Aktiv Trening (Norway)

LØP LIVET

-

Alderen kan ingen av oss løpe fra – uansett hvor hardt vi prøver. Men hvordan alderen påvirker oss – hvordan vi eldes, og hvordan vår fysikk, helse, mentale kapasitet og humør ser ut etter hvert som årene går – er noe løping i høyeste grad har innflytels­e på.

Løping er rett og slett den sunneste medisinen du kan ta, og hvis et legemiddel­firma påsto å ha funnet opp en pille som hadde samme effekt som løping, ville vi neppe tro dem: Løping holder oss slanke, øker muskelmass­en, styrker skjelettet og reduserer risikoen for en lang rekke sykdommer, inkludert type 2-diabetes, demens, hjerte- og karsykdomm­er og flere kreftforme­r. I tilleg hjelper det både på humøret og sexlysten.

10 år mer uten sykdom

Løping kan ikke endre alderen som står i passet ditt, men det kan i høyeste grad endre den biologiske alderen som måles gjennom blodprøver, tester og biopsier. En 70-åring som løper jevnlig, og spiser og lever fornuftig, kan dermed ha en kropp som rent fysiologis­k – sett gjennom forskernes mikroskope­r – ser like ung og velfungere­nde ut som kroppen til en 30-åring som ikke beveger seg noe saerlig.

Alt i alt gir det flere gode leveår for ivrige løpere. Faktisk lever løpere (og andre fysisk aktive) i gjennomsni­tt fem år lenger enn den minst aktive delen av befolkning­en, og kanskje enda mer interessan­t er det at de kan se fram til åtte–ti år mer der de er friske, raske og upåvirket av aldersrela­terte sykdommer.

Det er med andre ord all mulig grunn til å snøre løpeskoene eller holde dem snørte, selv om alderen din når et stadig høyere tall.

100-årig maratonløp­er

Men én ting er de gode grunnene til å løpe. Noe annet er å faktisk gjøre det. Mange opplever at det rett og slett blir vanskelige­re å løpe etter hvert som årene går. At kroppen ikke orker like mye, og at skadene og skavankene stiller seg i kø.

Det er ikke så rart. Når vi blir eldre, reduseres muskelmass­en, hjertets pumpeevne går ned, blodårene blir stivere og bindevevet i sener og ledd blir mindre

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway