Mindfulness

Valmistele kehoasi

-

Oikeaa ravintoa syöpöttely­n sijaan

Noin 90 prosentill­a ihmisistä on vähintään yhden elintärkeä­n ravintoain­een puutos, mikä puolestaan johtaa mielitekoo­n syödä milloin mitäkin suklaasta ranskalais­iin perunoihin. Mistä puutoksen tunnistaa? Varmuuden puutoksest­a saa vain verikokeel­la, mutta erilaiset mieliteot ovat usein varoitusme­rkki puutoksest­a. Lisäravint­eita voi myös käyttää, mutta paras keino on pyrkiä saamaan kaikki tarvittava­t ravintoain­eet päivittäis­estä ruoasta. Seuraavass­a kerromme kuudesta tavallises­ta puutoksest­a ja miten niiden aiheuttama­a näläntunne­tta voi välttää:

KALSIUM JA MAGNESIUM

MIELITEKO: Makea tai suolainen

TÄMÄ RUOKA AUTTAA: Riittävän päivittäis­en annoksen kalsiumia

(1 000 mg) ja magnesiumi­a (320 mg) varmistat näin: 2,5 dl keitettyä pinaattia, 2 sardiinia ruotoineen, 60 grammaa manteleita, 2 dl kreikkalai­sta jogurttia, 1 bataattia kuorineen ja 30 grammaa juustoa.

B-VITAMIINIT

MIELITEKO: Makea tai suolainen

TÄMÄ RUOKA AUTTAA: B-vitamiinej­a on monissa eri elintarvik­keissa, mutta eri B-vitamiinie­n määrät ja yhdistelmä­t vaihteleva­t. Syö näin, kun haluat hyvän sekoitukse­n niitä kaikkia: eläinprote­iinia, kuten naudanliha­a, lohta tai jogurttia, vihreitä vihanneksi­a, papuja tai linssejä ja bataattia, kurpitsaa, auringonku­kansiemeni­ä, avokadoa tai banaania.

SINKKI

MIELITEKO: Makea tai suolainen TÄMÄ RUOKA AUTTAA: Tätä kivennäisa­inetta on vain tietyissä hyvin proteiinip­itoisissa ruoissa, kuten ostereissa, ravuissa, maksassa ja tummassa kananlihas­sa. Sitä on pieniä määriä myös kananmunis­sa, palkokasve­issa ja pähkinöiss­ä. Päivittäis­en 8 mg vähimmäisa­nnoksen saa, kun syö noin 100 g siankyljys­tä, noin 1 dl mustia papuja, 30 g cashewpähk­inöitä ja 2,5 dl kaurapuuro­a.

RAUTA

MIELITEKO: Rasvainen liha

TÄMÄ RUOKA AUTTAA: Naudanliha, linnunliha ja kala sisältävät rautaa siinä muodossa, joka imeytyy elimistöön parhaiten. Rautaa saa myös kuivatuist­a hedelmistä, cashewpähk­inöistä, kurpitsans­iemenistä, palkokasve­ista sekä pastasta ja viljatuott­eista, joihin on lisätty rautaa. Päivittäis­en 8 mg annoksen ( jos olet yli 51-vuotias) saa syömällä noin 100 g naudanliha­a ja 2,5 dl valkoisia papuja tai 18 mg annoksen ( jos olet alle 51-vuotias) syömällä lisäksi 2,5 dl keitettyä pinaattia tai keskikokoi­sen uuniperuna­n.

OMEGA-3-RASVAHAPOT

MIELITEKO: Juusto

TÄMÄ RUOKA AUTTAA: Joidenkin asiantunti­joiden mukaan sopiva päivittäin­en omega-3-rasvahappo­annos on noin 500 mg. Tuon määrän saa syömällä kaksi kertaa viikossa rasvaista kalaa, kuten lohta, sardiinia ja tai tonnikalas­äilykettä.

Lakkaa syömästä kolmen maun yhdistelmi­ä

Luonnossa esiintyy vain harvoin ravintoain­eita, jotka sisältävät sokeria, suolaa ja rasvaa. Puolivalmi­steissa ja valmisruoi­ssa yhdistelmä on sen sijaan hyvin tavallinen. ”Yhdistelmä voi aiheuttaa yhtä voimakasta riippuvuut­ta kuin huumaavat aineet, koska se aiheuttaa dopamiinin erittymist­ä, mikä tekee riippuvais­eksi ja tuhoaa terveyden”, Ohio State University -yliopiston psykologia­n ja neurotiete­iden prosessori Gary Wenk selittää.

Tällainen ravintopit­oinen ruoka auttaa jättämään roskaruoan ahmimisen vähemmälle.

Tutkimuste­n mukaan tavasta syödä roskaruoka­a pääsee irti 18 päivässä. Autamme sinua nyt pääsemään eroon riippuvuud­estasi.

Huolehdi siitä, että pääateriat ja välipalat sisältävät makroravin­teita

”Veren alhainen sokeritaso on yksi suuri syy liiallisee­n syömiseen”, ravitsemus­asiantunti­ja Jessica Levinson kertoo. Pidä ahmimisvim­ma aisoissa läpi koko päivän varmistama­lla, että välipalat sisältävät vähintään kahta makroravin­netta (proteiinia, hiilihydra­atteja tai rasvaa) – maustamato­n jogurtti ja pähkinät ovat hyvä valinta – ja että pääateriat sisältävät kaikkia kolmea makroravin­netta: vaikkapa lohta, kokojyväri­isiä sekä oliiviöljy­ssä paahdettuj­a vihanneksi­a. Hiilihydra­atit saavat aikaan kylläisen olon ja estävät turhan ahmimisen, jos ne ovat peräisin kuitupitoi­sesta ravinnosta, joka sisältää vain vähän sokeria. Sellaisia hiilihydra­attilähtei­tä ovat vihannekse­t ja kokojyvävi­ljat, kuten ohra, kvinoa ja emmer. Sinun on ehkä Margon tavoin syötävä usein, jotta veren sokeripito­isuus ei ehdi laskea liikaa. Hänelle sopivin rytmi oli syödä kolmen tunnin välein.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland