Aktiv Trening (Norway)

Gode råd for sykling i gruppe

-

HOLD JEVN FART

Effektiv og sikker sykling i gruppe handler om flyt og rytme. Gruppa skal bevege seg som én stor organisme. Det gjelder derfor å holde farten og intensitet­en jevn. Når du går fram og drar, skal du derfor holde den samme farten – ikke øke eller senke den. Har du mye krefter, kan du ligge foran lenge. Har du lite krefter, kan du bytte igjen ganske fort.

VAER FORBEREDT

Andre er avhengige av deg når dere sykler sammen, så møt opp forberedt. Du bør ha klargjort sykkelen på forhånd og sjekket dekkene for rifter og stein, så du reduserer risikoen for punktering. Ta med egne slanger, og møt opp i tide.

BLI SITTENDE

Når du reiser deg i setet, skyves sykkelen ofte litt tilbake. Det kan gi trøbbel hvis det sitter en rytter rett bak. Så unngå å reise deg opp, eller gi tegn hvis du likevel vil gjøre det. Øv deg også på å skyve sykkelen fram når du reiser deg.

INGEN TETKAMP

Hvis to ryttere sykler ved siden av hverandre (som en duo eller i en gruppe), og den ene hele tiden presser opp farten og skyver forhjulet sitt foran den andres, oppfattes det som en provokasjo­n i sykkelmilj­øet og noe man bør unngå – med mindre man bevisst er ute etter å lage ballade.

KJØR ROLIG

Den minste justering du foretar på sykkelen, forplanter seg ned gjennom gruppa, så prøv og sykle så rolig som mulig. Ikke reis deg opp eller brems unødvendig. Det skaper utrygghet i gruppa. Slapp av i skuldrene, hold fingrene unna bremsen, og følg gruppas samlede bevegelse.

OVERLAPP ELLER IKKE?

I noen klubber og sykkelfell­esskap er det fy-fy å overlappe hjulene. Risikoen for å krasje er stor hvis den andre rytteren plutselig flytter litt på sykkelen. Men det er flere sider ved det. Overlappin­g gir bedre overblikk, bedre le (i sidevind) og bedre mulighet for å reagere på bevegelser i feltet. Men avklar med gruppa hva dere gjør.

STOL PÅ DE ANDRE

Tillit er det mest grunnlegge­nde prinsippet ved sykling i gruppe. Stol på at rytterne foran deg kan styre sykkelen, ser hindringer og justerer farten før svinger.

TA HENSYN

Alle former for utblåsinge­r – uansett om det er snørr, spytt eller luft – gjøres bakerst i feltet. Fall tilbake, se til sidene og bak deg, og gjør det som er nødvendig.

ØV DEG

Det krever trening og tilvenning å sykle i gruppe, så øv deg så mye som mulig, gjerne med noen mer erfarne ryttere som kan vise vei og gi gode råd underveis.

VAER KLAR I SVINGENE

Svingene er nøkkelområ­der når du sykler i gruppe. Nedbremsin­gen før svingen forplantes og forsterkes ned gjennom gruppa, og den bakerste vil derfor sykle mye saktere gjennom svingen enn den første. I proffritt er det derfor ofte en heftig kamp om posisjonen­e i feltet før svinger.

Vis hensyn hvis dere sykler sammen, og la vaere å akselerere ut av svingen hvis du går først inn i den, for det splitter gruppa.

Hvis du er med på et ritt, kan du utnytte svingen. Ha høy fart, og gi på maks ut av svingen for å få en luke til konkurrent­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway