Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Hudlegen

-

Hvordan kan stress påvirke hudsykdomm­er?

Alle hudsykdomm­er blir verre av stress, for huden speiler på mange måter hvordan du har det. Det er likevel ikke slik at du kan få en hudsykdom fordi du er stresset. Men har du en hudlidelse som ligger latent i genene eller sliter med for eksempel akne, psoriasis eller rosacea, kan det blusse opp når du presser deg for mye.

Hvordan holder jeg øye med føflekkene?

Ta bilder av deg selv, for det er den eneste måten du kan se om føflekker forandrer seg på. Ta noen bilder både forfra og bakfra, og suppler med naerbilder av de føflekkene du vil holde ekstra øye med. Legg gjerne en linjal ved siden av flekkene på naerbilden­e, så blir det lettere å oppdage eventuelle forandring­er.

Hvorfor får ikke huden puste når jeg trener?

Hudkremen du bruker er trolig årsaken. Kremer kan i utgangspun­ktet vaere basert på enten plante- eller jordoljer, som også heter petrolatum. De aller fleste kremer inneholder petrolatum, som legger seg som en hinne på huden og holder på fuktighete­n. Det er fint hvis du har tørr hud, men ikke noen fordel når du svetter.

Bør man ikke klemme på kviser?

Det er klart best for kvisene å få vaere i fred. Det kan godt hende du klarer å klemme ut litt av pusset, men samtidig klemmer du faktisk noe inn. Det vil si at du skyver urenhetene dypere ned i huden, slik at det blir betennelse i dybden. Dermed tar det mye lengre tid før kvisen forsvinner, og det er mye større risiko for å få arr.

Hva kan man spise for å få sunnere hud?

Huden har godt av fet fisk for å kunne reparere og vedlikehol­de seg selv. Alle cellemembr­anene i kroppen – inkludert dem i huden – inneholder fettstoffe­r, og derfor har huden behov for tilstrekke­lig mange av dem for ikke å bli tørr. Hvis du ikke får nok fiskeolje gjennom maten, kan det vaere lurt å ta tran.

Hvorfor er personer med eksem mer allergiuts­att?

Sliter du med eksem, er huden som en mur uten mørtel. Det vil si at barrieren er ødelagt, og da er det lettere for eksempelvi­s nikkel, parfyme og tilsetning­sstoffer å trekke inn, slik at du utvikler allergi. Hvis du for eksempel har hatt barneeksem, også kalt atopisk eksem, er huden mindre motstandsd­yktig og mer mottakelig resten av livet. Derfor er det lurt å passe ekstra godt på at du ikke utsetter deg for allergifre­mkallende stoffer.

 ??  ?? Huden har ikke godt av møtet med en glovarm dusj. Dusjer du i veldig varmt vann, avfetter du huden, så den blir tørr.
Huden har ikke godt av møtet med en glovarm dusj. Dusjer du i veldig varmt vann, avfetter du huden, så den blir tørr.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway