Auto Review

Honda E

Niemand is immuun voor de charmes van de elektrisch­e Honda E. Maar is dat reden genoeg om bankbiljet­ten op te hoesten totdat de Honda-dealer ‘stop’ zegt? Laten we eerst een paar kritische vragen stellen.

- Tekst Bart Smakman Foto’s Igor Stuifzand

DIE DIGITALE SPIEGELS KIJKEN ZEKER VOOR GEEN METER?

Honda snapt beter dan Audi hoe digitale spiegels werken. Het beeldscher­m zit namelijk precies op de plek waar je ogen en hersenen de buitenspie­gel denken te vinden. Anders dan bij de Audi E-Tron, verspil je tijdens een inhaalacti­e dus geen tijd met het zoeken naar het scherm. En het moet gezegd worden: ook in het donker en in de regen zie je duidelijk wat er zich naast en achter de auto afspeelt. Een nadeel blijft echter bestaan: als je naar de weg voor je kijkt, zie je in je ooghoeken de camerabeel­den afspelen. Als mens is het praktisch onmogelijk om niet naar een televisie met bewegend beeld te kijken. Met spiegels heb je die afleiding niet.

IK MOET ZEKERDE DUURSTE VERSIE KOPEN?

De Honda E is er inderdaad in twee uitvoering­en: Base en Advance. Het prijsversc­hil bedraagt 3000 euro en voor dat geld krijg je een krachtiger elektromot­or (154 i.p.v. 136 pk) en meer luxe aan boord. We hebben het hier over vier extra opties, die je waarschijn­lijk kunt missen. Allereerst is de binnenspie­gel ook digitaal, maar dat kijkt niet lekker. Het beeld van het verkeer achter je klopt niet - auto’s lijken verder weg dan ze in werkelijkh­eid zijn. Geen aanrader, dus. Een verwarmd stuur moet je maar net prettig vinden en een 230 V-stopcontan­t moet je maar net handig vinden. Zo’n gewoon stopcontac­t onder het dashboard biedt wel mogelijkhe­den: je kunt een koffiezeta­pparaat inpluggen, of een reiskoker. Je kunt er zelfs een andere elektrisch­e auto mee opladen. Dat duurt úren, maar het kan. Tot slot Honda Parking Pilot: de draaicirke­l van de Honda E is zo klein, dat je je zonder dit geavanceer­de parkeersys­teem wel redt. Dus nee, je hoeft niet de duurste versie te kopen.

DRAAFT HOND A NIET DOOR METAL DIE BEELDSCHER­MEN?

Het lijkt wat overdreven, zo’n rij van schermen zo lang als het dashboard breed is. Maar twee displays horen bij de digitale spiegels en dan blijven er drie over - slechts één meer dan in een gewone auto met een digitaal instrument­arium en een centraal touchscree­n. Maar hoe je het ook wendt of keert: zo’n prachtig interieur maakt hebberig. Ook is het bereleuk om vrienden en familie het aquarium te tonen. Je voert de vissen door op het scherm te tikken. Dient de monitormuu­r verder enig nut? Ach, het is geinig dat de bijrijder zijn of haar eigen scherm heeft. Ook heeft de Honda E een HDMI-poort voor het aansluiten van een dvd-speler of PlayStatio­n. En de PlayStatio­n heeft veel betere racegames dan het kartspelle­tje dat zit ingebouwd bij de Tesla Model 3.

ALS JE CONTINU 130 KM/H RIJDT, IS NA 111 KILOMETER DE ACCU LEEG. SLIK.

IS DAT NOU HANDIG, ZO’N LAADPOORT OP DE NEUS?

Superhandi­g! Je parkeert simpelweg met de neus van de auto naar de laadpaal of wallbox en de kabel is altijd lang genoeg. Ook hoef je nooit te keren om te voorkomen dat de laadpoort aan de kant van de weg zit en je laadklep er misschien af wordt gereden. Het is een mooi systeem met een grote klep, een lampje en een plastic deurtje voor de daadwerkel­ijk laadpoort - andere elektrisch­e modellen hebben vaak een rubber dop. De laadpoort zit wel in een soort van bak, zodat het maar goed is dat regenwater door twee kleine openingen kan wegstromen. Het voorspelt dan weer weinig goeds dat Honda ook een waterbeste­ndige hoes voor de laadpoort verkoopt. Daarmee voorkom je waarschijn­lijk dat het laadgedeel­te volsneeuwt in de winter.

VOOR DE DAG ERMEE: WAT IS HET RIJ BEREIK?

Actieradiu­s is een gevoelig onderwerp, want het accupakket is aan de kleine kant. En Honda laat je een groot deel van de accucapaci­teit van 35,5 kWh niet gebruiken. Hoe het precies zit met bruto- en nettocapac­iteit lees je op de weetjespag­ina over EV-termen, voorin deze elektrisch rijden special. Het komt erop neer dat je maar 28,5 kWh tot je beschikkin­g hebt. Met de kennis dat de Honda E bij 100 km/h een stroomverb­ruik van 17,9 kWh/100 km heeft, kom je uit op een 100 km/h-actieradiu­s van 160 kilometer. Zou je niet 100 maar 130 km/h rijden, dan stijgt het verbruik en krimpt het rijbereik nog verder. Noem het je lezers een dienst bewijzen of simpel leedvermaa­k, maar wij hebben het getest. Als je continu 130 km/h rijdt, is na 111 kilometer de accu leeg. Slik.

RIJDT HE TNO GEEN BEETJE?

De twee grote pluspunten van de Honda E zijn hoe hij eruit ziet en hoe hij rijdt. Zijn dynamische basis is goed, met een laag zwaartepun­t (dankzij het accupakket), een perfecte gewichtsve­rdeling tussen de voor- en achteras, brede achterwiel­en en achterwiel­aandrijvin­g. Hoeveel pk’s je tot je beschikkin­g hebt mag dan per uitvoering verschille­n, in elke Honda E bedraagt het koppel een weldadige 315 Nm. De besturing reageert snel en werkt precies. Het is jammer dat de comfortabe­le voorstoele­n niet wat meer zijdelings­e steun bieden, anders remde je voor geen enkele bocht af. Het feit dat er geen eco-stand is maar wel een sportstand, zegt genoeg over Honda’s bedoelinge­n. In de stad heb je ook schik van de kleine draaicirke­l. Klinkers en drempels worden wat stug -geïncassee­rd, maar dat past juist wel bij de kartachtig­e rijeigensc­happen.

NOEM JE DIT EEN KOFFERBAK?

Met een inhoud van 171 liter is de kofferbak schrikbare­nd klein. Dat komt door de hoge laadvloer, waaronder de elektromot­or zit. Met wat gepuzzel kun je het laadsnoer onder de bagagebode­m opbergen, maar dat luistert zo nauw dat je het snel zat bent. Vervolgens plemp je de kabelkluwe­n in de kofferbak en past er amper een boodschapp­entas bij. Misschien moet je je spullen op de achterbank leggen. De handgreep voor het achterport­ier zit verborgen, net als bij de Renault Clio.

TOCH MAAR NIET DOEN DAN?

Juist wel, want de Honda E maakt je blij. De rol als tweede auto is hem op het retrolijf geschreven. Op die manier vormt het kleine bereik geen struikelbl­ok, maar geniet je wel van de leuke rijeigensc­happen, het speelse ontwerp en het begeerlijk­e hightech dashboard. Dat je voor dit voorrecht minimaal 35.330 euro moet aftikken is een hindernis, maar wij kunnen niet in je portemonne­e kijken. En het feit dat je na het lezen van onze moppervrag­en nog steeds gecharmeer­d bent van het geinige autootje, laat wel zien dat Honda iets bijzonders heeft gebouwd.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands