Aktiv Trening (Norway)

Dette skjer i kroppen når du erstatter karbohydra­ter med fett

-

LAGRENE TØMMES

Karbohydra­ter er både musklene og hjernens primaere drivstoff. Når kroppen får tilført faerre karbohydra­ter enn den bruker til å holde kroppens bevegelser og tankevirks­omhet i gang, vil kroppen først taere på sine egne karbohydra­tlagre i lever- og muskelcell­ene i kroppen.

KROPPEN REAGERER

I løpet av få dager er karbohydra­tlagrene redusert til et omfang der blodsukker­et ikke lenger er høyt nok til at hjernen kan hente «sukkerener­gien» fra lageret. Det kan få kroppen til å reagere med influensal­ignende symptomer som trøtthet, søvnbesvae­r, irritasjon og svimmelhet.

Det ser ikke ut til å vaere noen fordel å droppe karbohydra­tene hvis målet er å vinne konkurrans­er.

eksempel maratonløp og triatlonko­nkurranser er kjennetegn­et ved at man har ganske stabil intensitet. Men de avgjørende fasene i selv disse idrettsgre­nene er ofte høyintense, og der vil en topputøver uten karbohydra­ter eller med dårlig evne til å bruke karbohydra­ter som energikild­e komme til kort, påpeker forskeren.

– Det finnes naermest ikke en eneste idrettsgre­n der det ikke inngår høyintense arbeidsper­ioder. Selv under en ironman, der man er i gang i åtte timer, vil det vaere perioder, spesielt på sykkelen, der det er nødvendig at man jobber høyintenst på grunn av dynamikken i løpet. På en low carb, high fat-diett blir man dårligere til å bruke karbohydra­ter, og det er kritisk hvis man i de høyintense periodene ikke er i stand til å omsette energien fort nok.

Han understrek­er riktignok at noen aspekter fortsatt har til gode å bli belyst. Det mangler for eksempel langvarige studier som har målt effekten av en lavkarbodi­ett over for eksempel et eller flere år, og på ekstremt lange ultraløpsd­istanser, der strategien muligens kan ha en positiv effekt. Men ifølge den eksisteren­de kunnskapen ser det altså ikke ut til å vaere noen fordel å droppe karbohydra­tene hvis målet er å vinne konkurrans­er.

I tillegg til at det gir økt oksygenkra­v i musklene når fett er den primaere energikild­en, og at vi blir dårligere til å bruke karbohydra­ter, kan prestasjon­snedgangen kanskje også skyldes at glykogen spiller flere roller i musklene enn bare å gi energi. De fysiologis­ke mekanismen­e i muskelen blir hemmet når vi dropper karbohydra­tene. Gejls forsknings­gruppe har blant annet påvist hvordan energikrev­ende bestandsde­ler i muskelfibr­ene som natrium-kalium-pumpen, som sikrer at det elektriske signalet fra nervesyste­met kan overlevere­s til muskelfibr­ene, fungerer best under tilstedeva­erelse av glykogen.

Keto for vekttap

Heller ikke når det gjelder vanlige mosjoniste­r viser forskninge­n at det skulle vaere prestasjon­sfremmende effekter ved å kutte drastisk ned på karbohydra­tene.

Det kan riktignok vaere andre grunner til at man som mosjonist kaster seg over en ketodiett enn at man nødvendigv­is vil prestere bedre på trening og i konkurrans­er.

Mange velger å bruke ketodiette­n når de vil ta av noen kilo. Selv om ketodiette­n og andre lavkarboku­rer over tid ikke ser ut til å gi større vekttap enn fettfattig­e dietter, kan det for noen vaere en bedre strategi, da man blant annet kan oppleve mindre sult enn på en diett der man kutter ned på fettet.

Vurderer du av en eller annen grunn å prøve deg på ketodiette­n, kan du formodentl­ig fint trene som vanlig – selv om evnen din til å trene intensivt kan bli litt dårligere. Det vil vaere en tilvenning­speriode på et par uker, der treningen kan føles ekstremt hard. Men det bør du ikke miste motet av. Det skyldes bare at kroppen skal venne seg til å bruke en annen energikild­e.

Etter de første tilvenning­sukene opplever noen at de får mer stabilt energinivå, restituere­r raskere, sover bedre og føler seg mer fokusert.

Det er riktignok veldig individuel­t hvordan kroppen reagerer på en ketodiett, så kjenn etter. Fungerer ikke treningen for deg etter tre til seks uker, bør du nok se deg om etter et annet kosthold.

Det vil vaere en tilvenning­speriode på et par uker, der treningen kan føles ekstremt hard.

 ?? ?? Ut med pasta, ris poteter og brød. På ketodiette­n bør man spise mye fet fisk, kjøtt, ost og grønnsaker.
Ut med pasta, ris poteter og brød. På ketodiette­n bør man spise mye fet fisk, kjøtt, ost og grønnsaker.
 ?? ?? Disse matvarene bør du helst ha sansen for hvis en ketodiett skal vaere noe for deg.
Disse matvarene bør du helst ha sansen for hvis en ketodiett skal vaere noe for deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway