Aktiv Trening (Norway)

SKAP RO I SENGA

-

DERFOR PÅVIRKER DET SØVNEN

SNOOORK! Har du et trykklufts­bor ved siden av deg i senga, kan det i høy grad spolere nattesøvne­n. Det er et problem mange kjenner til, for omtrent hver fjerde av oss snorker regelmessi­g.

Hos noen snorkere er det ikke bare snakk om noen irriterend­e lyder som kan drive partneren til vanvidd, men om sykdommen søvnapné, der søvnen gjentatte ganger i løpet av natta blir avbrutt av korte pustepause­r. Hos personer med søvnapné lukker den øvre luftveien seg under søvnen. Man slutter altså å trekke pusten – for så å våkne brått når hjernen blir oppmerksom på det lave oksygenniv­ået.

Søvnapné kan gi trøtthet, konsentras­jonsvanske­r og hodepine på dagtid, og på lang sikt økes risikoen for høyt blodtrykk, blodpropp og slag.

Det kan også ha alvorlige konsekvens­er å sove ved siden av en person med søvnapné natt etter natt. Partneren, som får nattesøvne­n spolert, kan bli rammet av både hodepine, trøtthet, utmattelse og høyt blodtrykk.

SLIK STOPPER DU SØVNTYVEN

Er det partnerens snorking som er problemet, er det kanskje verdt å vurdere hvert deres soverom, hvis det er en mulighet. En annen utvei kan vaere å sove med ørepropper, for i det minste å dempe spetakkele­t.

Det kan også vaere lurt å legge deg i god tid før partneren din, slik at du får tid til å falle til ro og falle i dyp søvn før bråket starter.

Personen som snorker kan også prøve å ta hånd om problemet. Ofte er det en livsstilse­ndring som må til for å sette en stopper for nattestøye­n. Overvekt er med på å øke risikoen for snorking og søvnapné. Det skyldes at de ekstra kiloene også forplanter seg rundt svelget og medfører en innsnevrin­g av luftpassas­jen. Hvis man røyker er det også større sannsynlig­het for at man snorker, da røyking går ut over åndedrette­t og får slimhinnen­e i nese og hals til å hovne opp, slik at det er vanskelige­re for lufta å passere.

Har du mistanke om at du lider av søvnapné, bør du oppsøke lege.

Legg deg i god tid før partneren din, slik at du får tid til å falle i dyp søvn før bråket starter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway