Aktiv Trening (Norway)

AKUTTHJELP PÅ FARTEN

-

Er du klar til å løpe av gårde, men beina plutselig kjennes ut som betong, er det fortsatt et par ting du kan gjøre. Viktigst av alt er det å akseptere at du ikke er helt på topp og justere innsatsen etter det.

SETT NED FARTEN. Noen ganger tar det bare litt ekstra tid for kroppen å bli klar. Skru derfor ned farten de første kilometern­e, og se om følelsen blir bedre. Det gjør den ofte.

VARM OPP. En god oppvarming er en del av den gode løpeopplev­elsen. Spesielt på dager da du er sliten og har sittet mye, kan oppvarming­en gjøre underverke­r. Start med å gå fort/jogge i 10–15 minutter. Ta deretter noen klassiske oppvarming­søvelser som dype knebøy, kneløft, haelspark og indianerho­pp.

FOKUSÉR PÅ TEKNIKKEN.

De tunge beina kan forsterkes av en uryddig løpestil. Gå derfor gjennom kroppen og fokuser på å ha kroppen rett, hoftene fram og skuldrene trukket tilbake. Slapp av i hender, skuldre og kjeve, og prøv å lande med føttene under tyngdepunk­tet ditt.

HOLD BEINA HØYT. Har du stått eller sittet en hel dag, så bruk fem minutter før løpeturen på å ligge på ryggen med beina opp langs en vegg. Dermed forsvinner litt av vaesken fra beina, og du vil føle deg lettere.

TA EN POWERNAP.

Er de mentale batteriene helt flate om ettermidda­gen, kommer det til å gå ut over løpeopplev­elsen. Gi batteriene en lynladning med en powernap, der du hviler i 15–20 minutter. Du kan gjerne sovne, men helst ikke falle i dyp søvn. Du kan forsterke effekten av powernappe­n ved å drikke en kopp kaffe, rett før du legger deg ned. Da får du både effekten av koffein og søvn.

TENK LANGSIKTIG. Hvis beina forblir tunge og motivasjon­en ikke er mulig å grave fram, bør du utsette den planlagte fartstreni­ngen til neste løpetur, og i stedet ta en rolig tur uten store ambisjoner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway