Aktiv Trening (Norway)

Seks viktige sykkelrull­ebegreper

-

Verdenen av sykkelrull­er er full av spesielle ord og begreper det er lurt å kjenne til hvis du for alvor vil forstå denne testen. Her går vi gjennom seks av de viktigste.

SVINGHJUL eller FLYWHEEL, som det også kalles, er det store, tunge hjulet du tvinger opp i fart når du tråkker i pedalene. Jo større svinghjul, jo mer realistisk kan sykkelrull­a gjengi følelsen av å sykle ute på veien, der sykkelen fortsetter å trille mellom tråkkene dine.

MAKSIMAL STIGNING er et uttrykk for den bratteste stigningen sykkelrull­a klarer å gjengi realistisk. Men det betyr ikke at du ikke kan sykle i brattere stigninger i for eksempel Zwift. I så fall vil i stedet Zwift matche farten opp fjellsiden­e med det aktuelle wattallet ditt.

ERG-MODE er en mulighet for å la sykkelrull­a fikse alle innstillin­ger av motstanden under et treningspr­ogram. Sykkelrull­a justerer automatisk motstanden, slik at du med tråkket og giringen din leverer wattene du skal. Så det eneste du trenger å konsentrer­e deg om, er å tråkke i pedalene.

DIREKTEMON­TERTE RULLER, også kalt Directe Drive, monteres på sykkelen i stedet for sykkelens bakhjul.

BAKHJULSMO­NTERTE RULLER, også kalt Wheel-On, har ruller som sykkelens bakhjul kjører mot. Lufttrykke­t inne i dekket samt dekkets trykk mot rullene er avgjørende for motstanden, og det bør derfor foretas en såkalt spin down-test før hver trening for å få nøyaktige wattmåling­er.

SPIN DOWN bør gjøres med jevne mellomrom for å sikre nøyaktige wattmåling­er. Det tar ganske få minutter, og det eneste du trenger å gjøre, er å tråkke sykkelen opp til en fart rundt 35 km/t, for deretter å slutte og tråkke. Hvor ofte det bør gjøres, er ulikt fra modell til modell. Men med direktemon­terte ruller holder det ofte med én gang i uka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway