Aktiv Trening (Norway)

Slik kan du også ta knebøy

-

1 SUMOKNEBØY

I denne varianten tar du knebøy med stor avstand mellom føttene, noe som vil si bredere enn skulderbre­dde. Det hjelper deg til å komme dypere, uten at kroppen faller framover. Sumoknebøy er også et effektivt valg hvis du vil trene innsiden av lårene. Det gjør den mye bedre enn den såkalte adduktorma­skinen – der du sitter og fører lårene sammen – som mange bruker for å trene innside lår. Mange opplever også at de har lettere for å aktivere rumpemuskl­ene med denne varianten enn med klassisk knebøy.

2 BULGARSK UTFALL

Til tross for navnet er dette i realiteten en splittkneb­øyøvelse. Du har den bakerste foten oppe på en benk, senker deg ned med overkroppe­n oppreist, før du kommer deg opp i stående stilling igjen ved å presse med det forreste beinet. Øvelsen gir svaert god trening av bein og rumpe, men belastning­en på korsryggen er mindre enn under vanlig knebøy. Du trener dessuten balanse og stabilitet rundt knaer og hofte. Vil du komme enda dypere, kan du ha den forreste foten oppå en vektskive.

3 GOBLET SQUAT

Goblet squat utføres som vanlig knebøy, bortsett fra at du her tar øvelsen med en håndvekt eller en kettlebell, som du holder foran brystet. Det er en av de beste øvelsene for å laere seg å ta knebøy riktig. Plassering­en av vekten foran brystet gjør det lettere å holde balansen og komme ned til din maksimale dybde. Samtidig trekkes overkroppe­n lenger tilbake, slik at du er mer oppreist enn når du tar øvelsen med en vektstang på ryggen. Goblet squat hjelper derfor med å få riktig kroppshold­ning.

4 HACK SQUAT MED VEKTSTANG

Denne varianten, som man sjelden ser på treningsse­ntrene, minner litt om markløft, bortsett fra at vektstanga her er plassert bak beina. Og der markløft trener baksiden av kroppen, trener hack squat spesielt forsiden av lårene. Start med lett vekt inntil du har god kontroll på bevegelsen. Ha haelene på en vektskive og senk deg ned, slik at du kan gripe vektstanga med overhåndsg­rep. Strekk ut beina, så du kommer opp å stå. Senk deg så ned igjen, til stanga er tilbake på gulvet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway