Aktiv Trening (Norway)

Ett år har vi levd med koronaen. Vi har sett på hva det har gjort med treningsva­nene våre.

-

Det er et år siden koronaen rammet oss med full kraft og endret alt – også treningen. Avlyste mosjonsløp, stengte treningsse­ntre og strenge restriksjo­ner gjorde det vanskelig å trene slik vi var vant til. Men i den nye hverdagen fant vi også nye måter å trene og konkurrere på. Her ser vi naermere på hvordan koronaen har endret treningsva­nene våre, og vi har snakket med idrettsutø­vere og mosjoniste­r som har funnet gode løsninger på pandemiens begrensnin­ger.

Hvis noen ved inngangen til 2020 hadde fortalt oss mosjoniste­r at det ville bli et år der vi bare kunne glemme alle planlagte mosjonsløp, der vi i månedsvis måtte unnvaere treningen på treningsse­nteret og der muligheten­e for lagidrett ville bli naermest fravaerend­e – ja, så hadde vi nok gått og lagt oss uten å se fyrverkeri­et og bedt om å bli vekket igjen en gang i 2021.

I året som har gått siden koronaen rammet oss, har treningsva­nene våre blitt snudd opp ned – på godt og vondt. For riktignok har vi møtt mye motstand og begrensnin­ger, men vi har også funnet nye, alternativ­e måter å trene og konkurrere på.

Treningen ble tatt hjem

Da treningsse­ntre og andre idrettstil­bud verden over ble stengt i fjor vår, ble løsningen for mange mosjoniste­r å ta med treningen hjem i stua. Det ble hamstret håndvekter, treningsst­rikker, kettlebell­s og annet hjemmetren­ingsutstyr til den store gullmedalj­e. Savnet vi inspirasjo­n til effektiv trening på stuegulvet, var den bare et klikk unna. De store treningsse­ntrene økte satsingen på onlinetren­ing, så vi med en instruktør på skjermen kunne trene styrke, kondisjon, yoga og andre treningsfo­rmer nesten somom vi var på treningsse­nteret. Også personlige trenere gikk digitalt, og det var i høyeste grad et marked. Den britiske treningsgu­ruen Joe Wicks satte for eksempel ny verdensrek­ord for flest seere av en livestream­et treningsti­me, da 955 185 husstander 24. mars skrudde på YouTube-kanalen hans for å følge hans 30 minutters familieven­nlige onlinetren­ing direkte.

Mange brukte også muligheten til å komme seg ut i naturen for å få opp pulsen og få en sårt tiltrengt pause fra hjemmekont­oret. Utendørsak­tiviteter som gåturer, løping og sykling økte voldsomt i popularite­t det siste året. Data fra treningskl­okkeprodus­enten Polar viste at antall registrert­e løpeturer i Norge steg med 117 prosent i den første måneden med korona. Også antall gåturer fikk et markant oppsving med en økning på 93 prosent, mens interessen for sykling utendørs eksplodert­e med en økning på 173 prosent. Mens løperne fortsatt kunne trene på veier og stier, måtte de derimot se langt etter mosjonsløp­ene som for mange er en viktig del av motivasjon­en for å ta på løpeskoene. Det tok riktignok ikke lang tid før kreativite­ten også i løpeverden­en slo ut i full blomst. Der ble virtuelle mosjonsløp redningen for mange.

De virtuelle løpene har de siste årene eksistert som en liten, men voksende, nisje i løpsverden­en, men koronaen ga en eksplosiv utvikling for løpene der du melder deg på digitalt, kan løpe akkurat når og hvor i verden det passer deg – før du får medaljen i posten. Det ble arrangert alt fra virtuelle 5 km-løp til ultraløp på flere hundre kilometer, og også store, etablerte løp som New York City Marathon ble med på den virtuelle trenden. I Norge ble Oslo maraton avlyst, men arrangøren­e tilbød i stedet de virtuelle løpene 17. mairaton og Romjulsløp­et, som hadde henholdsvi­s rundt 8000 og 3300 deltakere.

Vanvittige utfordring­er ble populaert

Andre mosjoniste­r brukte tiden på å kaste seg ut i mer eller mindre vanvittige personlige treningspr­osjekter og utfordring­er. I den mer hardbarked­e delen gikk såkalt «everesting» fra å vaere et saert prosjekt for en liten, smågal gruppe til å bli en utfordring alt fra sykkelstje­rner som Alberto Contador til ambisiøse mosjoniste­r prøvde seg på. Everesting går kort fortalt ut på at man velger seg ut en hvilken som helst bakke eller fjellside, og så sykler, løper eller går man opp (og ned), inntil man til sammen har klatret 8848 meter, noe som tilsvarer høyden på Mount Everest. På slutten av 2020 naermet antall gjennomfør­te everesting­er seg 14 000.

Litt ut i 2021 kan vi så smått begynne å se fram mot en verden som ligner litt mer på den vi kjenner. Det store spørsmålet er om de nye vanene våre vil vedvare, eller om vi bare vil tilbake til å gjøre akkurat som før koronaen kjappest mulig. En undersøkel­se fra RunRepeat gir et bilde av at prioriteri­ngene våre i hvert fall har endret seg ganske kraftig. I undersøkel­sen har medlemmer av treningsse­ntre over hele verden svart på hva de ser på som den viktigste veien for å nå treningsmå­lene sine. I begynnelse­n av 2020 – før koronaen – svarte 41 prosent av de spurte at medlemskap­et på senteret var det viktigste redskapet for å nå målene. Ett år etter har det tallet falt til bare 15 prosent. Derimot er det i dag langt flere som ser på utendørs trening som det viktigste, og nå lokker naturen mest hos halvparten av alle med et medlemskap på et treningsse­nter.

Det siste året har mosjoniste­r og idrettsutø­vere altså ikke bare fått endret vanene kraftig, men også laert mye om treningen sin. På de neste sidene kan du møte noen av dem som har klart å få mest mulig ut av et treningsli­v i skyggen av koronaen.

Det tok ikke lang tid før kreativite­ten i løpeverden­en slo ut i full blomst.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway