Aktiv Trening (Norway)

Hva skal jeg bruke for å bli sett i mørket?

-

Om høsten løper jeg ? mange av turene etter solnedgang. Kan jeg vaere sikker på å bli sett hvis jeg bare bruker refleks, eller er det noe annet utstyr jeg bør investere i?

SVAR: De mørke månedene stiller større krav til løpegarder­oben, ikke minst når det gjelder synlighet, så det er lurt å vaere forberedt. Reflekser er uunnvaerli­g når du ferdes i mørket. De kan enten vaere løse, eller løpeklaern­e kan ha et reflekssto­ff i en eller annen form. Du bør ha reflekser på rygg og mage i øyehøyde for bilistene, men reflekser på sko, hansker og lue er også lurt. Når man løper på en gate i mørket med masse refleksjon­er fra butikker, trafikklys og biler, er det lettere å se en refleks som beveger seg.

Fargerikt tøy, for eksempel en neonfarget jakke, er et godt supplement for å vaere sikker på å bli sett. I tillegg bør du også ha minst ett aktivt lys i form av en diodelykt. For selv om reflekser er bra, virker de bare når det lyses på dem. Lykta bør sitte på høyre arm (hvis du løper mot trafikken) eller høyre bein (eller begge), siden bilistene lettere ser et lys som beveger seg. Derfor kan du også vurdere en lykt som blinker.

 ?? ?? En lys jakke – gjerne i selvlysend­e farger – skaper kontrast til mørket. Undersøkel­ser viser at grønn og gul er de fargene vi har lettest for å få øye på.
En lys jakke – gjerne i selvlysend­e farger – skaper kontrast til mørket. Undersøkel­ser viser at grønn og gul er de fargene vi har lettest for å få øye på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway