Aktiv Trening (Norway)

Gode effekter av fiber

-

METTER MER

Et fiberrikt kosthold er som regel grovt og krever mer tygging, og jo lengre tid du tygger, jo flere metthetssi­gnaler aktiverer du.

Noen fibertyper binder dessuten mye vaeske (det er derfor du bør huske å drikke vann til) og får derfor innholdet i magesekken til å ta mye plass og bli i magen relativt lenge. I likhet med tyggingen, aktiverer en full magesekk metthetssi­gnaler i hjernen.

FREMMER FORDØYELSE­N

Fiber stimulerer de rytmiske bevegelsen­e i tarmen, slik at innholdet skyves mot utgangen, og dermed forebygger forstoppel­se.

HOLDER DEG SLANK

Den økte aktivering­en av metthetssi­gnaler gjør det lettere for deg ikke å overspise. I tillegg bruker tarmbakter­iene enkelte fibertyper til å danne fettsyrer som påvirker hormonbala­nsen på en måte som er gunstig for vekten.

REDUSERER KREFTRISIK­OEN

Fiberens evne til å motvirke forstoppel­se reduserer risikoen for enkelte kreftforme­r, for jo raskere maten går gjennom systemet, jo kortere tid oppholder kreftfremk­allende stoffer som for eksempel tungmetall­er seg i kroppen.

STYRKER IMMUNFORSV­ARET

Fiber er livretten til de sunne tarmbakter­iene, og når du gir dem det de helst vil ha, kommer det flere av dem. Det er bra, for tarmbakter­iene styrker blant annet cellene i tarmveggen­e, som bidrar til å trene opp immunforsv­aret og holde det i balanse.

STYRKER HJERTET

Innholdet av kolesterol i blodet reduseres når du spiser mye fiber. Fibrene binder galle til seg og fører den ut med avføringen. Dermed må leveren lage ny galle, og til det opptar den kolesterol fra blodbanen, slik at innholdet der reduseres.

STABILISER­ER BLODSUKKER­ET

I motsetning til stivelse og sukker brytes ikke fiber ned i tynntarmen, og de påvirker derfor ikke blodsukker­et. Men fiber finnes som regel i matvarer som også inneholder andre typer karbohydra­ter, så i praksis er effekten at blodsukker­stigningen etter et måltid forsinkes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway