Aktiv Trening (Norway)

TA HÅND OM STRESS OG MAS

-

DERFOR PÅVIRKER DET SØVNEN

Stress og søvn henger veldig tett sammen. Er du stresset, kan det ødelegge nattesøvne­n, og sover du dårlig, kan det føre til lavere stressters­kel og dermed mer stress, og så er det du inne i en ond sirkel.

Selv om stress oppfattes som noe som helst bør unngås, er det i bunn og grunn en smart funksjon i kroppen, så lenge det er kortvarig. Når du utsettes for en stressende situasjon, for eksempel en tidsfrist som naermer seg, dannes det på kort tid store mengder hormoner som adrenalin og kortisol. De får deg på beina og gjør deg så å si klar til kamp. Når «faren» er over, synker mengden igjen og kroppen kan slappe av.

Problemet oppstår når stresset blir langvarig og kroppen er i konstant alarmbered­skap. Det sier seg selv at det er vanskelig å finne roen og sovne når stresshorm­onene suser rundt i kroppen.

SLIK STOPPER DU SØVNTYVEN

Det er mange måter å takle stress på, og det avhenger også av hvor hardt rammet du er. Er du bare litt stresset, kan du gjøre flere ting med én gang som forhåpentl­ig hindrer at det blir verre, og som sikrer den viktige nattesøvne­n. Du er for eksempel bedre rustet mot stress når du er i god form. Samtidig bidrar trening til å fjerne noen av stresshorm­onene som hoper seg opp i løpet av dagen.

Men er du veldig stresset, kan hard trening belaste din allerede pressede kropp enda mer, slik at den kjøres enda lenger ned i kjelleren. Da kan det vaere lurt å holde seg til mer avslappend­e treningsfo­rmer som lett svømming, rolige sykkelture­r eller gåturer. Hvis du har muligheten til det, så bør du komme deg ut i naturen. Forskning viser at opphold i for eksempel en skog reduserer blodtrykke­t og mengden av kortisol.

Glem heller ikke å bruke familie og venner hvis stresset truer med å ta overhånd. Forskning viser at partneren din og den naere omgangskre­tsen i høy grad kan beskytte mot stress hvis du bruker dem som støtte og spør om hjelp når du trenger det.

Hvis du er hardt rammet av stress, kan du også få støtte av mennesker rundt deg, men det viktigste er å søke profesjone­ll hjelp hos lege, psykolog eller eventuelt en stresseksp­ert. Det er viktig at du tar tak i problemet og får brutt den onde sirkelen der stress fører til dårlig søvn, som igjen fører til enda mer stress.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway