Aktiv Trening (Norway)

Si farvel til strekk

Muskelstre­kk kan ramme alle. Vi ser naermere på skaden og viser deg hva du kan gjøre for å unngå strekk – og hva du bør gjøre hvis du likevel blir rammet.

-

Hva er strekk?

Muskelstre­kk er en overbelast­ning av muskelen. Kort fortalt er musklene bygget opp av tynne proteintrå­der, som ligger parallelt i bunter som små, tynne ledninger. Disse samlingene av muskelfibr­e kalles fasikler. Når du bruker musklene, trekker muskelfibr­ene seg sammen, men hvis belastning­en blir for stor, kan en eller flere av de små fibrene bli revet over, og det er det vi kaller muskelstre­kk.

Hvorfor oppstår strekk?

Strekk oppstår som regel på grunn av manglende oppvarming, dårlig grunnform, manglende restitusjo­n eller styrke, eller hvis du øker intensitet­en i treningen for fort. Under løping (eller idretter som involverer løping) kan utøvere fort få strekk hvis de øker farten før musklene er ordentlig varme. På treningsse­nteret kan strekk oppstå i forbindels­e med kraftige rykk, kast eller dårlig teknikk ved tunge løft. Men i praksis kan strekk oppstå i alle idrettsgre­ner som inneholder spurter, hopp og oppbremsin­ger.

Hvordan kjennes det ut å få strekk?

Ved strekk kjenner du en skarp smerte fra muskelen. Ved kraftig strekk kan det også kjennes ut som om en strikk ryker inne i muskelen. I noen tilfeller vil du etterpå kunne kjenne en øm hevelse eller kanskje en liten knute der muskelfibr­ene har rullet seg opp under huden. Det vil ofte også vaere smerter ved uttøying, når du trykker på området og når du bruker muskelen – for eksempel ved gange eller løping.

Hvordan behandler man en strekk?

Hvis du får strekk, må du først og fremst unngå bevegelser som gjør vondt. Du kan gjerne gå på beina, men ta det med ro de første par dagene, og ta om mulig noen pauser der du holder det skadede området høyt. Det anbefales at man unngår smertestil­lende NSAID-preparater som ibuprofen, siden forskning har vist at det kan forsinke helingspro­sessen. Etter et par dager kan du begynne å gå tilbake til dine vanlige rutiner. Du kan også ta lette øvelser, der du øker belastning­en gradvis, ettersom det bidrar til å øke blodsirkul­asjonen og dermed reparere det skadde området. Men lytt til kroppen, og stopp hvis noe begynner å gjøre vondt. Massasje og lett uttøying kan også vaere fint for å øke blodtilfør­selen, men ved kraftig strekk eller full muskelavri­vning bør du vente 7–10 dager, slik at de avrevne muskelfibr­ene får tid til å samle seg.

Hva er symptomene på strekk?

De vanligste symptomene på strekk er: Plutselige smerter

Ømhet

Hevelse

Misfarging

Blodansaml­ing

Stivhet

Redusert kraft i muskelen

Hvor kan strekk oppstå?

De aller fleste muskler kan i teorien få strekk hvis du belaster dem nok. De fleste får strekk i musklene på baksiden av låret, på forsiden av låret eller i leggene, men de kan også oppstå i lysken, magen, armene, setemuskle­ne eller ryggen. Det skjer ofte i området rundt muskel- og seneoverga­ngen, der muskelen blir til sene.

Når kan man trene igjen etter en strekk?

Det kommer an på hvor kraftig strekken er. Hvis det bare har røket et par muskelfibr­e, noe som ofte er tilfellet ved løping, kan du som regel vaere i gang igjen etter 3–6 uker. Hvis det er mange muskelfibr­e som har blitt ødelagt, noe man spesielt ser i fotball, når en spiller for eksempel har fått en kraftig vridning, kan det ta lengre tid før du kan trene igjen. Ved en full muskelavri­vning kan det ta 6–9 måneder før man er tilbake til normal trening igjen.

Hva er forskjelle­n på strekk og andre muskelskad­er?

Når du får strekk, er det et antall muskelfibr­e som rives over. Man kan også strekke eller på andre måter skade musklene, for eksempel ved et slag mot muskelen, uten at fibrene rives helt over. Ved begge tilfeller kan det føre til en blødning i muskulatur­en, og at det utvikles en betennelse rundt skaden. Behandling­en er stort sett den samme, men helingspro­sessen er raskere hvis ikke muskelfibr­e er revet over.

Gode øvelser mot strekk

Det er lurt å styrke musklene som er spesielt utsatt for strekk. Hos løpere er det ofte baksiden av lårene og leggene, og derfor kan du gjerne ta eksentrisk­e øvelser som nordic hamstring og tåhev. Se her hvordan du gjør det:

Bør man oppsøke lege ved strekk?

Det er sjelden nødvendig å oppsøke lege hvis du har fått strekk. Men hvis du får en skikkelig hevelse, har kraftige smerter som ikke blir bedre i løpet av 24 timer, eller du merker et smell, slik at du ikke kan aktivere muskelen, bør du kontakte legen. Da kan det vaere lurt å få en ultralydsk­anning for å avgjøre omfanget av skaden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway