Aktiv Trening (Norway)

SUPERSKO MISTER KREFTER I BAKKENE

-

De nye karbonfors­terkede superskoen­e får oss til å løpe raskere. Men effekten avtar når det går opp eller ned.

Den nye generasjon­en av supersko som Adidas Adizero Pro, Asics Metaspeed og ikke minst Nikes Vaporfly har for lengst vist sin verdi både i testlabora­toriet og på flat asfalt som for eksempel i maratonløp­et i Berlin.

Men hvor gode er skoene når der går mye opp og ned i løp som Boston Maraton eller Göteborgsv­arvet? Det har en gruppe forskere undersøkt. De satte 16 løpere til å løpe i Nikes Vaporfly 4% på en tredemølle som først var innstilt på null graders helning, så til tre graders stigning og til slutt til tre graders fall. De fant ut at skoene på flat vei i gjennomsni­tt forbedret løpeøkonom­ien med 3,89 prosent, men at forbedring­en gikk ned når det gikk opp eller ned. Mer presist forbedres løpeøkonom­ien med 2,82 prosent ved løping oppover og 2,70 prosent ved løping nedover.

Kilde: Journal of Sport and Health Science, Nov 2021

 ?? ?? Studien har sett på hvordan en moderat stigning påvirker skoene. Det er mulig at bratte bakker har større negativ effekt.
Studien har sett på hvordan en moderat stigning påvirker skoene. Det er mulig at bratte bakker har større negativ effekt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway