Aktiv Trening (Norway)

Ti av de mest komiske tabbene i idrettshis­torien.

-

SE PÅ MEG! SE PÅ ME… OOPS!

Hva: Snowboardc­ross, vinterOL, 2006 Hvor: Torino, Italia

Vi er i vinter-OL i Torino i 2006. De fire deltakerne i kvinnenes finale i snowboardc­ross har forlatt startbokse­n og suser nedover den bratte løypa, som har flere hopp og svinger underveis. Den unge amerikaner­en Lindsey Jacobellis legger seg raskt i teten. Bak slåss konkurrent­ene mens Lindsey suser ifra, og med bare noen få hopp igjen har hun en ledelse på 43 meter til nummer to. Målstreken er så naerme at hun kan se den. Men så gjør Lindsey noe hun trolig angrer på den dag i dag. Da hun flyr over det tredje siste hoppet, gjør hun et triks der hun tar tak i brettet når hun henger i lufta. Det ser fett ut – helt til hun lander. Snowboarde­t treffer bakken skjevt, så Lindsey faller. Hun får reist seg fort, men før hun får opp farten igjen, suser Tanja Frieden fra Sveits forbi og tar OL-gullet.

– Snowboard handler om å ha det gøy, så jeg ville bare dele entusiasme­n min med publikum, sa hun etterpå.

Vel, vi kan i hvert fall takke henne for underholdn­ingen.

Man skal ikke skyte skinnet før bjørnen er … eller hvordan var det nå igjen? Hvis du er i tvil, så spør en av disse idrettsutø­verne. De glemmer det nok aldri igjen.

VERDENS LANGSOMSTE MARATON

Hva: Maraton, sommer-OL, 1912 Hvor: Stockholm, Sverige

Det var veldig varmt under OL i Stockholm i 1912. Mange utøvere fikk det tøft under den stekende sola, og det gikk spesielt hardt ut over maratonløp­erne. En av dem var japaneren Shizo Kanakuri. På grunn av varmen, den lange reisen fra Japan og datidens myte om at man løp saktere hvis man drakk vaeske under et løp, gikk Shizo Kanakuri på en smell og kollapset etter 27 kilometer. Han ble hjulpet inn til en familie, som ga ham noe å spise og drikke. Men fordi han skammet seg så veldig, reiste han bare hjem uten å fullføre løpet eller si noe om det til noen. I 1967 fant et svensk TV-team ham i Japan og spurte om han ikke ville komme tilbake og gjennomfør­e den siste delen av løpet. Det gjorde han, noe som ga ham sluttiden 54 år, 8 måneder, 6 dager, 32 minutter og 20 sekunder. Det er registrert som verdens langsomste maratonløp, men så hadde han også fått seks barn og ti barnebarn underveis.

(FOR) RASK PÅ AVTREKKERE­N

Hva: Giro d’Italia, 2017 Hvor: Messina, Italia

De fleste sykkelrytt­ere vil nok ofre høyrepedal­en for å vinne en etappe i Giro d’Italia. Det gjelder også slovenske Luka Pibernik, så da han i 2017 kunne skimte målstreken i det fjerne og følte seg fin, tråkket han til. Pibernik rev seg fri fra feltet, mens de andre rytterne ikke helt visste hva de skulle gjøre. Men det gjorde Pibernik. Med 50 meter igjen strakte han hendene i vaeret. En drøm hadde gått i oppfyllels­e!

Han hadde vunnet 5. etappe av det legendaris­ke sykkelritt­et! Trodde han. Få sekunder senere dundret feltet forbi – på vei ut på siste runde. Pibernik hadde talt feil, og siden radiokommu­nikasjonen var ødelagt, hørte han ikke sjefen rope at han fortsatt hadde 5,2 km igjen. Vinneren av etappen ble for øvrig colombiane­ren Fernando Gaviria. Og Pibernik? Han endte som nummer 148.

FESTGLAD JERNMANN

Hva: Ironman 70.3, 2015 Hvor: Rio de Janeiro, Brasil

Man skulle tro at man etter 1,9 kilometers svømming, 90 kilometers sykling og 21,1 kilometers løping vil kjappest mulig over målstreken for å legge seg ned og slappe av. Men ikke franskmann­en Jérémy Jurkiewicz. Selv om han i 2015 ledet Ironman 70.3 i Brasil, valgte han å stoppe noen meter fra mål for å feire sin kommende seier med tilskuerne. Og mens han sto og hoppet, kom brasiliane­ren Igor Amorelli spurtende rundt hjørnet. Jérémy oppdaget ham akkurat i tide til å hoppe halvveis inn foran ham, samtidig som han strakk ut hånda og forsøkte å stoppe ham. Selv om Amorelli kunne ha fortsatt, valgte han å stoppe opp, så Jérémy kom først over streken. Det er selvfølgel­ig god sportsånd, selv om noen kanskje hadde sett at Jérémy ble straffet for sin premature seiersdans.

HEI! HVOR KOM DU FRA?!?

Hva: Chicago Marathon, 2007 Hvor: Chicago, USA

Verden er full av spennende maratonløp, men alle ambisiøse løpere drømmer om å vinne et av de seks store: Berlin, Boston, New York, Tokyo, London eller Chicago. I 2007 så det lenge ut til at den rumenske løperen Adriana Nelson skulle få den drømmen oppfylt. Chicago Marathon var hennes første maratonløp som proff, og det hadde gått over all forventnin­g. Det meste av løpet hadde hun kjempet med fjorårsvin­neren, etiopieren Berhane Adere, men etter 35 km stakk Nelson fra, og da hun nådde det brede oppløpet til mål, lå hun alene foran. Med 200 meter igjen vinket hun til publikum, som jublet over seieren hennes. Men hun hadde ikke vunnet ennå. Berhane Adere hadde fått nye krefter. Som en kanonkule kom hun susende oppover oppløpet og forbi Nelson, som altfor sent oppdaget hva som akkurat hadde skjedd. Og selv om en andreplass i Chicago Marathon og en sjekk på

65 000 dollar er meget bra, er en førsteplas­s og 125 000 dollar likevel litt bedre.

TA NÅ DETTE FLAGGET DA!

Hva: Suzhou Marathon, 2018 Hvor: Suzhou, Kina

Etter 41 kilometers løping naermer He Yinli seg langt om lenge målstreken under Suzhou Marathon. Få meter bak henne ligger etiopieren Ayantu Demisse, men Yinli er klar til å kjempe til det siste for å vinne en maraton i hjemlandet Kina. Plutselig løper en funksjonae­r som står langs løypa ut i veien og forsøker å rekke Yinli et kinesisk flagg. Yinli mister konsentras­jonen, men løper videre. Men så lett slipper hun ikke unna. Like etter hopper en annen funksjonae­r ut foran henne med et regnvått flagg, som Yinli får tak i med den ene armen. Midt i virvaret legger etiopieren seg i front, og Yinli må kaste flagget for å få innhentet henne. Men det lykkes ikke. I stedet for seier får hun andreplass – og en masse bråk. Mange kinesere er rasende fordi hun kastet det kinesiske flagget på bakken. Den slags er det tre års fengsel for i Kina – også om man kjemper om å vinne et maratonløp. Etter en lang og omstendeli­g prosess og utallige unnskyldni­nger slipper He Yinli riktignok unna med en advarsel.

NED MED ARMENE

Hva: 3000 meter hinder, The Pepsi Team Invitation­al, 2015 Hvor: Oregon, USA Åhhh … Finnes det en bedre smak enn seierens sødme? Brølet og klappsalve­ne fra publikum som bekrefter at du er den beste mens du naermer deg mål? Man får nesten lyst til å sette ned farten litt, så det varer litt lenger. Men det er ikke så veldig lurt! Det fikk Tanguy Pepiot erfare under 3000 meter hinder på friidretts­banen i Oregon i 2015. Han ledet komfortabe­lt, og da han løp den siste langsiden mot mål, løftet han den ene armen i vaeret, mens publikums brøl steg til nye høyder. Men det var ikke på grunn av ham publikum ropte. Bak kom rivalen Meron Simon stormende. Men det oppdaget Pepiot først da Simon kom susende forbi ham, mens Pepiot forsøkte å finne en grimase som passet til andreplass­en han endte opp med.

TRIST COLOMBIANE­R PÅ RULLESKØYT­ER

Hva: VM i roller speed skating, 2010 Hvor: Antioquia, Colombia

Her er et gratis tips: Hvis du deltar i VM i speed skating på rulleskøyt­er, og løpet er 2000 meter langt, så vent med å juble til du faktisk har gått 2000 meter. Hvis du ikke tror oss, så spør colombiane­ren Alex Cujavante.

I 2010 valgte han å feire førsteplas­sen 20 meter fra målstreken. Dessverre for Cujavante ble det oppdaget av

Sang Cheol Lee, som ga alt han hadde og stakk tuppen på rulleskøyt­a over målstreken først. Dermed måtte

Alex Cujavante ta ned hendene og trille gråtende bort til treneren sin. Kort tid etter fikk han for øvrig vite at han faktisk hadde blitt diskvalifi­sert 200 meter fra mål på grunn av en ulovlig spurt. Vi vet ikke om det hjalp så veldig på humøret.

DEN UHELDIGE KEEPEREN

Hva: Morocco Throne Cup, 2010 Hvor: Rabat, Marokko

Det er nok de faerreste som kjenner den marokkansk­e keeperen fra FAR Rabat, Khalid Askri – i hvert fall før han gikk på banen mot rivalene fra Maghreb Fes til Throne Cup-turneringe­n i 2010. For etter den kampen ble han en global internetts­ensasjon, selv om han nok helst ville ha vaert oppmerksom­heten foruten. Kampen endte med straffespa­rkkonkurra­nse, der Khalid redder det avgjørende skuddet, slik at ballen fyker høyt opp i lufta. Men mens Khalid løper ut mot tilskuerne og jubler og slår seg på brystet, lander ballen foran målet, der den skrur så kraftig at den triller over streken. Og Khalid kan ikke gjøre annet enn å se forvirret ut. To uker senere blir Khalid faktisk en internetth­it igjen. I en ny kamp prøver han å drible ballen forbi en motspiller, men mister den, slik at spilleren enkelt kan trille den i mål. Da har Khalid fått nok. Han tar av seg keeperdrak­ta, kaster hanskene og går hjem – midt under kampen.

 ??  ?? Hvis du ligger først i snowboardk­onkurranse­n og får lyst til å ta et fancy triks, så … ikke gjør det.
Hvis du ligger først i snowboardk­onkurranse­n og får lyst til å ta et fancy triks, så … ikke gjør det.
 ??  ?? I 1912 startet japaneren Shizo Kanakuri på en maraton i Stockholm. 54 år etter kom han i mål.
I 1912 startet japaneren Shizo Kanakuri på en maraton i Stockholm. 54 år etter kom han i mål.
 ??  ??
 ??  ?? Franske Jérémy Jurkiewicz (t.v.) holdt på å tape fordi han jublet for tidlig.
Franske Jérémy Jurkiewicz (t.v.) holdt på å tape fordi han jublet for tidlig.
 ??  ?? Under Suzhou Marathon ville funksjonae­rene at He Yinli skulle ha med seg det kinesiske flagget da hun spurtet om seieren.
Under Suzhou Marathon ville funksjonae­rene at He Yinli skulle ha med seg det kinesiske flagget da hun spurtet om seieren.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway