Aktiv Trening (Norway)

6 spørsmål til eksperten: Legen

-

? Kan man ta opp flere emner i den samme legetimen?

Dere kan snakke om alt dere rekker på den tiden dere har til rådighet.

Det er ikke slik at du bare kan snakke om én ting. Noen ganger kan imidlertid de problemsti­llingene du kommer med, ta litt tid. Har du en vond skulder, må kanskje legen spørre deg om eventuelle smerter og undersøke deg naermere. Da går minuttene fort, og det kan bli nødvendig å spare andre temaer til neste legebesøk.

? Hvorfor er det alltid så kort tid til rådighet?

Synes du at du får for lite tid, så spør gjerne hvor lang tid du har til rådighet før du går inn til legen. På den måten får du et realistisk bilde av hvor lang tid du kan forvente å få med ham eller henne. Har du mye på hjertet, kan du eventuelt forhøre deg om muligheten til å bestille en dobbelttim­e.

? Bør jeg forberede meg før legetimen?

Ja, det er en god idé. Mange søker litt på nettet før de går til legen, og det er helt greit. Kanskje du allerede da gjør deg noen tanker om hva som er galt, og da kan legen veilede deg videre. Tenk også gjennom hva som er relevant å nevne om de symptomene du har, og ta gjerne notater, slik at du får med alt.

? Hvordan prioritere­r jeg mellom de ulike problemene mine?

Mange sier det viktigste på vei ut døra, men det er ikke optimalt å komme med en kommentar om en kul i brystet litt ut av det blå når timen nesten er over. Legens rolle er å vaere møteleder og ta stilling til hva som bør prioritere­s. Derfor er det viktig at du legger alle kortene på bordet fra start. Da kan dere sammen legge en plan som tar hånd om det

viktigste først.

? Kan jeg vaere trygg ved en rask konklusjon?

Å vaere rask er ikke alltid det samme som å vaere lettvint, så hvis legen kommer fram til en konklusjon i en fei, kan det godt bety at vedkommend­e bare er flink til å se hva som er galt. I ni av ti tilfeller er det faktisk ikke nødvendig med mer enn én konsultasj­on. Se på det som noe positivt. Det betyr sannsynlig­vis at du ikke har fått varsellamp­ene til å blinke hos legen, og at det ikke feiler deg noe alvorlig.

? Hva gjør jeg hvis jeg ikke stoler på fastlegen min?

Det viktigste er tillit, for du skal føle at du kan stole på legens vurdering og vite at det blir oppdaget når det virkelig feiler deg noe alvorlig. Derfor er det helt avgjørende at dere har et godt forhold. Hvis du ikke føler at det er tilfelle, bør du ta det opp. Noen ganger kan det føre til en kjempefin relasjon hvis du får sagt at du ikke er helt fornøyd. Hvis det ikke hjelper, så ikke nøl med å bytte fastlege. Det er helt i orden.

 ?? ?? En familieleg­e styrker relasjonen, for det skaper et tettere bånd når legen vet hvem som er hvem og har kjent deg og familien i flere år.
En familieleg­e styrker relasjonen, for det skaper et tettere bånd når legen vet hvem som er hvem og har kjent deg og familien i flere år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway