Aktiv Trening (Norway)

TØM HODET FOR SURRENDE TANKER

-

DERFOR PÅVIRKER DET SØVNEN

Husket jeg å sende den e-posten? Låste jeg egentlig ytterdøra? Hva skal jeg si på møtet i morgen? Bør jeg refinansie­re lånet? Jeg blir altfor sliten i morgen hvis jeg ikke får sove snart … Hvis det er noe som for alvor kan ødelegge søvnen, er det alt det som foregår i topplokket ved leggetid. Det kan vaere vanskelig å stoppe tankespinn­et, og problemet oppstår for alvor når grublingen begynner å handle om tankene …

For en del av de bekymringe­ne som holder oss våkne, handler faktisk om angsten for ikke å få sove og konsekvens­ene av det. Det gjør deg bare enda mer frustrert og fører til et økt nivå av stresshorm­oner i kroppen, og da blir det skikkelig vanskelig å falle til ro.

SLIK STOPPER DU SØVNTYVEN

Har du det med å kaste deg over e-poster fra jobben eller andre krevende oppgaver rett før leggetid, er det ikke så rart at hjernen fortsatt går på høytrykk når hodet treffer puta. Som hovedregel tar det minimum en times tid å roe ned og forberede hjernen på nattesøvne­n. De siste 60 minuttene før leggetid kan du derfor med fordel gjøre rolige sysler som å lytte til rolig musikk eller lese en bok.

Hvis tankene handler mer om alt det du ikke fikk gjort i dag, og alt du må rekke i morgen, er en god gammeldags huskeliste et godt våpen. Skriv ned alle morgendage­ns oppgaver og hvordan du skal løse dem. Da er de ute av hodet når du skal prøve å sove.

Et godt generelt råd er å akseptere tankespinn­et og ikke få panikk av en dårlig natt. Det er helt normalt at tankene romsterer litt ekstra i perioder, og det er ingen katastrofe om du ikke klarer å få det planlagte antallet timer på øyet. Vi mennesker tåler egentlig søvnmangel ganske godt. Forskning viser dessuten at vi har en tendens til å undervurde­re hvor mange timer vi reelt sover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway