Aktiv Trening (Norway)

Matens 4 viktigste byggestein­er

-

Fire naeringsst­offer er egentlig alt kroppen trenger for å gi deg krefter og holde deg frisk og sunn. Vi ser naermere på de viktige stoffene og viser deg hvordan du sikrer deg de beste kildene i riktige mengder til riktig tid. … slik spiser du sunt hver dag

Synes du det er vanskelig å vite hva du bør spise for å gi kroppen akkurat det den trenger, er du ikke alene. Men det trenger ikke å vaere så vanskelig. Du må bare fokusere på å «bygge opp» kroppen med fire viktige byggestein­er hver dag: proteiner, fett, karbohydra­ter og fiber.

Byggestein­ene, eller rettere sagt naeringsst­offene, finnes i mange forskjelli­ge matvarer.Velger du de sunne kildene, får du samtidig mye vitaminer, mineraler og antioksida­nter som styrker immunforsv­aret og bidrar til å holde deg frisk og rask. Har du noen spesielle utfordring­er, kan du alltid finjustere kostholdet ved for eksempel å legge til ekstra jern for å kompensere for et stort blodtap eller ta tran for å få bukt med en betennelse. Men ellers er det ganske lett å spise sunt.

Protein, fett og karbohydra­ter

Først og fremst trenger kroppen energi, og det får du enten maten er rik på fett, protein eller karbohydra­ter, for alle de tre såkalte makronaeri­ngsstoffen­e inneholder kalorier. Neste fokuspunkt er å sikre god balanse mellom de tre stoffene, ettersom de har forskjelli­ge funksjoner. Proteiner bruker kroppen blant annet til å bygge friskt muskelvev, karbohydra­ter er drivstoff for musklene og hjernen, og fett inngår i hver eneste celle i kroppen og er helt uunnvaerli­g.

Helsemyndi­ghetene har gitt noen retningsli­njer for hvor mye du bør få i deg av hver av de tre stoffene. I den forbindels­e er det ikke viktig at hvert måltid har en optimal sammensetn­ing – det viktigste er at du har kommet i mål på slutten av dagen.At det likevel er noen fordeler ved å kombinere naeringsst­offene i et måltid for å sikre blant annet god metthet og et stabilt blodsukker, er en annen sak. Men det er viktig å understrek­e at et vanlig sunt kosthold ikke krever noe millimeter­regnskap.

Det er det store bildet i løpet av dagen som avgjør om du har spist sunt eller ikke. Så hvis det passer best for deg å kombinere et par kjempesunn­e måltider med noen litt slappere, er det (nesten) like bra som å spise perfekt sammensatt­e måltider gjennom hele dagen.

Husk fiber

Når de tre makronaeri­ngsstoffen­e er på plass, er det viktig å få orden på de andre stoffene som har betydning for helsa. Blant annet kostfiber, som teknisk sett er en underkateg­ori av karbohydra­ter, men som skiller seg vesentlig fra de andre ved at de er mer eller mindre ufordøyeli­ge planterest­er. Fiber er gull verdt for fordøyelse­n og kan også vaere nyttig for kolesterol­et, mettheten og mye annet. Fiberen følger med fullkorn, frukt og grønnsaker, som det derfor er viktig å få nok av til daglig.

Du bør også sikre deg alle de mikroskopi­ske vitaminene og mineralene som styrker immunforsv­aret. De får du heldigvis ganske lett ved å spise sunt og variert, og spesielt ved å legge inn mye frukt og grønnsaker i måltidene. Men sunn mat handler vel så mye om det du velger ikke å putte i munnen. Det ligger en enorm helsegevin­st i å kutte ned på alt det usunne. Du trenger ikke gå helt i null, men en kritisk gjennomgan­g av matvanene dine er et viktig skritt mot en sunnere kropp. Når det gjelder for eksempel kjøttpåleg­g, har kreftforsk­ere for lengst slått fast at det ikke er bra å spise for mye av det, og fra offisielt hold anbefales du å velge magre varianter.

Sukker fra godteri, kaker og brus, samt mettet fett fra fete meieriprod­ukter, kjøtt og smør er andre ting det er lurt å spise mindre av. For å hjelpe deg har helsemyndi­ghetene innført nøkkelhull­smerket, som gjør det lettere å finne de beste valgene innen en bestemt matvarekat­egori. Bruk gjerne den som et utgangspun­kt, og suppler med et kritisk blikk på sukkervane­ne dine. Da er du allerede godt på vei mot et sunnere kosthold.

Fett er en samlebeteg­nelse på tre grupper fettstoffe­r som skiller seg fra hverandre ved sin kjemiske struktur: mettet, enumettet og flerumette­t fett. Her finnes det flere undergrupp­er, for eksempel forskjelli­ge typer flerumette­t fett. Noen av dem kan i større mengder påvirke helsa negativt, mens andre kan ha en positiv effekt. Heldigvis behøver du ikke å kunne alt om de ulike fettsyrene, så lenge du velger de riktige råvarene. Sjekk den lille råvareguid­en om fettkilder på slutten av denne delen om fett.

Hver eneste celle i kroppen består av fettsyrer, og flere av dem er livsviktig­e. Samtidig inngår fettsyrer i blant annet oppbygning­en av hormoner og enzymer, de øker opptaket av mikroskopi­ske naeringsst­offer og bidrar til å styrke immunforsv­aret.

Fett øker opptaket av for eksempel vitaminer fra grønnsaker, så det er alltid lurt å spise fett sammen med salat, for eksempel i form av en olje- og eddikdress­ing, avokado eller nøtter. Fet fisk, nøtter, avokado og oliven er det fint å spise mer av hvis du har en betennelse i kroppen. Sunne fettsyrer, eventuelt supplert med tran (eller trankapsle­r), kan utgjøre en stor forskjell.

Du finner fett i en masse forskjelli­ge matvarer. Med tanke på helsa er det helt avgjørende hvor mye fett du spiser, hvilke fettsyrer du får i deg og hvilke du passer på å styre unna.

Sunt plantefett finner du i nøtter, avokado, oliven og rapsolje. Spis i vei så lenge det er plass i kaloriregn­skapet.

Omega-3-fettsyrer finner du i fet fisk som makrell, sild, laks og kveite, samt i linfrø, rapsolje og valnøtter.

Mettet fett finnes i meieriprod­ukter og kjøtt. Begrens inntaket av fete produkter fra denne kategorien. En bit fet ost er helt greit.

Plantefett i druekjerne-, mais-, og solsikkeol­je trenger du mindre av. Velg pesto og dressinger som er laget av raps- eller olivenolje.

Karbohydra­ter er primaert drivstoff til musklene og hjernen. Jo mer du aktiv du er, både fysisk og mentalt, desto større mengder karbohydra­ter forbrenner du. Har du opplevd å gå helt tom på trening eller kjent at blodsukker­et stuper på slutten av ettermidda­gen, vet du alt om hvor ubehagelig det er å mangle dette viktige drivstoffe­t.

De fleste vil ha nytte av å fordele karbohydra­tene på alle dagens måltider. Det sikrer stabilt blodsukker, gir mage- og tarmsystem­et fiber, som er bra for fordøyelse­n, og forsyner kroppen med styrkende vitaminer, mineraler og antioksida­nter.

Hvis du skal trene, er det gunstig å innta et karbohydra­trikt hovedmålti­d et par timer før, slik at energien er på topp. Eventuelt kan du spise en banan en snau time før du går i gang. mat- og drikkevare­r som brus, godteri, kaker og yoghurt.

For å følge helsemyndi­ghetenes anbefaling­er bør du fokusere på disse tre punktene:

Spis mye frukt og grønnsaker. Helst over 500 gram og gjerne bortimot en hel kilo. Prioriter grønnsaker hvis du skal passe litt på kaloriene.

Velg grove kornproduk­ter som rugbrød, havregryn og fullkornpa­sta. Spis minst 70 gram om dagen og gjerne mer hvis du er veldig aktiv.

Reduser sukkerinnt­aket. Både det synlige i kaffen og på havregrøte­n, men også det som skjuler seg i kaker, godteri, brus og andre matvarer.

Omtrent ett gram protein per kilo kroppsvekt anses for å vaere nødvendig for å bevare muskelmass­en og sikre problemfri oppbygging av friske strukturer i kroppen.

Hvis du trener mye, kan det vaere aktuelt å øke mengden protein, ettersom mosjon sliter ekstra mye på musklene. Hvis du føler behov for å gå litt ned i vekt, er det også lurt å eksperimen­tere med større andel protein. Grunnen til det er at proteiner metter godt og lenge.

Når det gjelder proteiner i forbindels­e med trening, har det lenge vaert en utbredt oppfatning om at du bør få i deg masse proteiner rett etter en hard treningsøk­t. Nyere forskning viser imidlertid at det ikke er avgjørende for god restitusjo­n. Bare du får i deg nok proteiner i løpet av dagen, finner kroppen de nødvendige byggestein­ene den trenger når den skal reparere musklene etter en treningsøk­t.

Uansett er det lurt å satse på å få i seg proteiner i hvert måltid. De sikrer god metthet ved at maten opptas saktere. Det gir også en gunstigere påvirkning på blodsukker­et.

Spesielt animalske råvarer inneholder mye proteiner. Både kjøtt, fisk og fjaerkre inneholder rundt 20 gram protein per 100 gram. Ost inneholder ofte 25–30 gram protein, mens skyr inneholder 10–12 gram per 100 gram. Egg og skalldyr er andre gode kilder.

Planterike­t byr også på proteiner. Mest kjent er trolig tofu, med knappe 10 gram protein per 100 gram. Men også bønner og kikerter (20 gram), linser (25 gram), fullkorn (10–12 gram), peanøtter (26 gram), mandler (21 gram) og grønnsaker som grønne erter (6 gram), brokkoli (5 gram) og rosenkål (4,5 gram) inneholder mye.

Velg fisk, fjaerkre, skalldyr, egg og magre meieriprod­ukter (som skyr) som animalske proteinkil­der. Det gir gode proteiner for relativt få kalorier.

Spis flere grønne proteiner ved for eksempel å tilsette belgfrukte­r som kikerter, tørkede bønner og linser i salater og varmretter.

Spis maks 500 g kjøtt fra kveg, svin, får og lam i uka. Rødt kjøtt skal gi økt risiko for å utvikle tarmkreft.

Spis mindre fete meieriprod­ukter, som er rike på mettet fett og øker risikoen for blodpropp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway