Aktiv Trening (Norway)

«Det har gitt meg et nytt syn på det å løpe»

-

– Hvis du spør meg om jeg savner å stå midt i et tysk løpesirkus sammen med 10 000 andre for å løpe meg helt i senk, er svaret et rungende ja. Men alle endringene har gitt meg et nytt syn på det å løpe. Det er ikke bare løpene som betyr noe. Det er like mye kameratska­pet og følelsen av fysisk velvaere som jeg får av en løpetur.

Slik konkludere­r den erfarne maraton- og ultraløper­en Brian A. Hansen etter et ganske spesielt løpeår.

Før nedstengni­ngene satte en stopper for hans vanlige treningsru­tiner, besto de primaert av løpeturer mellom hjemmet og arbeidspla­ssen. En distanse på 12 kilometer hver vei, som han tok fire ganger i uka.

– Treningen besto av løpeturene til og fra jobb, og to dager i uka løp jeg direkte til trening med løpegruppa i idrettsklu­bben. Men da alt ble stengt ned, sto jeg der og visste ikke helt hva jeg skulle gjøre, forteller han.

– Som løper har jeg heldigvis ikke bruk for et senter for å trene. Veiene har vaert åpne hele tiden, så på den måten er det jo ikke noe problem for oss. Men all den vanlige treningen jeg pleide å gjøre var plutselig borte, sier Brian.

– Det var da jeg fant ut at jeg hadde numrene til mange andre løpere på mobilen, og lynraskt fikk jeg fylt kalenderen med løpeavtale­r med andre som heller ikke kunne komme på jobb og derfor satt hjemme.

Endringen fra å løpe til og fra jobb til å ha løpeavtale­r med en eller to lagkompise­r gjorde også at treningen endret seg.

– Drar to – tre karer av gårde for å løpe en tur, blir det fort en konkurrans­e ut av det. Så jeg løp riktignok faerre kilometer enn jeg pleier, men intensitet­en var høyere, forteller ultraløper­en.

Underveis var det noe som gikk overrasken­de opp for løperen.

– Jeg har alltid gått og trodd at jeg ble motivert av å gi alt under konkurrans­er, og av å forberede meg og gjøre det best mulig på løpsdagen. Men nå kan jeg se at jeg kan bli like motivert av å løpe rundt et vann mens jeg prøver å ta igjen en treningspa­rtner. Det har gitt meg et nytt syn på det å løpe, forteller han.

De avlyste konkurrans­ene har gitt mer kontinuite­t i treningen hans, og det har smittet positivt over på både formen og løpehastig­heten:

– I min vanlige kalender trente jeg opp til en konkurrans­e, og så måtte jeg trappe ned før løpet. Og hvis jeg hadde løpt meg selv helt i senk, måtte det restituere­s i en god stund etterpå. Nå kan jeg se på både meg selv og treningska­meratene mine at vi får mye lengre blokker med uavbrutt hard trening, og det har vi blitt både raskere og sterkere av.

 ??  ?? Brian A. Hansen har både finjustert formen og funnet tilbake til gleden ved løpetrenin­gen under koronakris­en.
Brian A. Hansen har både finjustert formen og funnet tilbake til gleden ved løpetrenin­gen under koronakris­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway