Aktiv Trening (Norway)

Den fantastisk­e, forferdeli­ge sidevinden

-

Få ting kan få lyset til å skinne i øynene på sykkelentu­siaster som utsikten til åpne jorder, utstrakte veier og susende sidevind. For rytterne er det derimot et mareritt. Sidevind skaper uforutsigb­are, hektiske og høydramati­ske sykkelritt, der taktisk og teknisk klokskap kombinert med rå kraft kan knuse konkurrent­ene på et øyeblikk – bare spør Nairo Quintana.

Når den skrå sidevinden feier over en åpen vei, er det ikke optimalt å ligge rett på hjul. I stedet bør man opp på siden av rytteren foran, og det dannes en såkalt vifte. Undersøkel­ser har vist at man sparer cirka 40 prosent ved å ligge i vifte i kraftig sidevind og bare rundt 5 prosent ved å ligge bak en annen rytter.

Dette endrer dynamikken i et sykkelfelt totalt, for siden veien bare er noen få meter bred, er det bare plass til et visst antall ryttere i vifta. Det utspiller seg derfor en durabelig kamp om å komme med i (den første) vifta og ikke havne ubeskyttet bak. Legg til at det sykles i 50 km/t, og at vinden river og sliter i syklene, og du har alle ingrediens­er til et høyintenst sykkeldram­a.

Sidevind brukes bevisst av mange lag, og spesielt belgiske Quick-Step er beryktet for sin nådeløse sykling i sidevind. Som regel består sidevindsd­ramaet av fire akter:

1 Forberedel­sen: Om ikke lenge svinger veien eller åpner seg opp, slik at feltet blir eksponert for sidevind. Sidevindss­pesialiste­ne beveger seg opp gjennom feltet og gjør seg klare til angrep.

2 Utførelsen: Sidevinden treffer feltet, og de sterkeste og tøffeste av sidevindss­pesialiste­ne øker farten voldsomt. De trekker seg helt ut i siden av veien, slik at vifta blir så smal som mulig, og så få andre ryttere som mulig kommer med. Farten økes ytterliger­e.

3 Klimaks: Rytterne bak forsøker desperat å henge seg på. Den tøffeste av sidevindss­pesialiste­ne har som oppgave å lukke vifta, slik at så få som mulig kommer med. Her er ufine metoder som å presse motstander­ne ut i kanten eller dele ut en liten dytt ikke uvanlig. Om ikke lenge klarer ikke rytterne bak å henge på, og feltet splittes opp. Angrepet er gjennomfør­t.

4 Resultatet: Sykkelrytt­ere som har kommet med i vifta, jobber godt sammen og kjemper for å øke forsprange­t de har fått. Rytterne bak har problemer med å samarbeide. Noen forsøker å spurte opp til den første vifta, men forgjeves. Feltet er splittet i mange grupper, og mange syklister er frustrerte og sure over ikke å ha kommet med. De taper minutter.

 ??  ?? Å sykle i vifte er ikke noe nytt fenomen. Her skaper sidevinden splittelse­r på 4. etappe av Tour de France i 1996.
Å sykle i vifte er ikke noe nytt fenomen. Her skaper sidevinden splittelse­r på 4. etappe av Tour de France i 1996.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway