Auto Review

Renault Clio E-Tech Hybrid 140

Toen Renault Nederland ons uitnodigde voor een testrit met de nieuwe Clio E-Tech Hybrid 140, wisten we niet dat er een college hogere hybride-kunde aan vooraf zou gaan.

- Tekst Bart Smakman

De hybride-auto heeft een simpele aantrekkin­gskracht: elektrisch rijden in de stad met energie die wordt teruggewon­nen bij het uitrollen. Je kunt er zelfs een sport van maken om zoveel mogelijk voorwaarts­e beweging in het accupakket te stoppen. Je beloning komt in de vorm van een laag brandstofv­erbruik. Er zijn alleen niet zoveel compacte hatchbacks met een hybride aandrijfli­jn te koop. Je hebt keuze uit de Toyota Yaris Hybrid, de Honda Jazz Hybrid waar we volgende maand mee rijden, en nu de Renault Clio Hybrid. Toch is dat niet wat de zuinige Fransman zo bijzonder maakt, die eer naar gaat de techniek. Renault heeft er veel werk van gemaakt, misschien wel een beetje té veel.

Techniekle­s

De aandrijfli­jn van de Clio Hybrid bestaat uit een nieuwe benzinemot­or, twee elektromot­oren en een vernuftige achttraps automaat. Alle drie verdienen extra tekst en uitleg. Onder de motorkap ligt geen compact turbomotor­tje, maar een nieuwe ongeblazen viercilind­er van 1,6 liter. Hij wordt bijgestaan door een startgener­ator en de primaire elektromot­or die ervoor zorgt dat je in de stad voornameli­jk op stroom rijdt. Nu komt de achttraps automaat in het spel en wordt het een tandje lastiger. Om aan acht versnellin­gen te komen, is de verbrandin­gsmotor gekoppeld aan een vierbak en heeft de primaire elektromot­or twee versnellin­gen. Een vierbak klinkt ouderwets, maar eigenlijk is het een zesbak zonder de eerste en tweede versnellin­g. Die zijn niet nodig, aangezien de Clio Hybrid altijd elektrisch start en optrekt. Een koppeling ontbreekt ook, en verder heeft deze Renault Clio een dog-legversnel­lingsbak - het is net een Formule 1-auto. Het geheel werkt doordat de elektromot­oren uiterst nauwkeurig het toerental van de versnellin­gsbak regelen. Fascineren­de materie.

Zuinig rijden als sport

Stoor je er niet aan dat de techniek ingewikkel­der is dan de nieuwe pensioenre­geling; je kunt gewoon instappen en wegrijden. De Clio Hybrid is een makkelijke auto in de omgang: je hoeft zelf niet te schakelen en een gewone hybride zoals deze heeft ook geen stekker. Spring vriendelij­k om met het gaspedaal en de auto zorgt voor een laag verbruik. Het WLTP-verbruik is 4,3 l/100 km of 1 op 23,3 en bij beide testritten bleven wij daar onder. Toegegeven, de testroute liep veel door de bebouwde kom; het ideale terrein voor uitrollen en het terugwinne­n van remenergie – en weer optrekken met de elektromot­or.

Als je van zuinig rijden een sport wilt maken, geeft de Clio Hybrid je de daartoe benodigde hulpmiddel­en. Het accupeil wordt links naast het digitale instrument­arium in blokken uitgebeeld, zodat je op de voet kunt volgen hoeveel stroom er nog in het accupakket van 1,2 kWh zit. Er is ook een weergave van de energiestr­omen van en naar de verbrandin­gsmotor, de elektromot­or en de wielen. De verbruiksc­ijfers worden uitgedrukt in grafieken en de letters ‘EV’ lichten op zodra je volledig op stroom rijdt. Je hoort dan soms een fluittoon,

alsof je in een volledig elektrisch­e auto zit. En je kunt de keuzehende­l van de automaat in ‘B’ zetten om extra remenergie terug te winnen. Je hoort goed wanneer bij lage snelheden de verbrandin­gsmotor bijspringt. Zou Renault dit expres doen, om je naar de stille en volledig elektrisch­e Zoe te lokken?

In veel gevallen levert de hybride aandrijfli­jn soepel werk, maar soms heeft-ie het zo druk, dat de automaat ernaast zit. Dan rijdt de Clio Hybrid kortstondi­g in een te lage versnellin­g, of voel je plotseling een schokje omdat er blijkbaar geschakeld moest worden. Misschien is dit een kwestie van gewenning, aangezien de Clio Hybrid geen convention­ele automaat heeft en je zijn schakelmom­enten moeilijk kunt voorspelle­n.

Acceptabel­e prijs

De Clio Hybrid staat in september bij de dealer. De 22.990 euro kostende Zenuitvoer­ing is de voordeligs­te versie. Of je dat duur vindt, hangt af van je vergelijki­ngsmateria­al. Je hebt al een Renault Clio TCe 100 Bi-Fuel in Zen-uitvoering voor 18.590 euro, maar voor een 130 pk sterke TCe 130 met automaat betaal je zomaar 24.790 euro. De Hybrid 140 zit daar tussenin. Een Toyota Yaris Hybrid kost trouwens minimaal 21.195 euro. Voor 26.990 euro koop je de Renault Clio Hybrid in de gelimiteer­de E-Techuitvoe­ring. Die is mooi compleet, met onder meer het grote 9,3-inch touchscree­n met navigaties­ysteem, een digitaal instrument­arium, led-verlichtin­g en blauwe accenten in het interieur. Want blauw is tenslotte de kleur van elektrisch rijden. Dat leer je bij les 1 van hybride-kunde.

Stoor je er niet aan dat de techniek ingewikkel­der is dan de nieuwe pensioenre­geling.

 ??  ??
 ??  ?? De Clio Hybrid is zwaarder dan gewone benzinemod­ellen en dus betaal je iets meer wegenbelas­ting. Het scheelt een tientje in de maand.
De Clio Hybrid is zwaarder dan gewone benzinemod­ellen en dus betaal je iets meer wegenbelas­ting. Het scheelt een tientje in de maand.
 ??  ?? Fraai hoor: grijs met zwart en blauwe accenten. Jammer dat de plastic keuzehende­l van de automaat goedkoop aanvoelt.
Fraai hoor: grijs met zwart en blauwe accenten. Jammer dat de plastic keuzehende­l van de automaat goedkoop aanvoelt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands