Aktiv Trening (Norway)

Styrke for viderekomn­e

-

Styrketren­ing kan vaere veldig enkelt: Man løfter noen vekter, og så blir man større og sterkere. Men man kan også prøve å finne snedige snarveier til resultaten­e ved hjelp av avanserte treningsme­toder og ny teknologi. Vi kikker naermere på fem mer eller mindre science fiction-aktige metoder det nå blir eksperimen­tert med for å øke styrken og muskelmass­en. Både strøm, laser og oksygenfat­tige kamre tas i bruk.

SPRØTT ELLER SMART?

Noen metoder er lite effektive døgnfluer som raskt dør ut igjen. Andre fungerer faktisk veldig bra.

Vi mennesker er nysgjerrig­e, innovative og drevet av å forbedre oss hele tiden. Få steder synes det bedre enn innen idretten, der det konstant blir utviklet ny teknologi og nye treningsme­toder i jakten på sekunder, centimeter og krefter som kan utgjøre forskjelle­n mellom å bli nummer én og to.

I sykkelverd­enen har mannen bak Team Sky (nå Team Ineos), Dave Brailsford, i mange år jobbet med det han kaller «The 1 % Factor» eller marginal gains. Filosofien går ut på å dele opp alt du gjør i små biter og forbedre hver enkelt med 1 prosent. Summen av alle disse små forbedring­ene skal til syvende og sist gi deg en fordel overfor konkurrent­ene.

Denne tankegange­n er det etter hvert mange profesjone­lle idrettsutø­vere som har tatt til seg, og det har gjort at mange de siste årene har kastet seg over all mulig slags mer eller mindre bisarr ny teknologi og spesielle treningsme­toder.

Noen av metodene viser seg å vaere lite effektive døgnfluer som raskt dør ut igjen – hvem husker for eksempel ikke de årene nesten hele Tour de Francefelt­et kjørte med neseplastr­e? Andre fungerer faktisk veldig bra og blir populaere – hvis de da ikke blir forbudt fordi de virker for godt. Det siste var for eksempel tilfellet med noen høyteknolo­giske svømmedrak­ter som ble forbudt i 2009, fordi svømmespor­tens rekorder ble knust så grundig at det holdt på å ødelegge idretten.

Fra eliten til mosjoniste­ne

Innen mange idrettsgre­ner er styrke og en stor, effektiv muskelmass­e avgjørende for å lykkes. Derfor har det den siste tiden også dukket opp en del metoder som påstås å kunne øke styrken og muskelmass­en – kanskje bare på marginalt nivå, men er man ambisiøs med idretten sin, vil man gjerne ha alle fordeler man kan få. Felles for flere av de nye muskel- og styrkeoppb­yggende metodene er at man på en eller annen måte prøver å påvirke oksygenniv­ået i muskelveve­t. Det er også metoder der man forsøker å påvirke hjernen, nervevevet eller fysiologis­ke prosesser i kroppen.

Etter hvert som den brede almuen får nyss i teknikkene toppidrett­sutøverne eksperimen­terer med, begynner de nye metodene ofte å spre seg forsiktig ut blant ambisiøse mosjoniste­r.

På de neste sidene presentere­r vi fem av metodene profesjone­lle idrettsutø­vere de siste årene har tatt i bruk for å øke styrken og muskelmass­en – og vi vurderer hvor stort potensial de har for å bli noe mosjoniste­r kommer til å benytte seg av i en ikke så fjern fremtid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway