Aktiv Trening (Norway)

LANDEVEI – klikk i pedalene, og sett kursen mot 60 minutter med høy puls

-

OPPVARMING

Sett deg i setet, og tråkk av sted. De første 10 minuttene handler det bare om å la beina gå, så du får varmet opp leddene og får opp pulsen. Prøv å holde en kadens på 90–100 rpm (omdreining­er i minuttet). Supplér eventuelt med å klikke henholdsvi­s den ene og den andre foten ut av pedalen, slik at du sykler med ett bein i korte 1-minutts intervalle­r. Du skal kjenne at beinet skyver og trekker pedalen rundt i én sammenheng­ende bevegelse.

TEMPOINTER­VALLER

Nå begynner du for alvor å presse systemet. Sykle 8 minutter med konstant høy intensitet og en kadens på 80–85 rpm. Velg en belastning der pusten er anstrengt, men likevel kontroller­t, og melkesyren i beina er merkbar, uten at musklene truer med å kollapse helt.

Trill så 5 minutter på ganske lett gir og en kadens på 85–90 rpm, slik at beina får mulighet til å komme seg litt igjen. Så skal du i gang igjen: Du gir igjen gass med et 8–10 minutters tempoparti – med samme gode intensitet som sist gang. Avslutt med 4 minutter, der du triller i rolig «trilletemp­o», så bein og lunger kan komme seg litt til hektene. Her vil det vaere ideelt hvis du har klart å tilpasse ruta slik at du ender opp ved en passende oppoverbak­ke du kan bruke til de neste tøffe intervalle­ne.

BAKKESPURT­ER

Oppoverbak­kene gjør det enkelt å presse pulsen helt opp til maks – ofte over et lengre parti – der kondisjone­n virkelig blir utfordret. Du kan samtidig jobbe med både høy og lav kadens og stående og sittende sykling.

Sykle til sammen 8 bakkeinter­valler à 1 minutt. Pausen du får her er den tiden det tar å trille ned til startpunkt­et ved foten av bakken. Derfra snur du og tar turen opp igjen.

RUNDLØYPE

Finn en runde på grusveier på cirka 2 km. Det skal helst vaere både høyre- og venstresvi­nger på runden – og gjerne noen veldig skarpe svinger. Sykle tre runder med økende intensitet, slik at du avslutter et par slag under makspulsen. Fokuser på å sykle svingene raskere og raskere for hver runde.

Hvis det ikke er en bakke som egner seg der du trener, kan du ta akselerasj­onsøvelsen ut av en sving. Sykle inn i svingen i et litt for høyt gir, og spurt ut av svingen i cirka 10 sekunder.

FARTSLEK PÅ LØST UNDERLAG

Man kan sykle overrasken­de fort på en gravelsykk­el til tross for løst underlag. Men det er viktig at du føler deg trygg når du dundrer i vei gjennom skogen. Du kan trene opp farten ved å sykle for full gass på en kjent strekning. Hvis det er litt vind, så velg en strekning i medvind, slik at du kommer opp i rundt 35–40 km/t.

Øvelsen kan gjøres i en enkel rundløype der den ene langsiden er velegnet til fartslek. Du skal holde den høye farten i 2–3 minutter og gjenta intervalle­t 3 ganger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway