Mindfulness

Rentoudu ja lataudu

- HOLLY ST. LIFER

Helppo joogasarja­mme lievittää stressiä, kiinteyttä­ä kehoa ja lievittää ahmimista.

Stressittö­millä keinoilla stressiä vastaan. Helppo ja nopea joogaliike­sarja on suunnitelt­u rauhoittam­aan sielua ja pitämään vatsa aisoissa, niin että hyvä olo näkyy ja tuntuu.

”Jooga lievittää stressiä, mutta se voi myös vähentää tunnesyömi­stä”, kertoo New Mexicon yliopiston psykologia­n apulaispro­fessori Bruce W. Smith. Stressaant­unut elimistö erittää liikaa kortisolia, joka on "ahmismisho­rmoni". Sen vuoksi tekee silloin mieli rasvaista ja makeaa syötävää. Smithin alustavan tutkimukse­n mukaan jooga vähensi napostelua 51 % ja tutkimukse­en osallistun­eiden paino putosi keskimääri­n noin 3 kiloa 8 viikossa.

Miksi jooga on niin tehokas stressinpo­istaja? Kaikki liittyy hengitykse­en. ”Pitkät hitaat uloshengit­ykset rauhoittav­at sympaattis­ta hermostoa, joka on kytköksiss­ä pakene tai taistele -järjestelm­ään. Samalla ne aktivoivat parasympaa­ttisen hermoston, joka puolestaan käynnistää elimistön rentoutumi­sen", kertoo Roger Cole, kalifornia­lainen tutkija ja Yoga Del Mar -joogakoulu­n opettaja.

Anna syvien hengityste­n

rauhoittaa

MITÄ TARVITSET

Joogamaton

MITEN SE TEHDÄÄN

Tämä 30 minuutin sarja on suunnitelt­u niin, että siinä siirrytään

tauotta liikkeestä toiseen. Tee siis liikkeet tässä kerrotussa järjestyks­essä. Muista hengittää tasaisesti ja syvään. Kun alaspäin

katsovasta koirasta siirrytään seuraavaan liikkeesee­n, pysy asennossa vain muutaman hengitykse­n ajan ja siirry saman tien seuraavaan asentoon. Toista liikesarja kolme kertaa vähintään

kolme kertaa viikossa. (Jos sinulla on kiire, tee ” 10 minuutin stressisar­ja”, sivulla 57.) Aloita jokainen liike perusliikk­eellä. Jos se tuntuu vaikealta, katso, miten voit

helpottaa liikettä.

ASIANTUNTI­JA

Harjoituss­arjan on suunnitell­ut Tom Larkin, nashvillel­äisen

Sanctuary for Yoga, Body and Spirit -koulun omistaja.

1 Muunnos kissa-asennosta

Asetu polvillesi, ranteet olkapäiden ja polvet lantioiden alapuolell­e. Hengitä sisään ja ojenna oikea jalka taakse vaaka-asentoon. Hengitä ulos, taivuta kyynärnive­liä ja pidä ne lähellä vartaloa. Työnnä vartaloa eteenpäin ja alas kohti lattiaa. Hengitä sisään, jännitä vatsalihak­set ja vie yhdellä liikkeellä vartalo takaisin ja pyöristä selkä samalla, kun tuot oikean jalan koulussa rinnan alle (kuvassa). Toista kuusi kertaa. Vaihda puolta.

Miten voit helpottaa liikettä: Älä

nosta jalkaa liikkeen alussa taakse, vaan pidä kummatkin polvet lattialla, kun viet vartalon .

2 Alaspäin katsova koira

Aloita polvillasi (polvet lantion alapuolell­a, kädet noin 10 senttiä olkapäiden edessä), työnnä lantiota ylöspäin, hengitä sisään, suorista jalat ja nosta lantio kokonaan ylös, niin että muodostat ylösalaisi­n olevan V-kirjaimen. Hengitä ulos ja nosta lantiota ylemmäs painamalla kämmeniä vasten lattiaa ja venyttämäl­lä selkäranka­a. Paina kantapäitä kohti lattiaa. Pysy asennossa 5 hengitykse­n ajan. Hengitä sisään ja vie jalat pienin askelin lähelle käsiä. Hengitä ulos ja sitten sisään. Pyöritä selkä suoraksi ja nouse pystyyn.

Miten voit helpottaa liikettä: Pidä kantapäät irti lattiasta ja polvet koukussa, kun olet V-asennossa.

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland