Aktiv Trening (Norway)

Hvorfor er det lurt å trene med hodetelefo­ner?

-

Det er først og fremst fordi det gir deg noe annet å tenke på. Da tenker du mindre over hvor hard treningen er, og du får i stedet mulighet til å lytte til en interessan­t podkast, en spennende lydbok eller favorittmu­sikken din. Dessuten kan musikk faktisk forbedre yteevnen. Helt opp til 15 prosent, når det gjelder tid til utmattelse – altså hvor lenge du kan holde det gående før du gir opp. Effektivit­eten forbedres også. I en newzealand­sk studie brukte forsøksper­sonene

7,4 prosent mindre oksygen når de syklet til musikk som var synkronise­rt til bevegelsen­e deres enn når det var helt stille.

Men det er ikke uten betydning om du hører på rolig jazz eller energisk stadionroc­k under treningen. Musikken som strømmer fra hodetelefo­nene bør vekke positive følelser som gir energi i deg. Jo hardere du trener, jo raskere bør musikken vaere. Ved høy intensitet bør rytmen ligge på cirka 125–140 bpm (beats per minute). Har du musikk med rask rytme i ørene, vil du komme lettere gjennom den hardeste treningen, uansett om det er i romaskinen eller i løpeskoene.

I tillegg til at en rask rytme gir deg lyst til å bevege på kroppen, gjelder det samme hvis musikken inneholder ord som «stronger», «faster» og «better». På det punktet er hjernen ganske lett å lure. Lar du derimot en rolig og trist ballade strømme ut av hodetelefo­nene, vil du sannsynlig­vis få mer lyst til å krabbe hjem og legge deg under dyna enn å banke på gjennom neste intervall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway