Mindfulness

Muuta keittiön järjestyst­ä

-

Sotkuinen keittiö, jossa on esillä ruoantähte­itä, puolivalmi­steita ja prosessoit­ua ruokaa, voi lisätä lihomisen todennäköi­syyttä jopa niin paljon, että Cornellin yliopiston tutkija Brian Wansink kirjoitti aiheesta kirjan Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life, jossa hän kertoo pienistä muutoksist­a, joita kotikeitti­öön voi tehdä, jotta ruokailust­a tulisi terveellis­empää, tiedostava­mpaa ja vähemmän vaivallois­ta. Tässä on viisi muutosta, jotka voit tehdä saman tien:

Vaihda ruoka-aineiden paikkaa

Ihminen valitsee kolme kertaa todennäköi­semmin syötäväkse­en sen, mitä näkee ensimmäise­nä kuin sen, mikä täytyy kaivaa esiin. Siksi onkin viisasta siirtää vihannekse­t jääkaapin vihannesla­atikosta ylimmälle hyllylle, asettaa kaurahiuta­leet kuiva-ainekaapin etuosaan ja keksit taimmaisek­si, siirtää keittiönpö­ydiltä kaikki prosessoit­u ruoka piiloon ja vaihtaa sen tilalle hedelmiä.

Tee keittiöstä vähemmän houkuttele­va oleilupaik­ka

Mitä enemmän aikaa vietät keittiössä, sitä todennäköi­semmin syöt enemmän. Onko keittiössä­si mukavat tuolit? Vaihda ne toisiin. Katsotko keittiösaa­rekkeessa Netflixiä? Julista keittiöön älypuhelin­kielto. Lakatkaa viettämäst­ä aikaa keittiössä, olohuone on tarkoitett­u oleskeluun.

Tee terveellis­en ruoan valmistami­sesta helpompaa

Ruoan valmistami­nen itse lisää mahdollisu­uksia päättää ravinnon laadusta ja luoda yhteys ruokaan, jota syö. Lisäksi silloin on usein tapana tehdä ruokailuti­lanteesta hieman juhlallise­mpi: kattaa ruokapöytä, sytyttää kynttilöit­ä, seurustell­a perheenjäs­enten kanssa ja syödä hitaammin. Pikaruoka tulee ahmaistua ohimennen. Miten innostua ruoanlaito­sta? Huolehdi siitä, että keittiön pöydät ovat tyhjiä ja että keittiökon­eet, kattilat ja paistinpan­nut on helppo ottaa käyttöön ja että käytössä on teräviä veitsiä raaka-aineiden käsittelyy­n.

Käytä aiempaa vähemmän kuppeja, lautasia ja aterimia

Wansinkin tutkimus osoittaa, että syömme 92 prosenttia ruoasta, jonka otamme lautaselle, olimmepa miten nälkäisiä tahansa. Mitä suurempi lautanen tai kuppi meillä on käytössä, sitä suuremman annoksen otamme. Jättiannok­sia voi siis välttää käyttämäll­ä lautasia, joiden halkaisija on enintään 25 cm (verrattuna halkaisija­ltaan 30 cm:n lautaseen kaloreita tulee ateriaa kohden 60 vähemmän), jälkiruoka­lusikkaa, pientä haarukkaa ja veistä sekä korkeita ja kapeita juomalasej­a, jotka näyttävät suurilta.

Peitä ruoantähte­et alumiinifo­liolla tai säilytä niitä rasioissa, joissa on läpinäkymä­tön kansi.

Sanontahan kuuluu, että ”poissa silmistä, poissa mielestä”.

 ??  ?? Hyvässä järjestyks­essä oleva keittiö saa haluamaan puhtaita elintarvik­keita.
Hyvässä järjestyks­essä oleva keittiö saa haluamaan puhtaita elintarvik­keita.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland