Aktiv Trening (Norway)

5/ TEMPERATUR

-

Venn deg til varmen ved å løpe midt på dagen eller ta på ekstra klaer.

Når det er varmt, må vi bruke en del av det oksygenet som ellers skulle forsynt musklene med energi til å kjøle oss ned. Det skjer ved at blodet sendes ut til det ytterste hudlaget. Der kjøles det ned før det sendes tilbake til kroppskjer­nen og hjelper til med at den ikke overopphet­es og vi utvikler såkalt varmestres­s. Dette kan vi helt konkret se ved at pulsen er høyere når vi løper i varmen enn når det er kaldt.

Hvor mye varmen påvirker løpetiden avhenger av en lang rekke individuel­le faktorer som:

Kroppsstør­relse (jo mindre, jo bedre)

Treningsti­lstand (jo bedre trent, jo bedre)

Fettmengde (jo mindre, jo bedre)

Evne til å svette Hvor lenge og hvor fort vi løper. Mens prestasjon­en på kortere distanser opp til 1500 meter ikke påvirkes saerlig av varme (sprintere presterer faktisk best i cirka 25 grader), er den optimale temperatur­en for maratonløp­ere ganske lav. I en studie fra 2012 sammenlign­et forskerne sluttider og temperatur­er på en rekke halv- og helmaraton­løp, og fant ut at det ble løpt fortest når temperatur­en var 7–12 grader, mens farten gikk ned når temperatur­en var høyere. Varmen gikk verst ut over mosjoniste­r som løp halvmarato­n på 1 time og 40 min. eller saktere. De ble 4-4,5 sek. tregere per km for hver grad det var varmere enn 15 grader, mens toppløpern­e (1 time og 15 min. eller raskere) bare ble 1 sek. tregere per km.

Kalde temperatur­er påvirker også farten negativt, viste studien. Ved en temperatur på

1 grad løpes det 2 sek. saktere per km, mens en vinterdag med -4 grader gir en gjennomsni­ttsfart som er 11 sek. langsommer­e per km enn under optimale forhold.

Når alt det er sagt, er det store individuel­le forskjelle­r på hvor godt man tolererer varmen, og det er i høyeste grad noe som kan trenes opp ved å løpe mye under varme forhold.

Konklusjon:

Hvor mye lenger man ender opp med å løpe hvis man ikke følger ideallinje­n, avhenger helt av hvordan ruta og løpet er lagt opp – antall svinger, andre løpere, osv. Men det kan fort bli mange ekstra meter. En klassisk gatemarato­n kan fort ha 40–100 svinger (Oslo Maraton er i det øvre sjiktet her). Hvis du for eksempel løper 5 meter ekstra per sving, kommer du til å løpe 200–500 meter lenger enn du hadde trengt. Hvis du i tillegg starter langt bak i feltet og må krysse fram og tilbake for å løpe forbi andre, kan du ende opp med å løpe 1 km mer enn den offisielle distansen i løpet.

I noen løp er ideallinje­n tegnet opp i veien med blå farge eller kritt. Ellers må du se framover og prøve å lese ruta, slik at du tar den kortest mulige veien gjennom svinger og utenom hindringer.

Konklusjon:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway