Aktiv Trening (Norway)

Slik kan du også ta benkpress

-

BENKPRESS I SKRÅBENK

Den vanlige variasjone­n i benkpress er å endre vinkelen på benken. Du trener de samme musklene som på en flat benk, men flytter belastning­en på brystet litt. Ved incline benkpress stiller du rygglenet på en skråbenk i en vinkel på cirka 30–45 grader, noe som gjør at du får større effekt på øvre del av brystet. Justerer du i stedet benken slik at den får negativ helning, kalles det decline, og da flytter du effekten nedover mot de nederste muskelfibr­ene i brystet.

BENKPRESS MED SMALT GREP

Jo bredere grep du velger i benkpress, jo mer er det brystmuskl­ene du trener. Vil du i stedet ha mer fokus på triceps, bør du ta øvelsen med smalt grep (i skulderbre­ddes avstand eller enda litt smalere). Sørger du også for å holde albuene inn mot siden av kroppen, må tricepsene gjøre en større del av jobben. Det smale grepet gir dessuten en lengre bevegelses­bane, og du vil sikkert oppleve at du ikke kan løfte fullt så tungt som du gjør i vanlig benkpress.

BENKPRESS MED ÉN ARM

Hvis du er sterkere i den ene siden av kroppen enn den andre, kan du komme til å løfte skjevt og dermed få økt risiko for skader. Benkpress med én arm om gangen bidrar til å utligne styrkefors­kjellene, og øvelsen styrker dessuten stabilitet­en og utholdenhe­ten. Legg deg på benken med et par håndvekter i hendene ved brystet. Press den ene vekten opp i strak arm, mens den andre blir nede. Senk vekten ned til brystet igjen. Deretter presser du den andre vekten opp i strak arm.

GULVPRESS

Benkpress uten benk? Ja, du kan faktisk ta øvelsen rett på gulvet – for eksempel hvis du trener hjemme og ikke har en treningsbe­nk. Gulvpress ligner den klassiske varianten, bortsett fra at bevegelses­utslaget blir litt mindre når du ligger på gulvet. Det er en skånsom skulderøve­lse, som også egner seg for personer med skulderpro­blemer. Hold posisjonen et sekund når overarmene og albuene rører gulvet, og press eksplosivt vektene opp igjen. Da trener du musklenes evne til å utvikle en eksplosiv kraft.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway