Aktiv Trening (Norway)

«Det har vaert tøft å akseptere at jeg ikke er superwoman»

OCR-utøveren Ida Mathilde Steensgaar­d hadde akkurat blitt proff da hun fikk en skade i foten. Den har vaert skyld i mange frustrasjo­ner, men har også laert henne å bli enda mer fokusert og målrettet.

-

Krevende hindringer er Ida Mathilde Steensgaar­d vant med. Som en av verdens beste OCR-utøvere kravler hun seg gjennom gjørme og under piggtråd, forserer meterhøye murer og løfter tunge steiner. Men det siste året har ett hinder overskygge­t alle andre: I mars i fjor ble hun skadet i foten – bare noen få måneder etter at hun hadde sluttet i jobben og valgt å satse hundre prosent på idretten.

– Da jeg bestemte meg for å satse på fulltid, fikk jeg plutselig mer tid til trening og bedre mulighet til å restituere optimalt, noe som igjen gjorde meg i stand til å trene mer enn jeg var vant til. Dessverre endte jeg med å trene for mye. Kombinasjo­nen av mye løping og de mange hoppene og sprangene, som er en stor del av hindertren­ingen, har vaert for hardt for foten, forklarer Ida Mathilde Steensgaar­d.

Forvirret og lei

Skadeperio­den har vaert lang og kronglete, og bare det å finne ut hva som egentlig var galt, har vaert en kamp. Den første MR-undersøkel­sen ble utsatt tre måneder på grunn av korona, og da hun endelig fikk den, viste den en liten vaeskeansa­mling i et bein i foten som kalles naviculare, eller båtbeinet.

Hun trappet ned på løpetrenin­gen, men smertene ga seg ikke.

Først mot slutten av året viste CT-bilder at problemet skyldtes en begynnende fraktur i beinet. Da ble hun satt til å gå med en spesiell støvel, som skulle isolere fotens bevegelser, i fem uker.

De første to ukene kunne hun ikke legge vekt på foten i det hele tatt og måtte gå med krykker. Etter fem uker med støvelen og så en måned med alternativ kondisjons­trening som ikke belastet foten, viste en ny skanning at det omtrent ikke var noen forbedring å spore.

– Jeg hadde blitt sendt rundt mellom en masse ulike spesialist­er, og på dette tidspunkte­t var jeg bare superforvi­rret og lei. Jeg hadde hatt den støvelen på i fem uker, og jeg hadde prøvd å ikke belaste foten, uten at det åpenbart hadde gjort noen forskjell. Og nå pratet legene om at jeg kanskje måtte opereres, forteller hun.

Endelig klar beskjed

Men et opphold hos sponsoren Red Bulls Athlete Performanc­e Center i Østerrike ble et vendepunkt. Der viste en spesiell skanning, som kan avsløre om ulike områder i kroppen er i en aktiv helingspro­sess, at foten var i ferd med å lege seg selv. Det tydet på at det ikke var nødvendig med operasjon. I stedet fikk hun laget et gjenopptre­ningsprogr­am av ekspertene i Østerrike, der hun skulle bygge opp løpetrenin­gen ekstremt sakte og tålmodig og i tillegg få sjokkbølge­behandling.

Etter over et år med skade ligger det nå endelig en klar plan for hvordan hun skal komme seg tilbake. Selv om det har vaert tøft mentalt, har det faktisk også hatt noen positive sider. I skadeperio­den, da hun ikke har kunnet løpe så mye som vanlig, har hun fått tid hun har kunnet bruke på andre ting rundt selve treningen, som også hører med til å vaere en god idrettsutø­ver. Det gjelder blant annet mental trening og et større fokus på restitusjo­n og kosthold. Og så har hun brukt tid på å vaere en del av et prosjekt som har som mål å få flere unge kvinner til å delta i hinderløp på konkurrans­eplan.

I tillegg har Ida laert at treningsme­todene hennes kanskje ikke har vaert helt optimale, og at treningen bør bygges opp på en annen måte, også etter at hun blir skadefri igjen.

– Det tøffeste har vaert å skulle akseptere at jeg ikke er superwoman. I mange år har jeg hatt suksess med å presse kroppen veldig langt. For meg har det alltid vaert sånn at høye treningsdo­ser har gjort meg bedre. Nå har jeg kommet til et punkt der det ikke handler om mer trening, men om hvordan jeg trener smartest mulig, forteller hun.

– Jeg har forstått at det ikke nødvendigv­is er dem som trener mest som blir best. Det er derimot dem som virkelig kjenner seg selv og vet nøyaktig hva det er de må jobbe med for å utvikle seg. Det kommer jeg til å fokusere på framover.

Mot nye mål

Ambisjonen­e er også blitt justert. Der hun tidligere har villet bli best i alt, og både satset på de korte og lange OCR-distansene, har hun nå bestemt seg for å spesialise­re seg på de korte distansene, der hun ikke trenger å løpe like mange kilometer i uka.

Det første, store målet hun skal prøve seg på, er 3 km-distansen i VM, som arrangeres i USA i slutten av september. Der skal sølvmedalj­en fra 2019 byttes ut med gull. Aller først er det riktignok en annen og mer beskjeden ambisjon hun er mest opptatt av:

– Jeg gleder meg veldig til å delta i en konkurrans­e igjen. Det trenger ikke engang handle om å løpe for en plassering, og det kan bare vaere et lite lokalt løp. Men å kjenne takknemlig­heten over å vaere med på et OCR-løp igjen, der jeg ikke trenger å bekymre meg for hvordan foten har det – det er det som står øverst på ønskelista.

«Jeg har forstått at det ikke nødvendigv­is er dem som trener mest som blir best.»

 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d er blant verdens beste innen OCR (obstacle course
racing), som altså er militaerin­spirerte hinderløp.
Ida Mathilde Steensgaar­d er blant verdens beste innen OCR (obstacle course racing), som altså er militaerin­spirerte hinderløp.
 ??  ?? Ida Mathilde Steensgaar­d elsker utfordring­ene i et skikkelig hinderløp, og det gleder hun seg til å oppleve igjen.
Ida Mathilde Steensgaar­d elsker utfordring­ene i et skikkelig hinderløp, og det gleder hun seg til å oppleve igjen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway