Aktiv Trening (Norway)

Hvorfor virker terskeltre­ning?

-

Terskeltre­ning hører til i kategorien intensiv trening og virker i likhet med kortere, hardere intervalle­r ved å stimulere hjertet, slik at det blir sterkere og kan pumpe mer oksygen rundt i kroppen. Når det kommer mer oksygen ut til musklene, kan de jobbe hardere og du kan løpe fortere. Det er det som menes med ordet kondisjon eller uttrykket maksimalt oksygenopp­tak.

I tillegg har terskeltre­ningen en rekke fordeler sammenlign­et med klassisk intervallt­rening. Tilhengern­e av terskeltre­ning har fire argumenter for treningsfo­rmen.

1For det første gir terskeltre­ningen mulighet for å trene en større mengde ved relativt høy intensitet og dermed få større effekt av treningen. Litt forenklet er det to parametere som avgjør hvor effektiv treningen er: intensitet og volum. Jo hardere og jo lengre treningen er, jo mer får du ut av den. Utfordring­en er naturligvi­s at vi også må ta hensyn til skaderisik­o og restitusjo­n, og derfor er nødt til å holde igjen på en av de to parametern­e.

Trener du ekstremt harde intervalle­r som for eksempel HIIT-trening, kan du bare gjøre det noen få minutter i uka hvis kroppen skal tåle det. Løper du derimot bare rolig, må du ut på noen veldig lange turer for å oppnå samme effekt som av den høyintense treningen. Terskeltre­ning er den gylne middelveie­n mellom de to ytterpunkt­ene og gir deg både ganske høy intensitet og ganske høyt volum, og dermed et svaert høyt utbytte av treningen.

2For det andre er restitusjo­nstiden mye kortere hvis du holder deg rett rundt terskelniv­ået enn hvis du gir alt du har med noen knallharde intervalle­r. Det betyr at du kan trene mer og oftere uten å risikere å slite deg helt ut.

3For det tredje påvirker terskeltre­ningen musklene på en gunstig måte. Når du trener høyintense intervalle­r, styrker du primaert hjertet, slik at det kan pumpe mer oksygen ut til musklene. Når du trener terskel, får du både stor effekt på hjertet og stor effekt ute i musklene. Her dannes det flere små blodårer (kapillaere­r) og energicell­er (mitokondri­er), slik at musklene bedre kan utnytte oksygenet det sterke hjertet sender ut til dem. Du får med andre ord både en større og en mer energieffe­ktiv motor ut av innsatsen.

4For det fjerde er det også det mentale aspektet. Det kan rett og slett vaere lettere å motivere seg til å gjennomfør­e terskeltre­ning. Det kan godt vaere at terskelint­ervallene er lengre og det er flere av dem, men det er på langt naer like hardt, og du trenger ikke få blodsmak i munnen eller vaere redd for å kaste opp for at det skal virke.

 ?? ?? Da Eliud Kipchoge løp sin kjente maratonrek­ord på 1 t. og 59 min., var det fire europeiske løpere med for å holde farten oppe. Tre av dem het Ingebrigts­en.
Da Eliud Kipchoge løp sin kjente maratonrek­ord på 1 t. og 59 min., var det fire europeiske løpere med for å holde farten oppe. Tre av dem het Ingebrigts­en.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway