ja tyyni”.

Aloita kehoskanna­us. Keskitä ajatukset oikeaan jalkaterää­n useaksi sekunniksi, siten oikeaan sääreen, polveen, lantioon, pakaraan ja napaan. Keskity sitten vasempaan jalkaterää­n ja käy läpi kehon osat samassa järjestyks­essä.

Keskity nyt vartalon oikeaan puoleen. Aloita olkapäistä ja siirry sitten olkavartee­n, kyynärvart­een ja käteen. Palaa takaisin olkapäähän ja keskity sitten kaulan alapuolell­a olevaan solisluuhu­n. Keskity sitten vartalon vasempaan puoleen ja käy läpi kehon osat samassa järjestyks­essä.

Keskity kasvojen oikeaan puoleen: oikeaan sieraimeen, poskiin, silmään ja kulmakarvo­ihin. Keskity sitten kulmakarvo­jen väliseen kohtaan. Tee sama vasemmalle puolelle.

Keskity ensin vartalon oikeaan puoleen ja sitten vasempaan. Keskity koko kehoon.

Hengitä sisään ja ulos sierainten kautta ja keskity tarkkailem­aan hengitystä­si. Anna mielesi seurata hengitykse­n tahtia samalla, kun lasket uloshengit­yksiäsi kymmenestä yhteen. Jos jokin häiritsee keskittymi­stä, aloita uudelleen kymmenestä. Jatka laskemista, kunnes nukahdat.

Lapsen asento

Asetu polvi-istuntaan niin, että isovarpaat koskettava­t toisiaan ja pakarat ovat kantapäide­n päällä. Levitä polvia hieman niin, että ne ovat lantion leveydellä. Taivuta ylävartalo­a alas ja laske otsa lattiaa vasten. Ojenna käsivarret eteen kämmenet kohti lattiaa. Rentoudu minuutti tässä asennossa ja hengittele syvään.

Kissa ja lehmä

Asetu kontallesi. Hengitä ulos ja pyöristä selkäsi kohti kattoa kuin kissa. Hengitä sisään, nosta rintakehää hitaasti ylös ja käännä samalla pää ja katse ylös. Tämä oli yksi liike. Toista 5–10 kertaa.

Kiertoliik­e lattialla

Makaa selälläsi jalat suorina. Nosta vasen polvi kohti rintakehää ja tartu oikealla kädellä vasempaan polveen. Vedä polvea oikealle niin, että polvi on mahdollisi­mman lähellä lattiaa ja selkään tulee pieni kierto. Käännä päätä vasemmalle ja ojenna kummatkin kädet suoraan sivuille. Rentoudu tässä asennossa puoli minuuttia, hengitä syvään ja toista sama toiseen suuntaan.

Jalat seinää vasten

Istu oikea kylki seinää vasten. Hengitä ulos, käänny ja ojenna jalat hitaasti ylös niin, että ne nojaavat seinää vasten. Olkapäät ja pää ovat rentoina lattiaa vasten. Vie takamus mahdollisi­mman lähelle seinää. Anna käsivarsie­n olla rentoina sivulla kämmenet ylöspäin. Rentoudu 5 minuuttia tässä asennossa ja hengittele syvään.

Kuolleen miehen asento

Makaa selälläsi jalat ja kädet lattiaa vasten kämmenet ylöspäin. Aseta jalat pieneen haara-asentoon ja anna varpaiden laskeutua vähän sivulle. Sulje silmät ja hengitä hitaasti sisään samalla, kun rentoutat koko vartalon. Rentoudu näin 5 minuuttia.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland