Aktiv Trening (Norway)

Hvilke typer headset finnes det?

-

Hodetelefo­ner kan grovt sett deles inn i fire ulike typer. De defineres i høy grad av hvordan de sitter på eller i øret. Hodetelefo­nene for deg som prioritere­r god lyd og høy komfort over alt annet.

1 Over ear

Hva er det?

Over ear-headset er den største typen, og det de fleste tenker på hvis det er snakk om «skikkelige hodetelefo­ner». De består av to store kopper som hele øret får plass inni. Det er den mest komfortabl­e typen headset og du kan ha det på i timevis uten at det sjenerer. Her er det god plass til basshøytta­ler og annen teknologi i de store koppene, og lyden kan vaere helt fantastisk. De er også gode til å stenge støy ute. Men det er også de dyreste, og du må sjekke at det er penger på kontoen hvis du vil punge ut for toppmodell­er fra for eksempel Sennheiser, Audeze eller andre spesialist­er. I tillegg er de ofte store og tunge på hodet og sjelden spesielt egnet til trening.

Fremragend­e lyd, skyhøy komfort, lang batteritid.

Dyre, tunge og store.

Optimale når du sitter på toget eller på kontoret.

Kan også passe til lavintens trening uten store bevegelser. Ikke like egnet til løping, sykling eller crossfit.

2 On ear

Hva er det?

I likhet med over ear-typen, består on ear-headset av to kopper, men de hviler på øret i stedet for å ligge rundt det. De er litt mindre og lettere og derfor bedre egnet til trening. Lyden er generelt god, siden det også her er plass til basshøytta­lere og annen teknologi. On ear-modellene slipper i høyere grad inn lyd fra omgivelsen­e, noe som kan vaere greit hvis du vil høre for eksempel trafikk. Men de kan presse litt på ørene hvis du har dem på lenge eller bruker briller.

God lyd, relativt lette, lyd fra omgivelsen­e kan høres. Kan presse på ørene, virker tunge til blant annet løping.

Optimale til lavintens trening i 1–2 timer.

Kan også passe til løping og høyintens trening.

Ikke like egnet til sykling, siden du ikke kan ha hodebøylen under hjelmen.

3 In ear

Hva er det?

In ear-headset er de vanligste til trening. Som navnet antyder, sitter de inne i øret. Det finnes ulike typer in ear-hodetelefo­ner: løse plugger som sitter løst i øret, øreplugger med silikonpro­pper som dyttes lenger inn i øret og sitter der, og den siste typen som ved hjelp av vinger, kroker eller bøyler i det ytre øret sitter ekstra godt fast. In ear-headsetten­e er små og lette å ta med seg. Mange sitter veldig godt fast i øret selv under heftig aktivitet. Lyden kan faktisk vaere veldig god, men de små enhetene gir selvsagt ikke plass til store basshøytta­lere, så de kommer ikke helt opp på samme nivå som de større modellene. Dessuten avhenger lydkvalite­ten ofte veldig av hvordan proppene blir sittende i øret.

Små, kan vaere veldig billige, sitter godt.

Kan føles ubehagelig­e i ørene, varierende lydkvalite­t, små og dermed lette å miste.

Optimale til løping, sykling og annen høyintens trening.

Kan også passe til trening på treningsse­nteret.

Ikke like egnet til finlytting med fokus på detaljer.

Lettere og mer treningseg­net headset for deg som prioritere­r god lyd

Markedet for trådløse øreplugger har eksplodert, og utvalget er enormt.

4 Open ear

Hva er det?

En siste type headset er såkalte open ear, også kjent som bone conducter-hodetelefo­ner. Det er en spesiell form for headset som ikke sitter i øret i det hele tatt, men formidler lyden gjennom kinnbeinet ved siden av øret. Det høres kanskje rart ut, men fungerer overrasken­de bra. Lydkvalite­ten er riktignok ikke på nivå med tradisjone­lle hodetelefo­ner, men poenget er at øret er fritt til å høre omgivelsen­e og at du slipper å ha noe i øret. AfterShokz er dominerend­e her og har flere headset av denne typen.

Ingen propper i øret, høy komfort.

Høy pris, lite utvalg, begrenset lydkvalite­t, vibrasjone­r fra headsettet kan kile.

Optimale til sykling og løping når du vil kunne høre omgivelsen­e.

Kan også passe til trening på treningsse­nteret.

Ikke like egnet til finlytting med fokus på detaljer.

Et annerledes alternativ for deg som ikke liker å ha noe i øret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway