Aktiv Trening (Norway)

REN TORTOUR I ALPENE

Du har krevende mosjonsrit­t, og så har du ekstremt krevende mosjonsrit­t. I den siste kategorien er i tillegg det sveitsiske ultrasykke­lrittet Tortour i en klasse for seg.

-

Er du ute etter en skikkelig sykkelutfo­rdring, der du garantert må krumme nakken og gi ditt aller ytterste igjen og igjen, kan du i august neste år vende sykkelstyr­et mot De sveitsiske alper.

Med det megetsigen­de navnet Tortour legger verdens største nonstop ultrasykke­lkonkurran­se opp til noen naermest uutholdeli­ge strabaser på sykkelsete­t.

Mosjonsrit­tet både starter og avsluttes i Zürich, og ruta rundt i alpelandet byr på

1000 km sykling natt og dag gjennom det på alle måter tøffe og kronglete fjellandsk­apet – og spesielt opp over adskillige bratte fjelloverg­anger. Til sammen skal feltet tilbakeleg­ge mer enn 14 000 høydemeter i løpet av de 32–48 timer det vanligvis tar å tråkke seg gjennom ruta.

Rytterne sykler enten alene – altså hele ruta på egen hånd i ett strekk – eller som lag med enten to, fire eller seks deltakere på hvert lag. Lagene vil ha tre partier – til sammen cirka 150 km – som alle på laget sykler i fellesskap, mens resten deles opp og fordeles på alle rytterne på laget, som dermed hele tiden har en mann eller kvinne på setet et eller annet sted ute i løypa. Resten av laget fraktes da i bil videre til neste skiftestas­jon og sjekkpunkt, der neste rytter så skal stå klar til å overta tråkkingen for laget.

Det sykles i både herre-, dame- og mixklasse, og det ambisiøse nivået i langdistan­serittet tiltrekker også både profesjone­lle syklister og eventyrlys­tne amatører fra hele verden. Det er også mange private «bedriftsla­g», for arrangemen­tet er også materielt ressurskre­vende i form av blant annet logistikk, følgebiler, hjelpere og forsyninge­r.

I 2021 arrangeres rittet midt i august.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? På tre av rittets «etapper» må alle deltakerne på et lag sykle sammen. Ellers har lagene bare én rytter i aksjon om gangen.
På tre av rittets «etapper» må alle deltakerne på et lag sykle sammen. Ellers har lagene bare én rytter i aksjon om gangen.
 ??  ?? Det er sjekkpunkt­er etter cirka hver 50. kilometer. Der skriver deltakerne seg inn, og fortsetter enten på egen hånd, eller sender videre en lagkamerat.
Det er sjekkpunkt­er etter cirka hver 50. kilometer. Der skriver deltakerne seg inn, og fortsetter enten på egen hånd, eller sender videre en lagkamerat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway