Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Ryggspesia­listen

-

Hva er det beste rådet for å holde ryggen frisk?

Nøkkelen til en sterk rygg er bevegelse, for det er det kroppen og ryggen din er skapt for. Du stimulerer ryggen helt ned på cellenivå når du er aktiv. Den beste formen for aktivitet er den du får gjort regelmessi­g, for ryggen har behov for å bli smurt fortløpend­e. Ryggen elsker både hverdagsbe­vegelse og trening, så alt fra gåturer til svømming eller gruppetime­r er kjempefint for den.

Hvordan unngår man at smerter utvikler seg?

Mange problemer kunne ha vaert fikset tidligere hvis vi var flinkere til å lytte til ryggens signaler, for ryggproble­mer kommer som regel snikende. Det starter ofte med små tegn, som at ryggen føles stiv. Stivheten blir kanskje til smerter, og smertene blir stadig mer intense til det gjør skikkelig vondt. Men blant annet fordi vi har det så travelt og er stresset, overhører vi ofte de første tegnene fra ryggen.

Hvordan løfter man uten risiko for ryggen?

Du trenger ikke vaere redd for å løfte feil, for ryggen tar i utgangspun­ktet ikke skade av å løfte. Teknikken med å bøye beina og holde det du skal løfte tett inntil kroppen er fin å bruke når du skal løfte noe tungt og når du for eksempel gjør øvelsen markløft, fordi det gjør at du kan utvikle mer kraft. Men har du ikke vondt når du har løftet noe uten å bøye beina, er det ingen grunn til bekymring.

Bør man holde seg i ro hvis man har ryggsmerte­r?

Nei, tvert imot bør du gjøre alt du kan for å holde deg aktiv og bevege deg i hverdagen. Mange av oss er så redde for å gjøre vondt verre at vi ofte stopper tvert med omtrent alle former for aktivitet idet ryggen begynner å verke eller slår seg litt vrang. Men like bra som det er for ryggen at du er aktiv, like usunt er det for den at du er inaktiv.

Hvorfor er ikke røntgen alltid en god løsning?

Til tross for hva mange tror, gir ikke røntgen alltid et svar på ryggsmerte­ne. Røntgenbil­der brukes først og fremst for å sikre at smertene ikke skyldes en sykdom, som for eksempel kreft. Den kan vise om noe er brukket eller revet over, eller om det er snakk om en tilstand som krever operasjon. Er det ikke mistanke om noe slikt, vil en røntgenund­ersøkelse ofte bare virke forvirrend­e.

Hva bør vi bli flinkere til å passe på?

Ryggen er et vanedyr og liker ikke store forandring­er. Derfor går det ofte galt hvis du plutselig belaster ryggen mye mer enn den er vant til. En klassiker er når vårsola plutselig titter fram etter en lang vinter. Da går mange hageeiere amok og holder på i hagen en hel helg, og etterpå sliter de med ryggsmerte­r i dagevis. En gartner som er vant til hagearbeid, har sjelden vondt i ryggen.

 ??  ?? Ryggproble­mer er en folkesykdo­m. I løpet av et år sliter halvparten av oss med vondt i ryggen.
Ryggproble­mer er en folkesykdo­m. I løpet av et år sliter halvparten av oss med vondt i ryggen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway