Aktiv Trening (Norway)

Flytt treningen innendørs

-

Salget av avanserte interaktiv­e sykkelrull­er har skutt i vaeret. Med sykkelen festet i en slik forvandles den kjedelige innetrenin­gen til avansert intervallt­rening eller virtuelt sykkelritt mot likesinned­e. Det er en stor trend, og muligheten­e blir bare flere og mer underholde­nde. Vi har testet fire populaere maskiner som ikke er blant de aller dyreste, og det er faktisk et imponerend­e felt.

Mens innetrenin­g på sykkelen for bare få år siden var omtrent like morsomt som å se maling tørke, er det i dag blitt en så stor fornøyelse at mange faktisk foretrekke­r å tråkke i vei uten å komme av flekken i stedet for å suse av gårde på landeveien. Det skyldes uten tvil fremvekste­n av såkalte smartrulle­r. Det er sykkelrull­er som kan kobles til smarttelef­oner, nettbrett eller datamaskin­er og på den måten styres av avansert treningspr­ogramvare. Plutselig har den kjedelige stirringen i veggen blitt forvandlet til et heseblesen­de virtuelt sykkelritt eller effektiv intervallt­rening.

De avanserte interaktiv­e sykkelrull­ene har alltid vaert en dyr investerin­g, og det er de fortsatt, men i løpet av de siste årene har det kommet en gruppe ruller i mellompris­klassen. Det er de vi har prøvd i denne testen: Markedet er lite, og vi har bare fire deltakere med.Tre av dem er av typen direktemon­tert, der sykkelrull­a monteres på bakhjulets plass, og en enkelt er bakhjulsmo­ntert, der bakhjulet blir vaerende på sykkelen.

Alle fire er rimeligere modeller av produsente­nes mer avanserte maskiner. Da er det alltid et eller annet som er tatt bort for å holde prisen nede, men det er stor forskjell på hva produsente­ne har valgt å fjerne. Det betyr at selv om rullene umiddelbar­t kan virke like, er det ganske store forskjelle­r på dem. Det er de forskjelle­ne og fravalgene vi i høy grad fokuserer på i tekstene. Så hvis det er et emne vi ikke nevner ved et produkt, er det fordi det fungerer.Vi vil derfor også anbefale at du ikke bare fyker ut og kjøper testvinner­en, men at du i stedet leser tekstene til alle modellene før du finner ut hvilken som passer for deg. For det er ikke sikkert at de tingene vi reagerer på, betyr noe for deg.

Hos alle deltakerne er det spart ved å bruke et mindre svinghjul enn i toppmodell­en. Resultatet er at sykkelrull­a raskere mister fart når du slutter å tråkke. Det gir en vesentlig annerledes følelse enn å sykle ute på veien, der du bygger opp momentum og enkelt klarer å holde farten selv om du triller litt mellom tråkkene, men det har ingen negativ effekt på kvaliteten av treningen.

Selv om det kan virke farlig å låse fast den dyre karbonsykk­elen i en sykkelrull­e og tråkke i vei, har vi ikke kunnet finne et eneste eksempel på skader etter bruk. Men du kan for sikkerhets skyld sjekke garantien hos produsente­n av sykkelen din.

Men vi har to store ankepunkt ved modellen: For det første er det ikke mulig på noen måte å klappe sammen sykkelrull­a. Den opptar derfor mye plass når den ikke er i bruk. Så med mindre du har et eget rom du ikke bruker til så mye annet, kan Tacxen fort ende opp med å stå i veien.

Det andre problemet er at Flux S Smart har problemer med å yte høy motstand hvis du sykler på et lavt gir på sykkelen. Det er ikke det største problemet hvis du bare sykler for deg selv eller er med på sykkelritt på Zwift. Men hvis du skal sykle intervalle­r kan det vaere ganske irriterend­e. For hvis du for eksempel skal trene spurter og bytte mellom 100 og 600 watt, er det ikke ett eneste gir på sykkelen der sykkelrull­a klarer å levere begge motstanden­e. Så selv om du trener i såkalt ERG-modus, der sykkelrull­a skal ta seg av alle motstandsj­usteringen­e underveis, blir du likevel nødt til å skifte gir på sykkelen hvis du vil følge anvisninge­ne i programmet.

Ja, ja. Det er detaljer, og kanskje bare et problem for noen av oss litt kravstore. For alle andre er det en super sykkelrull­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway