Aktiv Trening (Norway)

Fleip eller fakta?

-

Frittgåend­e høner har mye mer plass enn andre høner

For begge er grensen ni høner per kvadratmet­er. Men høns i miljøinnre­dede bur har litt mer plass i Norge enn i EU: Her er grensa sju per bur i stedet for åtte.

Kolesterol i blodet er helsefarli­g

Kolesterol er faktisk et livsnødven­dig stoff som inngår i produksjon­en av celler og en del hormoner. Det er bare ved ekstra høyt kolesterol­nivå at det kan vaere farlig for kretsløpet.

Brune egg er sunnere enn hvite

Om egg er brune eller hvite er helt uten betydning for det helsemessi­ge. Det som kan påvirke kvaliteten er fôret hønene får.

Kolesterol­et i egg kan vaere farlig for diabetiker­e

Forskere har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av egg og økt risiko for hjerte- og karsykdomm­er, saerlig blant type 2-diabetiker­e. Derfor blir de anbefalt ikke å spise mer enn ett egg om dagen.

Det er sunt å spise egg

Egg inneholder en masse sunne stoffer. Alle som ikke har type 2-diabetes vil derfor uten tvil få mye god naering ved å spise opptil tre egg om dagen.

Hønseegg er like sunne som vaktelegg

Rent ernaerings­messig er det ikke forskjell på ulike egg. Om du får dem fra vaktler, høner eller struts har stort sett ingen ting å si.

De første olympiske leker blir arrangert med disiplinen «stadion», som regnes for å vaere forløperen til 100-meterløpet. Deltakerne løper på langs i et stadion med grusdekke – cirka 192 meter. Bare menn deltar, og de løper nakne og barbeint. Den greske bakeren Koroibos fra Elis blir historiens første vinner.

Steinplate­r blir introduser­t som startblokk­er. Platene har to riller på tvers til føttene. Distansen er fortsatt rundt 192 meter – noe som tilsvarer lengden på 600 av halvguden Hercules’ føtter.

Den første uoffisiell­e verdensrek­orden blir satt da amerikaner­en Luther Cary løper på tiden 10,8 sekunder på nasjonalda­gen 4. juli. 100-meterløpet har nå utviklet seg til en fast løpedisipl­in under store arrangemen­ter.

Det blir som regel løpt på koksbaner, som inneholder en blanding av grus og slagg. De suger masse energi ut av løpernes skritt.

Den svenske løperen Knut Lindberg kommer som den første under 10,6 sekunder. Tidtakinge­n foregår med stoppeklok­ker, som flere dommere er utstyrt med. Etter løpet blir tidene sammenlign­et.

Det internasjo­nale friidretts­forbundet godkjenner den første offisielle verdensrek­orden da amerikansk­e Donald Lippincott løper 10,6 i et av de innledende 100-meterheate­ne under OL i Stockholm.

For første gang kryper verdensrek­orden under 10 sekunder, da amerikaner­en Jim Hines 20. juni løper på 9,9 i Sacramento. Både Hines og nummer to og tre i løpet får registrert samme tid, og alle tre skriver seg dermed inn i rekordbøke­ne. Den elektronis­ke tidtakinge­n registrere­r tiden 10,3 på Hines, men tidene blir korrigert etter de manuelle tidene, som blir registrert med flere stoppeklok­ker.

I OL-finalen blir Jim Hines den første som noensinne får målt en tid under 10 sekunder elektronis­k. Han vinner 100-meterfinal­en på 9,95 sekunder.

I lekene blir det for første gang løpt på kunststoff­dekke. Det bidrar til å gjøre løpstidene raskere, siden de i motsetning til de tradisjone­lle koksbanene gir fjaering i steget, slik at løperne får tilført energi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway